ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ

 

Τρεις ημέρες μετά τις προσαγωγές 127 εργατών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (και μία πριν την αντίστοιχη επιχείρηση ενάντια σε εργαζόμενους τους Δρομοκαϊτείου), η τροϊκανή κυβέρνηση Σαμαρά αποπειράθηκε να επιδείξει για άλλη μια φορά το «σκληρό της πρόσωπο» – ουσιαστικά μια μάσκα για να κρύψει τον πανικό της. Ανήμπορη να σταθεροποιηθεί σε ένα «σεισμογενές» κοινωνικό έδαφος, προσφεύγει στη τελευταία της λύση, την καταστολή. Είναι η «νέα» μέθοδος αντιμετώπισης των εργατικών αγώνων, απεργιών και καταλήψεων.

Τη Κυριακή 7 Οκτώβρη, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαζί με τον Πρόεδρο της Ν. Φωτόπουλο, κατέλαβαν το Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων στη Λεωφόρο Μεσογείων (το οποίο είχε καταληφθεί και πέρσι και κατέληξε ξανά σε προσαγωγές των καταληψιών). Σκοπός, να ανακαλύψουν στοιχεία που να σχετίζονται με το τέλος ακινήτων που χρεώνεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, και τα οποία «συνιστούν σκάνδαλο απέναντι στο φτωχό λαό. Στοιχεία που θα αποδείξουν ότι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα». Αρχικός σχεδιασμός των εργαζομένων ήταν η διατήρηση της κατάληψης ως την Δευτέρα, και η παρουσίαση των στοιχείων σε συνέντευξη τύπου παράλληλα με κατάθεσή τους στον εισαγγελέα, προτού αυτά καταστραφούν ή κρυφτούν από τους αρμόδιους.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας και η εντολοδόχος ΕΛ.ΑΣ., όμως, είχαν διαφορετική άποψη. Όπως έγινε στο ΓΕΕΘΑ, έτσι και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, έστειλαν τα ΜΑΤ ενάντια σε εργαζόμενους. Συνέλαβαν 18 από αυτούς, ικανοποιώντας τους αλαλάζοντες Πρετεντέρηδες των καναλιών, που ήθελαν την κεφαλή των συνδικαλιστών επί πίνακι.

Αφού κρατήθηκαν από τις 11 το βράδυ ως την επόμενη μέρα, τελικά απελευθερώθηκαν χωρίς να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, με τους δύο εισαγγελείς που μετέβησαν στη ΓΑΔΑ να κρίνουν πως μια πιθανή συνάντηση των συλληφθέντων με τους αλληλέγγυους στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, που βρίσκονταν ήδη στην Ευελπίδων, θα ήταν ένα… εκρηκτικό μείγμα. Στους 18, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, για διατάραξη οικιακής ειρήνης κι ορίστηκε δικάσιμος στις 18 Ιανουαρίου του 2013.

Την εργατική τάξη δεν μπορεί να την φοβίσει ένας φοβισμένος Σαμαράς και μια ασθμαίνουσα αστική τάξη. Όσο περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, της απεργίας, της διαδήλωσης, της συνάθροισης, πελεκάνε τα ίδια τους τα πόδια. Πείνα και καταστολή είναι ένας συνδυασμός που δεν μπορεί, και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός από τους εργάτες. Θα μας βρούνε μπροστά τους. Θα σαρωθούν από τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, πριν καταλάβουν από πού τους ήρθε.

Κ. Αποστολόπουλος

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012