ΠΑΤΡΑ: Η λύση στους δρόμους

Η Πάτρα της ανεργίας, των απολύσεων, των νεόπτωχων εργαζομένων και συνταξιούχων έδωσε το ραντεβού τού αγώνα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση το απόγευμα της 12ης Φλεβάρη στην πλατεία Γεωργίου.

Η προσέλευση του κόσμου ήδη πριν τις 5.30 μμ που ήταν το επίσημο κάλεσμα των λαϊκών συνελεύσεων, των μαχόμενων σωματείων και των οργανώσεων της αριστεράς προμήνυε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις στην ιστορία της πόλης. Η εξεγερσιακή ένταση ήταν έκδηλη ανάμεσα στις οργισμένες μάζες που διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης φέρνοντας στο νου εικόνες του Δεκέμβρη του 2008 -αυτή τη φορά σε ένα πολύ αλλαγμένο τοπίο με όλες τις γενιές να συμμετέχουν ενεργά στο δρόμο. Σε αντίθεση με τη μέτρια συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 7ης και της 10ης-11ης Φλεβάρη, ο κόσμος πλημμύρησε το κέντρο της πόλης ξεπερνώντας τις 10 χιλιάδες και δηλώνοντας πως η πόλη που έχυσε το αίμα του ο Νίκος Τεμπονέρας δε θα δεχτεί τα μέτρα της χρεοκοπίας του Παπαδήμιου και της Τρόικας. Η κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας από σωματεία και εργαζομένους λειτούργησε -με τις όποιες προβληματικές- ως κέντρο αγώνα και μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις πάλεψε για την επιτυχία της διαδήλωσης της Κυριακής. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, το κοινωνικό αδιέξοδο έφερε αυτόν τον κόσμο στο δρόμο και τον έφερε στο δρόμο για να παραμείνει εκεί.

Η συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε την επόμενη μέρα της ψήφισης του Νέου Μνημονίου βρήκε πάλι εκατοντάδες διαδηλωτές στο δρόμο να δηλώνουν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις, τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο “Αστήρ” και ακύρωσαν την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο συνέχεια “επισκέφθηκαν” το γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σπηλιόπουλου. Το χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπημένης αστικής τάξης είναι ανεπιθύμητο. Οι δρόμοι ανήκουν στο λαό και εκεί θα δοθεί η διέξοδος.