ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΌ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΌ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Το τριήμερο 5-6-7 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά  το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο οποίο μετείχαν περισσότερες από 160 οργανώσεις, συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών  με συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ ήταν “Να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Το ΕΕΚ ήταν παρόν και στις 3 μέρες του Φεστιβάλ με τον δικό του χώρο, ενώ παράλληλα οργάνωσε και συμμετείχε σε δύο πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις – συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διοργάνωσης.

Την Παρασκευή 5/7 το ΕΕΚ οργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο: “Οι εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης. Η ελπίδα μάς δόθηκε για τους απελπισμένους” με ομιλήτρια την επιστημονική υπεύθυνη του 18 Άνω, Κατερίνα Μάτσα. Στην τοποθέτησή της η σ. Κατερίνα Μάτσα μίλησε για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και βαθιά ανθρωπιστικές και οι οποίες ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διέξοδο στις εξαρτήσεις, όντας περιθωριοποιημένοι από το κράτος, τον κοινωνικό περίγυρο, ακόμη και την οικογένεια τους. Η ομιλήτρια ανέφερε επίσης πως η ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται στις κοινωνικές διαδικασίες που βασίζονται στην αλληλεγγύη και στο όνειρο για μια καινούρια κοινωνία που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από την εκμετάλλευση και την αποξένωση και η οποία θα προβάλλει πάνω από τα εγώ το εμείς. Την εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.

Το Σάββατο 6/7 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διεθνής κεντρική εκδήλωση με τίτλο “Οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία” με πλήθος ομιλητών από χώρες στις οποίες εκδηλώθηκαν πρόσφατα κινήματα και εξεγέρσεις, όπως η Τουρκία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ιταλία, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε η Armağan Tulunay μέλος του DIP (Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος Τουρκίας) αδερφού κόμματος του ΕΕΚ στην CRFI. H σ. Armağan μίλησε για το πως εκδηλώθηκε αλλά και πως εξαπλώθηκε η πρόσφατη εξέγερση στην Τουρκία (που ξεκίνησε από την αντίδραση ορισμένων κατοίκων στην κοπή ορισμένων δέντρων στο πάρκο Gezi και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την χώρα), αλλά και πως αυτή συνδέεται με τις πρόσφατες εξεγέρσεις που σημειώθηκαν στην Μεσόγειο, με τον Ελληνικό Δεκέμβρη του 08, την Αραβική Άνοιξη, αλλά και με τα κινήματα των πλατειών που εμφανίστηκαν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Μίλησε επίσης για την πολιτική ισλαμοποίησης του τρόπου ζωής που προωθεί ο Ερντογάν και την βίαιη καταστολή που εξαπέλυσε κατά της εξέγερσης, αλλά και κάθε πρόθεσης διαμαρτυρίας, όπως συνέβη στην πορεία της Πρωτομαγιάς.

Ακόμη αναφέρθηκε στα ετερογενή στοιχεία που εκφράζονται μέσα από την εξέγερση, από αστούς δημοκράτες ενταγμένους πλήρως στον δυτικό τρόπο ζωής έως και τους εκφραστές της εργατικής τάξης αλλά και στην ουδετερότητα που κράτησε το Κουρδικό κίνημα. Τέλος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει το DIP στην προσπάθειά του να κινητοποιηθούν οι μάζες αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της ταξικής πάλης μέσα στην εξέγερση ώστε να εξαπλωθεί και να μετατραπεί σε επανάσταση.

Να σημειώσουμε ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι εργάτες του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι διέθεταν τα καθαριστικά προϊόντα οικιακής χρήσης που παράγουν, ενώ συμμετείχαν με ομιλητή και στην Συνέλευση των Κινημάτων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Στο απόηχο του φεστιβάλ αντιπροσωπεία του ΕΕΚ με την παρουσία τόσο της Κατερίνας Μάτσα όσο και της Armağan Tulunay ήρθε σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους και πραγματοποίησε επίσκεψη στους χώρους του κατειλημμένου εργοστασίου, όπου ξεναγήθηκαν από εργαζομένους.

Ακόμη, στο φεστιβάλ είχε στηθεί ειδικό τραπεζάκι από το ΕΕΚ στο οποίο συλλέγονταν υπογραφές ενάντια στην δίωξη του Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Μουτζούρη, μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής.

Βάγιος Τζαχρήστας

 

Νέα Προοπτική τεύχος#553# Σάββατο 20 Ιουλίου 2013