Παπατζήδες

Παπατζήδες

Βαγγέλης  Σακκάτος, Οι Παπατζήδες : βίος και πολιτεία της οικογενειακής δυναστείας των Παπανδρέιδων,  εκδόσεις Δρόμων, Αθήνα 2012

Πολυγραφότατος και ακατάβλητος, ο Βαγγέλης Σακκάτος περιγράφει τη δυναστεία των Παπανδρέου. Από τις ελέω θεού φεουδαρχικές κληρονομικές μοναρχίες, γράφει, ήλθαμε στις ελέω λαού αστικές κληρονομικές “δημοκρατικές” δυναστείες. Στη χώρα μας βασιλεύουν οι Παπατζήδες και οι Καραμανλήδες με μπόλικο Μητσοτακέικο. Για τη δυναστεία των πρώτων το βιβλίο περιέχει πολλά διαφωτιστικά στοιχεία και σημαντικά ντοκουμέντα για το βίο και την πολιτεία τους.

Μετά το “γέρο της δημοκρατίας”, γνωστόν από το ρόλο του στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο στην υπηρεσία των Άγγλων στη  Μέση Ανατολή και στην  Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944, στον εμφύλιο και μετά, συνεχιστής ο γιος του, ο “χαρισματικός ηγέτης” Ανδρέας που διαρκώς μιλούσε “αριστερά” πράττοντας δεξιά, πάντα στην υπηρεσία  των  μεγάλων  αφεντικών. Τέλος, ο μοιραίος τρίτος της δυναστείας των ημερών μας έχει κερδίσει επάξια  τον τίτλο του μεγάλου καταστροφέα της χώρας.

Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012