ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Μια προαναγγελθείσα χρεοκοπία

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μια προαναγγελθείσα χρεοκοπία


Αντιμέτωποι με την χρεοκοπία βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας καθώς ο τυφώνας του μνημονίου σαρώνει ολες τις κοινωνικές παροχές που παρείχαν ενώ συνάμα εξαθλιώνει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, όσους βέβαια δεν οδηγεί στην απόλυση, εφεδρία και ανεργία.

Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30%, μέσα στον  Αύγουστο,  η κατάρρευση, της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, η αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων είναι προ των πυλών.

Οι καταχρηστικά παρακρατούμενοι από την κυβέρνηση πόροι των δήμων, αν και έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 259/3852, ανέρχονται στα  παρακάτω διεκδικούμενα άμεσα από την ΚΕΔΕ ποσά.

  • οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ.
  • οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ)
  • οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκ. ευρώ)
  • ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση)

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29%, ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.

Μια στάση πληρωμών στους Δήμους ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας (ο Δήμος Θεσσαλονίκης το έχει ήδη εξαγγείλει), στην εξαφάνιση κάθε κοινωνικής πολιτικής (βοήθεια στο σπίτι, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ  κλπ), καθώς και στην πλήρη ανταποδοτικότητα των όποιων έως τώρα παροχών (αθλητισμός, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ – η οποία πρέπει να πληρώνεται  στο εξής αδρά) ενώ  μεγεθύνει και το μείζον ζήτημα της δυσλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Να προσθέσουμε στην ζοφερή αυτή εικόνα τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους με ελαστική εργασία, τους συμβασιούχους των 2, 5, 8 μηνών αλλά και τις δυσλειτουργίες του δήμου με συνέπεια την ταλαιπωρία των δημοτών.

Πρέπει βέβαια να γίνει σαφές πως οι Δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους είναι εκ των πραγμάτων όργανα μεταβίβασης του μνημονίου και των εντολών της τρόικας καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το «γήπεδο» όπου πρέπει να νικηθεί ο «εχθρός λαός» και να παρθούν σαν λάφυρα οι κοινωνικές του κατακτήσεις.

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) και η ΠΕΔΑ  πιεζόμενες από την βάση τους παζαρεύουν για ημίμετρα και  ψίχουλα την ώρα που ένα ριζικό κοινωνικό πρόγραμα είναι αναγκαίο για τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό.

Η πίεση αυτή από τα κάτω τους οδήγησε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30/8, όπου η κυβέρνηση υποσχέθηκε  ότι θα διαθέσει 35 εκατ. ευρώ από τα 213,8 εκατ. ευρώ των οφειλόμενων παρελθόντων Οικονομικών Ετών.

Φυσικά αυτό το ποσο των 35 εκατ., ακόμη και εάν δοθεί (από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει) είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες των δήμων, ενώ η κυβέρνηση συνδέει την πληρωμή του με το νέο πακέτο των 31 δις.

Ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι υπόθεση όλου του λαού γιατί είναι αντίσταση στο ξήλωμα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ακόμα και το πρόσφατο κλείσιμο των Δήμων από τις δημοτικές αρχές (Τετάρτη – Πέμπτη 12 και13/9)  πρεπει να ομολογήσουμε πως στην πλειοψηφία τους ήταν χλιαρή (με αποκορύφωμα απεργοσπάστες τυπου Μιχαλολιάκου και Χατζηδάκη Πειραιά και Π. Φαλήρου αντιστοίχως). Εξαίρεση κάποιοι αριστεροί Δήμαρχοι που πρωτοστάτησαν στις διαδηλωσεις και στην κινητοποιήσεις στους Δήμους τους (πχ Ελληνικό – Αργυρούπολη Χ. Κορτζίδης). Οι φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι που υποσχέθηκαν «δυναμικές κινητοποιήσεις» πρωτοστάτησαν στη διαδικασία ελέγχου και μαντρώματος των εργαζομένων μέσα στα Δημαρχεία.

Η αυτοοργάνωση σε κάθε δήμο από τα κάτω με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών, εργαζομένων στους ΟΤΑ με λαϊκές συνελεύσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, για την ανατροπή του μνημονίου της τρόικας και της τρικοματικής κυβέρνησης των υποτακτικών τους είναι η μόνη λύση που περνά μέσα από την πάλη για την διαγραφή του χρέους και ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της κοινωνίας.

Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012