Πολιτικά σενάρια αδιεξόδου

Πολιτικά σενάρια αδιεξόδου

 

Τα σενάρια πολιτικού αδιέξοδου μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 6 Mαΐου, οργίαζαν λίγο πριν η NΠ πάει για τύπωμα, καθώς πλησίαζε η… ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτοφανής παράλυση που έχει προκαλέσει η εκτόξευση του ΣYPIZA σε δεύτερο κόμμα, σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη ΝΔ, έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς το επιδιωκόμενο για την επόμενη ημέρα από πλευράς της εγχώριας άρχουσας τάξης.

Έτσι πέραν του σεναρίου για κυβέρνηση συνεργασίας του «τριγώνου της αμαρτίας» ΝΔ – ΠAΣOK – Δημ.Αρ., έχει αρχίσει να ωριμάζει ένα πλέον ρηξικέλευθο σενάριο, αυτό της προσωρινής “διάλυσης” όλων των κομμάτων που στηρίζουν, με ή χωρίς αναδιαπραγμάτευση το μνημόνιο, σε έναν ενιαίο εκλογικό σχηματισμό.

Ο σχηματισμός αυτός – εφ’ όσον το σενάριο αυτό επιλεγεί ως “λύση” – θα επιχειρήσει να κατέβει στις εκλογές με σύνθημα-στόχο “την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ”, την “αποτροπή της χρεοκοπίας και επιστροφής στην δραχμή”, την “αναδιαπραγμάτευση  χωρίς απόρριψη του μνημονίου”.  H μη αμφισβήτηση του μνημονίου θα δικαιολογείται με την ανάγκη συνέχισης της δανειοδότησης της χώρας από το EFSF.

Αμέσως μετά, στη Βουλή ο σχηματισμός αυτός θα διαχωρισθεί σε αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες που θα στηρίζουν, εφ’ όσον κερδίσουν την πλειοψηφία (συν το μπόνους των 50 εδρών) την νέα κυβέρνηση, απέναντι στα κόμματα της αριστεράς και όσους έχουν μείνει έξω από την “συσπείρωση” αυτή…

Το σενάριο αυτό, αν και πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο – γιατί θα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες εσωτερικές αντιφάσεις στα κόμματα που θα μπορούσαν κινηθούν με αυτό – εν τούτοις αντιμετωπίζεται σαν μία σοβαρή εκδοχή αν αποτύχει η προσπάθεια που ήδη γίνεται για να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές με τον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ – ΠAΣOK – Δημ.Αρ.

Tο παραπάνω σενάριο φαίνεται ότι διαθέτει την υποστήριξη και των Βρυξελλών με τις οποίες η επικοινωνία των ηγεσιών των τριών κομμάτων είναι πολύ πυκνή τα τελευταία 24ωρα.

Σε μεγάλο βαθμό η ευόδωσή του θα εξαρτηθεί από το πως θα προικοδοτηθεί από την πλευρά της τρόικα, δηλαδή ποιες “υποχωρήσεις”  θα γίνουν από πλευράς μνημονίου ώστε να φανεί ότι υπήρξε “επιτυχία” στην αναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής…

Αν και αυτό το σενάριο αποτύχει τότε η προσφυγή στις επαναληπτικές εκλογές είναι μάλλον αναπόφευκτη και πιθανώς μέχρι την Κυριακή να έχει ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας των εξελίξεων.

 

 

 Νέα Προοπτική τεύχος #526# Σάββατο 12 Μάη 2012