Πολύ κακό για το... χειρότερο

To νέο πακέτο μέτρων:

Πολύ κακό για το… χειρότερο

Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 31,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

“Όλα για όλα” τα δίνουν η ΝΔ, το  ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ  προκειμένου να εξασφαλίσει ο ελληνικός καπιταλισμός και προπαντός οι τράπεζές του τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο “διάσωσης” της Τρόικας  μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Το αντίτιμο της δόσης είναι μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας ύψους 13,5 δισ. ευρώ,  ιδιωτικοποιήσεις πάνω από 11,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και η διάλυση και των υπολειμμάτων εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή στην Κομισιόν συζητείται το ενδεχόμενο επιπλέον αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό της χρηματοδότησης από τη διετή επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής (από το 2014 στο 2016).

Το αντίτιμο για αυτό θα είναι η μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία από την Τρόικα πάνω στην ελληνική κυβέρνηση, πχ με τη δημιουργία ενός “ειδικού λογαριασμού” όπου θα κατατίθενται τμηματικά οι δόσεις του Τροϊκανού πακέτου και ο διορισμός ενός Κοινοτικού Επιτρόπου για την Ελλάδα… Πιθανόν, επίσης, θεωρείται να επιβληθεί διεθνές μάνατζμεντ και στο ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Αυτό το πακέτο μέτρων αναμένεται να κατατεθεί και, πιθανόν, να ψηφισθεί την προσεχή εβδομάδα και θα προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Ένα νέο Εργασιακό. Ο κατώτατος μισθός που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις δεν ανήκουν στο ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ ή τη ΓΣΕΒΕΕ, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την 1η Απριλίου  2013 από την ίδια την κυβέρνηση με στόχο τη διαμόρφωσή του σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή κάτω από 400 ευρώ, το ωράριο των εργαζομένων θα καθορίζεται αυθαίρετα από το κάθε αφεντικό, ενώ εισάγεται και η έκτη μέρα απασχόλησης ανά εβδομάδα και οι αποζημιώσεις απόλυσης για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας μειώνονται κατά 50%
  • Ένα νέο συνταξιοδοτικό. Καταργούνται τα  δώρα  Πάσχα- Χριστουγέννων σε όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές, αγροτικές) και επιβάλλονται κλιμακωτές μειώσεις στο άθροισμα της κύριας και της επικουρικής που θα ξεκινούν από το 3-4% (για τις συντάξεις 1000-1500 ευρώ) και θα φθάνουν στο 12-15% (για τις συντάξεις άνω των 2001 ευρώ). Παράλληλα εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή οικογενειακών επιδομάτων και καταργούνται πλήρως τα εποχιακά βοηθήματα στους ανέργους (πχ οικοδόμους, εργαζόμενους στον τουρισμό).
  • Ένα νέο μισθολογικό στο Δημόσιο. Καταργούνται πλήρως τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται μείωση 2 – 40% στα ειδικά μισθολόγια των πανεπιστημιακών καθηγητών, των νοσοκομειακών γιατρών, των δικαστικών και των ένστολων. Παράλληλα περικόβονται επιπλέον οι δαπάνες για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι λειτουργικές δαπάνες σε όλα τα υπουργεία (πλην Αμύνης, Παιδείας, Υγείας…) αλλά και προς τις κρατικές επιχειρήσεις, μειώνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία κλπ.
  • Ένα νέο φορολογικό. Προωθείται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και όλων των φοροαπαλλαγών, η μεγαλύτερη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, η μονιμοποίηση της άγριας φορολογίας των ακινήτων κλπ.

Το πακέτο αυτών των μέτρων για το 2013-14 εκτιμάται ανεπισήμως από την τρόικα ότι θα φέρει ύφεση τουλάχιστον 9% στην επόμενη διετία και συγκεκριμένα 7% το 2013 και πάνω από 2% το 2014. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 28%.

Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε είναι δεδομένο ότι ο στόχος για έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2013 καθίσταται αδύνατος.

Τα 2/3 της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που προσδοκά ότι θα πάρει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο θα πάει στις τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα πάνε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς προμηθευτές, εργολάβους, για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και ένα ελάχιστο μέρος θα κλείσει μερικές τρύπες του προϋπολογισμού.

Ωστόσο αυτά τα χρήματα είναι ελάχιστα και έρχονται με πεντάμηνη καθυστέρηση (έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί από τον Ιούνιο-Ιούλιο). Συνεπώς, δεν μπορούν να λύσουν το γιγάντιο πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, των επιχειρήσεων στις οποίες χρωστά το δημόσιο αλλά και του χρέους…

  • Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), αν σταματούσε πλήρως η μισθοδοσία των 40 χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας για ένα χρόνο, το πρόβλημα της ρευστότητας των τραπεζών θα λυνόταν μόνο κατά 1,25%… Ταυτόχρονα, οι συνθήκες ακόμα βαθύτερης ύφεσης που θα διαμορφώσει το νέο πακέτο μέτρων θα κάνει ακόμα δυσκολότερο το άνοιγμα της κλειστής κάνουλας των τραπεζικών δανείων, ακόμα και αφού λάβουν την ενίσχυση από το EFSF.
  • Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξάνεται με εντελώς απρόβλεπτους ρυθμούς, καθιστώντας… άχρηστα τα χρήματα που δίδονται για τοκοχρεολύσια.
  • Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τρίτους θα “σκαλώσει” στα ληξιπρόθεσμα χρέη των τρίτων προς το δημόσιο.

Μ’ άλλα λόγια η ύφεση, για την οποία εν πολλοίς ευθύνεται άγρια λιτότητα, θα «θάψει» τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ πριν καλά-καλά εκταμιευθεί..

Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος#536# Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012