ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

φοιτητικές εκλογές 2013

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Οι φοιτητικές κάλπες της Τετάρτης 17 Απρίλη σηματοδοτούν  μια στροφή στους πολιτικο-κοινωνικούς συσχετισμούς στα πανεπιστήμια και ευρύτερα. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έδωσαν τις ίδιες, σχεδόν, ψήφους στις φοιτητικές δυνάμεις της αριστεράς (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, κλπ.) και στη δεξιά ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.

Αν και τα στοιχεία που δίνει η κάθε παράταξη διαφέρουν, είναι σαφές ότι τα αριστερά ψηφοδέλτια βγαίνουν σημαντικά ενισχυμένα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων ΑΕΙ, οι αριστερές δυνάμεις έλαβαν συνολικά  25.599 ψήφους ενώ η ΔΑΠ έλαβε λίγο λιγότερες, δηλαδή 25.592.

Συνεπώς τα ποσοστά των δύο πλέον βασικών πόλων στα πανεπιστήμια είναι ουσιαστικά ταυτόσημα, δηλαδή γύρω στο 75 %, ενώ το υπόλοιπο 25% το μοιράζεται η θνήσκουσα ΠΑΣΠ (19%) και διάφορες άλλες κινήσεις.

Αντίθετα μέχρι και πέρσι, η ΔΑΠ υπερτερούσε ακόμα αισθητά έναντι των αριστερών δυνάμεων, καθώς έλαβε ποσοστό 36,9% έναντι 34,3% των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ κλπ.

Μια πιο ειδική εικόνα είναι η ακόλουθη:

 • Η ΔΑΠ (ΝΔ) διατήρησε πολύ άνετα την 1η θέση (έναντι της καθεμιάς φοιτητικής δύναμης χωριστά), παρότι έχασε πολλές ψήφους.
 • Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) κρατήθηκε μετά βίας στη 2η θέση, αν και γνώρισε για δεύτερη χρονιά μια εντυπωσιακή πτώση.
 • Βασικές αν και σε μικρό βαθμό κερδισμένες των φετινών φοιτητικών εκλογών ήταν η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΚΝΕ) και αμέσως μετά, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (άκρα αριστερά).
 • Αντίθετα μειώθηκε η δύναμη της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ
 • Η αποχή αυξήθηκε, επίσης, αισθητά αλλά σε καμία περίπτωση καθοριστικά.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές έφτασε τις 3000 ψήφους.
 • Η ΔΑΠ έχασε παραπάνω από 700 ψήφους, αλλά αύξησε λίγο το ποσοστό της (37,5% από 37% πέρσι) λόγω της αυξημένης αποχής.
 • Η ΠΑΣΠ καταποντίστηκε και φέτος χάνοντας περισσότερες από 3 ποσοστιαίες μονάδες και σχεδόν 3000 ψήφους, φτάνοντας στο 19,31% από 22,4% πέρσι. Να θυμίσουμε πως και πέρσι η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ εμφάνισε ανάλογη εικόνα κατρακύλας, χάνοντας 6 ποσοστιαίες μονάδες και 6000 ψήφους.
 • Η Πανσπουδαστική ΚΣ κέρδισε περισσότερες από 750 ψήφους και 1,71%, αντισταθμίζοντας την περσινή απώλεια ψήφων και ενισχύοντας τα ποσοστά της στο 15,4% (από 13,7%).
 • Η ΕΑΑΚ (στην οποία μετέχει και στηρίζει η ΟΕΝ/ΕΕΚ στη βάση μιας ενιαιομετωπικής ταξικής πολιτικής) ενισχύθηκε, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 1,51% και τους ψήφους (+700 ψήφους) – κερδίζοντας το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό της έως τώρα (13,49% από 11,9% πέρσι).
 • Η Αριστερή Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα και περισσότερες από 500 ψήφους (6,7% από 7,2% πέρσι).

 

Ν. Τ.

Νέα Προοπτική τεύχος#548# Σάββατο 20 Απριλίου 2013