Τα νακρωτικά της κρίσης

Tα Ναρκωτικά της Κρίσης

Οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης και πρόληψης των ναρκωτικών προσκλήθηκαν στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 για να καταθέσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που οδηγούν σήμερα τα θεραπευτικά προγράμματα σε κατάρρευση.

Εκεί, εκ μέρους του 18 άνω, επισημάνθηκε μεταξύ των άλλων και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία αυτής της χώρας από τα νέα συνθετικά ναρκωτικά, που κυκλοφορούν ευρύτατα στις πιάτσες  τον τελευταίο χρόνο, είναι πολύ φτηνά, πολλοί τα αποκαλούν «ναρκωτικά των φτωχών» καταφεύγουν σε αυτά άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, εξαθλιωμένοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, νεαροί έφηβοι.

Η εξάρτηση και η ολοκληρωτική σε ελάχιστο χρόνο καταστροφή που προκαλούν στον οργανισμό είναι πολλαπλάσια των γνωστών ναρκωτικών ακόμα και της ηρωΐνης.

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, το 2011 κυκλοφόρησαν στην Ευρωπαϊκή αγορά 49 νέες συνθετικές ουσίες, ενώ το 2010 κυκλοφορούσαν 41. Έτσι, ακόμα και αν σταθεροποιείται ή και μειώνεται, σε κάποιες χώρες η χρήση ηρωίνης, αυξάνεται η χρήση των νέων συνθετικών ουσιών, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές.

Σε αυτές ανήκουν και τα λεγόμενα «ναρκωτικά της κρίσης». Θα  αναφερθούμε σε κάποια από αυτά, τα πιο γνωστά : κροκοντίλ, σίσα, κρύσταλ μεθ, κουφέτα, κουμπιά, γιαμπά.

Το σίσα ή σισέ (σίσα σημαίνει πίπα) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ναρκωτικό, παρασκευάζεται εύκολα, ακόμα και σε μία σπιτική κουζίνα. Περιέχει μεθαμφεταμίνη αναμεμειγμένη με υγρά μπαταρίας και άλλες τοξικές ουσίες, ακόμα και χλωρίνη. Γίνεται ενδοφλεβίως ή καπνιστό. Είναι φτηνό, από 1 έως 5 ευρώ η δόση.

Η χρήση της προκαλεί διέγερση, βίαιη συμπεριφορά, ψυχιατρικά προβλήματα (παρανοειδείς ψυχώσεις και άλλα). Καταστρέφει τα ζωτικά όργανα μέσα σε λίγους μήνες. Χρησιμοποιείται και για τη νόθευση άλλων ουσιών που κυκλοφορούν στην αγορά μεταξύ των οποίων και η κάνναβη.

Το κροκοντίλ είναι οπιούχο ναρκωτικό που μπορεί να παρασκευασθεί ακόμα και σε μία σπιτική κουζίνα και χρησιμοποιείται και ενδοφλεβίως. Περιέχει οπιοειδή φάρμακα αναμεμειγμένα με υγρά για αναπτήρες, ιώδιο και άλλα.

Το όνομά του οφείλεται στην όψη του δέρματος των χρηστών που μοιάζει με τις φολίδες του δέρματος  του κροκοδείλου. Είναι εξαιρετικά τοξικό, αφού σε λίγους μήνες ο χρήστης μετατρέπεται σε ανθρώπινο ράκος, με πληγές στις φλέβες, που δεν κλείνουν.

Το μέθ, ή κρυστάλ μέθ, ή άϊς, ή κρύσταλλος, ή γιάμπα, ή κουφέτα, ή «λόξα των ναζί». Λέγεται ότι ο Χίτλερ έκανε ο ίδιος ενέσεις μεθαμφεταμίνης για να βρίσκεται σε εγρήγορση. Το ίδιο και πολλοί αξιωματούχοι του χιτλερικού καθεστώτος.

Σε λίγους μήνες έως ένα χρόνο αυτή η εξαθλιωμένη ζωή τελειώνει. Παρασκευάζεται συχνά από εξαρτημένα άτομα με σπιτικά υλικά, αμμωνία και άλλα, που τα βρίσκει κανείς πολύ εύκολα ακόμα και σε super market. Δρα γρήγορα

και κάνει το άτομο εξαιρετικά επιθετικό, δίνοντας την αίσθηση της δύναμης και εξαλείφοντας κάθε συναίσθημα. Γίνεται ενδοφλεβίως ή καπνιστή. Είναι το φτηνό ναρκωτικό των συμμοριών των αμερικάνικων μητροπόλεων και των γιάπηδων. Στη χώρα μας είναι το ναρκωτικό των ναζιστικών συμμοριών που επιτίθενται σε μετανάστες.

Όλα αυτά τα παρασκευάσματα, που επινοήθηκαν για τον έλεγχο του στρατού των ναζί και του άξονα πριν 70 χρόνια, χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταστολή των κινημάτων και την εξαθλίωση των νέων. Προωθώντας όλα αυτά τα πάμφθηνα ναρκωτικά οι κρατούντες, με την αμέριστη συνδρομή της αστυνομίας μετατρέπουν τα θύματα της κρίσης, ντόπιους και μετανάστες, σε τοξικομανείς, για να πάψουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.

Οι πιάτσες των ναρκωτικών μεταφέρονται μέσα από τις διάφορες «επιχειρήσεις σκούπα» της αστυνομίας, σε περιοχές του κέντρου, όπου γίνονται οι διαδηλώσεις, συχνάζει η νεολαία και η καταπίεση είναι πιο αισθητή. Η αγορά αυτών των ναρκωτικών, στα χέρια των ντίλερ που συνήθως είναι και οι ίδιοι εξαρτημένοι, ποτισμένοι και αυτοί από τα δηλητήρια που πουλούν, απευθύνεται στους πιο φτωχούς, άνεργους, άστεγους, κατεστραμμένους από την κρίση νέους, που δεν έχουν να πληρώσουν πιο ακριβές ουσίες.

Ένα μέρος αυτής της εξαιρετικά κερδοφόρας αλλά θανατηφόρας επιχείρησης εκχωρείται από τις επίσημες δυνάμεις καταστολής σε συμμορίες ντόπιων που τρομοκρατούν μετανάστες ή σε συμμορίες μεταναστών που εκμεταλλεύονται άλλους μετανάστες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρες γειτονιές γίνονται κόλαση, ο κόσμος απομακρύνεται, η αξία των ακινήτων πέφτει και οι οικοδομικές εταιρείες θησαυρίζουν, σε πλήρη συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής, που μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αυξάνεται η διάδοση των ναρκωτικών, ωθώντας στην καταστροφή το πιο ευαίσθητο κομμάτι της νεολαίας.

Είναι γνωστό το παράδειγμά της Αργεντινής και του ρόλου που έπαιξε το «πάκο» (προέρχεται από υπολείμματα κατεργασίας της κοκαΐνης αναμεμειγμένα με στρυχνίνη, ακουαφόρτε, φωτιστικό πετρέλαιο κ.α, που νεκρώνει τον εγκέφαλο σε διάστημα 6 μηνών συστηματικής χρήσης).

Κατά την περίοδο του αργεντινάσο (2001-2002), η αγορά γέμισε πάκο, και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο εξαφανίστηκε η ηρωίνη και η κοκαΐνη, και μία ολόκληρη γενιά εφήβων και νέων εξολοθρεύτηκε. Η κυρίαρχη τάξη και οι υπηρέτες της είναι αμείλικτοι. Το 65% των χρηστών του πάκο ήταν ανήλικοι, που σε άλλη περίπτωση, αν δεν είχαν πιαστεί στα δίχτυα της εξάρτησης, θα βρίσκονταν στους δρόμους, παλεύοντας ενάντια σ’ ένα διεφθαρμένο καθεστώς που κατέρρεε.

 

Είναι φανερό ότι το τοπίο στο χώρο των ναρκωτικών αλλάζει και οι θεραπευτικές μονάδες, καθώς και τα κέντρα πρόληψης πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση. Τα κενά των Μονάδων που προσφέρουν δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, αν δεν λυθούν τα προβλήματα θα καλυφθούν από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις (ΜΚΟ, ιδιωτικές κλινικές κ.α.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των φορέων και κάποιων βουλευτών διαπιστώθηκε ότι στην αίθουσα δεν καθόταν ούτε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είχαν όλοι αποχωρήσει και η συνεδρίαση διακόπηκε…

Kατερίνα Mάτσα

.

Νέα Προοπτική τεύχος#539# Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012