Πορεία απ’ το Χαϊδάρι στο Αιγάλεω για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων

Πορεία απ’ το Χαϊδάρι στο Αιγάλεω για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων

 

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/1, από τις καταλήψεις «παπουτσάδικο» και «σινιάλο».

Η πορεία ξεκίνησε από το Παλατάκι (απέναντι από το δημαρχείο Χαϊδαρίου) για να καταλήξει μετά από παραπάνω από 1 ώρα (και 3,5 χιλιόμετρα περίπου) στο μετρό Αιγάλεω. 350 με 400 περίπου άτομα πορευτήκαμε στο κεντρικό Χαϊδάρι, στην περιοχή Λιούμη μέχρι τα ΤΕΙ Αθηνών κι από εκεί προς Ιερά οδό, για να καταλήξουμε στο μετρό. Έντονο ήταν το τοπικό στοιχείο, περνώντας μέσα από γειτονιές, συσπειρώνοντας (παρά το συνεχές ψιλόβροχο και τις διμοιρίες που μας ακολουθούσαν από την αρχή ως το τέλος) πολλούς γείτονες/ γειτόνισσες οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έμπαιναν στην πορεία και την ακολουθούσαν μέχρι λίγο πιο πέρα ή μέχρι το τέρμα. Κρίνοντας από τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου στον οποίο μοιράζονταν διαρκώς κείμενα, οι καταλήψεις στις γειτονιές μας είναι μια «εστία ανομίας» αποδεκτή, θεμιτή και απαραίτητη, κι ας σχεδιάζει η κυβέρνηση επί χάρτου την καταστολή κι ας κατασυκοφαντούν τα ελεεινά «παπαγαλάκια» στα κανάλια: η τοπική κοινωνία ξέρει εδώ και καιρό «τι ρόλο βαράμε», μας έχει δει πολλάκις να αποτελούμε κομμάτι των ταξικών/κοινωνικών αγώνων, μας έχει γνωρίσει μέσα από εκδηλώσεις, προβολές, κουβέντες, έχουμε παρακολουθήσει μαζί παραστάσεις, έχει δει τα παιδιά της να κάνουν μαθήματα μέσα στην κατάληψη, έχει προσφέρει κι έχει φάει μαζί μας στις συλλογικές κουζίνες, έχει χορέψει στα γλέντια μας, έχει σταθεί αλληλέγγυα όταν η απειλή της καταστολής χτυπούσε την πόρτα μας στο παρελθόν. Έχουμε σταθεί πλάι-πλάι στις πορείες, είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο. Στις γειτονιές μας οι σχέσεις και τα ριζώματα διαμορφώνουν μια κατάσταση πέρα από τα κυβερνητικά σχέδια, πέρα από τη «δημοσιογραφική» λάσπη των τηλεπαραθύρων.

 

υγ. μετά το τέλος της πορείας ήταν προγραμματισμένη συναυλία στο μετρό Αιγάλεω, η οποία όμως ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, λόγω της κακοκαιρίας. Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον. Εξ’ άλλου, τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται…

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες

Καμιά υποχώρηση, καμιά ανακωχή

Χ.Κ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#542# Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013