Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα.

Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα.

Την Κυριακή 28 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην Μανωλάδα μαζική πορεία χιλιάδων μεταναστών εργατών και αλληλέγγυων ενάντια στην δολοφονική επίθεση σε πάνω από 200 μετανάστες εργάτες γης. Οι μετανάστες εργάτες δέχθηκαν ένοπλη επίθεση από τους επιστάτες της Βαγγελάτος Α.Ε όταν συγκεντρώθηκαν απαιτώντας τα δεδουλευμένα μηνών.

Ο τόνος της κινητοποίησης δόθηκε από τη μαζική συμμετοχή περισσότερων από χιλίων μεταναστών εργατών γης από τη Μανωλάδα. Η πλατεία της επαρχιακής πόλης όπου είχε καλεστεί η συγκέντρωση στις 3 μμ πλημμύρησε από μετανάστες εργάτες γης που θαρρετά απάντησαν στο κάλεσμα για πορεία με την παρουσία τους.

Δεν ήταν ίδια η εικόνα από τη μεριά των ντόπιων αλληλέγγυων, όχι πολύ περισσότεροι από εκατό ανθρώπους που χάνονταν μέσα στον όγκο των μεταναστών.

Η πορεία κατευθύνθηκε στη γειτονική Βάρδα όπου στεγάζεται το τοπικό αστυνομικό τμήμα για να επιδοθούν τα αιτήματα των μεταναστών και των κινήσεων που βρισκόντουσαν εκεί για νομιμοποίηση και άσυλο. Μετά από περισσότερα από 3 χλμ πορείας κάτω από το ζεστό μεσημεριάτικο ήλιο και τη στενή συνοδεία των ΜΑΤ βρεθήκαμε μπροστά σε μια αστυνομική κλούβα που μας έκλεινε το δρόμο. Μια αντιπροσωπεία μόνο κατάφερε να πλησιάσει το αστυνομικό τμήμα και να επιδόσει κάποια ψηφίσματα. Η επιστροφή ωστόσο ήταν μια νέα έκπληξη καθώς ένα νέο κύμα μεταναστών είχε βγει στους δρόμους της Μανωλάδας φωνάζοντας συνθήματα μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Ήταν οι εργάτες γης που εκείνη την ώρα του απογεύματος είχαν καταφέρει να φύγουν από τα χωράφια. Η διαδήλωση για τα μέτρα της πόλης ήταν εξεγερτική.

Το κάλεσμα από μεριάς της ΚΕΕΡΦΑ-Ένωσης Μεταναστών Εργατών-ΣΕΚ ήταν μια άθλια επανάληψη του γνωστού καπελώματος που χειρίζεται τέτοιες διαδικασίες. Η υποστήριξη που αναζήτησαν και βρήκαν στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας -που τόσο καιρό σιωπούσε για το έγκλημα στην περιοχή του- για τη διαδήλωση και την ίδρυση σωματείου εργατών γης ήταν συνέχεια της πολιτικής συμπόρευσης με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Η αποχή ωστόσο από τη διαδήλωση που αποφάσισαν ορισμένες δυνάμεις – ΣΥΡΙΖΑ- με το πρόσχημα του “καπέλου” και του τυχοδιωκτισμού της συγκεκριμένης κινητοποίησης ήταν ανοιχτή προσαρμογή στη μικροαστική κοινή γνώμη και στον κυρίαρχο λόγο περί “μεμονωμένων περιστατικών”.

Να σημειώσουμε ότι στην πορεία συμμετείχαν πέρα από την ΚΕΡΦΑΑ-Ένωση Μεταναστών Εργατών με ξεχωριστά μπλοκ το ΕΕΚ, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ηλείας, η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης (Πάτρα) και η συλλογικότητα ΑΝΤΑΡΑ (Πύργος).

Η παρέμβαση στην περιοχή ενάντια στους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες της περιοχής και τους γκάνγκστερ τους χρειάζεται συνέχεια στο πλευρό των μεταναστών, άλλωστε νέες καταγγελίες ακολούθησαν τη συγκεκριμένη πορεία. Αυτή η συνεχής δράση απαιτεί την ενιαιομετωπική δράση του εργατικού κινήματος και της αριστεράς, τον ανοιχτό συντονισμό με άξονα την κοινή ταξική δράση χωρίς γραφειοκράτες και αφεντικά. Ένα έγκλημα διαρκείας λαμβάνει χώρα στην περιοχή εις βάρος των μεταναστών εργατών, ένα έγκλημα διαρκείας που σκιαγραφεί τους όρους δουλειάς-δουλείας που επιφυλάσουν οι καπιταλιστές για το σύνολο της εργατικής τάξης. Η απάντηση μας πρέπει να είναι διαρκής και ασυμφιλίωτη.

Ε.Ι./Ν.Τζ.

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013