Σε αναβρασμό οι κάτοικοι της Χαλκιδικής

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι της Χαλκιδικής

Σε αναβρασμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Χαλκιδικής οι οποίοι αντιδρούν στη καταστροφή του ορυκτού και φυσικού τους πλούτου από τους χρυσοθήρες της “eldorado gold ” και της “ελληνικός χρυσός Α.Ε.” (συμφερόντων Μπόμπολα). Να υπενθυμίσουμε πως εδώ και ένα χρόνο έχουν αρχίσει οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στο δάσος των Σκουριών, χωρίς κανείς να έχει ρωτήσει τους κατοίκους εαν το επιθυμούν. Το μόνο αρμόδιο άτομο που έχουν ρωτήσει οι σύγχρονοι χρυσοθήρες είναι ο γνωστός και μη εξαιρεταίος Πάχτας, δήμαρχος Ιερισσού, ο οποίος τους έδωσε την άδεια να βάλουν μπρος οι μπουλντόζες και τα εκσκαφτικά μηχανήματα.

Ευθύς εξαρχής, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρίων αυτών και τα μιντιακά παπαγαλάκια τους έπιασαν δουλειά παρουσιάζοντας το έργο της εξόρυξης, ως ένα έργο που θα φέρει έσοδα στις περιοχές αυτές (σε ποιούς παρέλειψαν να το αναφέρουν) και πως θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας στον τόπο (σε τι συνθήκες εργάσιας ξέχασαν να τονίσουν), νομίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιζόμενων κατοίκων. Οι κάτοικοι όμως οργανώθηκαν και με την βοήθεια των αλληλέγγυων έκαναν γνωστό τον αγώνα τους. Έναν αγώνα δίκαιο πέρα για πέρα αφού υπάρχουν διαπιστευμένες μελέτες από καθηγητές πανεπιστημίου πως με την εξόρυξη αυτή το περιβάλλον στις γύρω περιοχές θα υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Δυστυχώς, οι Χαλκιδικιώτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την καταστολή των ΜΑΤ, τη βία του κράτους και του κεφαλαίου. Έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εργαζόμενους στην “ελληνικός χρυσός” που αφού κατά το παρελθόν είχαν επιτεθεί αναίτια (κατ’ουσίαν λειτουργώντας ως μπράβοι) στους κατοίκους σπάζοντας στους στο ξύλο, πριν μια εβδομάδα φωτογραφήθηκαν όλο νάζι και σκέρτσο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η οποία σαν γνήσιο υπηρετικό προσωπικό του κεφαλαίου, έσπευσε να τους παράσχει την αλληλεγγύη της.

Ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι αγώνας όλων μας. Είναι ένας αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας από τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους και πρέπει να έχει την αλληλεγγύη όλων μας – μέχρι τη νίκη!

Αθήνα: πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, στις 12.00 το πρωί, προσυγκέντρωση Μοναστηράκι.

Νέα Προοπτική τεύχος#547# Σάββατο 6 Απριλίου 2013