Πάτρα: Ρατσιστικό μίσος και αντιφασιστική δράση

Πάτρα: Ρατσιστικό  μίσος  και  αντιφασιστική δράση

Την Κυριακή 24 Ιουνίου ένας 24χρονος μετανάστης από την Τυνησία δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από ομάδα ανδρών μέσα στη νύχτα, στην περιοχή κοντά στην Πειραϊκή-Πατραϊκή, στις Ιτιές Πατρών.

Το φασιστικό μίσος δεν κόστισε τη ζωή στο νεαρό μετανάστη χάρη στην επέμβαση ενός κατοίκου της περιοχής. Ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου με σοβαρές κακώσεις σε όλο το σώμα και τραύμα στο κεφάλι. Ο αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης αναγνώρισε έναν από τους δράστες στο πρόσωπο ενός 31χρονου κατοίκου της περιοχής. Το δικαστήριο το οποίο αρχικά ορίστηκε για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου αναβλήθηκε για την Παρασκευή 6 του μήνα ελλείψει των ιατρικών γνωματεύσεων από το φάκελο της υπόθεσης, για να πάρει στη συνέχεια νέα γραφειοκρατική αναβολή και δίχως να οριστεί ακόμα νέα δικάσιμος. Στο μεταξύ το θύμα-μετανάστης παραμένει σιδηροδέσμιος στην Ασφάλεια της Πάτρας διότι δεν διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ ο 31χρονος φερόμενος ως δράστης παραμένει ελεύθερος. Το αστικό κράτος ρίχνει στα μαλακά τους ρατσιστές τραμπούκους φανερώνοντας ποιος είναι ο βαθύτερος ενορχηστρωτής του ρατσιστικού μίσους και τέτοιων επιθέσεων.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης, στην οποία συμμετέχει ενεργά το ΕΕΚ, έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον 24χρονο μετανάστη με παρουσία αγωνιστών στο δικαστήριο και επίσκεψη στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Η δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης η οποία οργανώθηκε με αφορμή την απόπειρα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες που διαμένουν στην Πειραϊκή-Πατραϊκή πριν από ένα περίπου μήνα συνεχίζεται με άξονα τη διαρκή απάντηση σε κάθε κίνηση των φασιστών, την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης με τους μετανάστες και το τσάκισμα των φασιστικών συμμοριών μέσα από την κοινή δράση ντόπιων και μεταναστών εργατών.

Μετά τη μαζική αντιφασιστική πορεία της Πέμπτης 14 Ιούνη, προβάλαμε την Παρασκευή στις 29 του ίδιου την ταινία “This is England” στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου, στην προσπάθεια να ανοίξουμε το ζήτημα της πάλης ενάντια στο φασισμό, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να έρθουμε σε επαφή με τους μετανάστες που ζουν στην πόλη.

Η πάλη για το τσάκισμα των φασιστικών συμμοριών απαιτεί την πιο πλατιά ενιαιομετωπική δράση, και είναι κρίσιμο σε αυτό το ζήτημα ο κοινός συντονισμός και η κοινή συζήτηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε βέβαια η ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΣΕΚ για το αποτέλεσμα των εκλογών όπου αναφέρεται πως “Έτσι έφτασαν οι νεοναζί να οργιάζουν προεκλογικά στην Πάτρα καπηλευόμενοι μια δολοφονία και χωρίς απάντηση από κανέναν εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ.” (η υπογράμμιση δική μας). Δεν παραγνωρίζουμε τη δράση των συντρόφων για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε, αλλά η διεκδίκηση της αποκλειστικότητας της πάλης ενάντια στο φασισμό, μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διάσπαση των δυνάμεων του κινήματος και την ενίσχυση των φασιστών. Η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης και οι εκατοντάδες αγωνιστές που την υποστήριξαν δεν ήταν ο “κανένας”. Η πορεία με έντονο παλμό την Πέμπτη 14 Ιούνη δεν ήταν το “τίποτα”, ούτε οι δράσεις που ακολούθησαν. Δεν υπάρχει περιθώριο να κερδοσκοπήσει κανείς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης προγραμματίζει ήδη τις επόμενες κινήσεις και απευθύνει κοινό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στις φασιστικές συμμορίες και το ρατσισμό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στους δρόμους.

Τζιρής Νίκος

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012