Τουρκία , επμβάσεις στη Συρία - καταστολή στο Κουρδιστάν

Τουρκία
Επεμβάσεις στη Συρία
Καταστολή στο Kουρδιστάν

Το καθεστώς της Άγκυρας συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική επεκτατισμού στην περιοχή και την ευρύτερη περιοχή απειλώντας τους γειτονικούς λαούς. Η ανάμειξη της Τουρκίας στο Συριακό ζήτημα και η παρέμβαση στις άλλες χώρες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Η Τουρκία  δεν είναι σε κατάσταση ειρήνης με καμιά σχεδόν γειτονική χώρα. Το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία συνεχώς ανακοινώνουν ότι η Τουρκία «ψάχνει εχθρούς» στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία αναλαμβάνει έναν από τους πιο βρώμικους ρόλους των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. [Ήδη, στις αρχές Aυγούστου, η Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής επσκέφθηκε την Τουρκία. Ψηλά την ατζέντα των συναντήσεων βρισκόταν το το Συριακό και Κουρδικό ζήτημα. Kαι στα δυο θέματα η Kλίντον υποστηρίζει πλήρως την τουρκική πολιτική και βρίσκεται στο πλευρό της. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και την επεκτατική πολιτική του τουρκικού κεφαλαίου.

Καταρχήν ο «εμφύλιος» στην Συρία ακόμα και με τους σημερινούς τρόπους και επεκτατισμό μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ως ένας τοπικός πόλεμος που αφορά πολλές χώρες αλλά και την Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, απ’ την Τουρκία έως την Ρωσία και την Κίνα. Με λίγα λόγια κάθε χώρα που βρίσκεται πάνω στον άξονα των ισορροπιών ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Συρία. Ακόμα δεν έχει γίνει μία εξωτερική επέμβαση στη Συρία. Όμως η ανάμειξη της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ είναι φανερή. Μέσα σε αυτή την κατάσταση τον πιο βρώμικο ρόλο αναλαμβάνει η Τουρκία.

Αυτός ο ρόλος όμως δημιουργεί και νέες εντάσεις και αντιδράσεις των γειτονικών λαών και καθεστώτων. Ο Ασάντ κατηγόρησε επανειλημμένα την Τουρκία ότι επεμβαίνει με όλους τους τρόπους στα εσωτερικά της Συρίας ενώ πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «η επόμενη χώρα είναι η Τουρκία» και δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή στη Συρία. Ενώ το Ιράκ εδώ και πολύ καιρό κατηγορούσε την Τουρκία ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της. Μάλιστα πριν μερικές μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε επίσημα και έκανε διάβημα διαμαρτυρίας με έντονο τρόπο.

Ενώ μέσα στη χώρα συνεχώς αυξάνονται οι κάθε είδους επιθέσεις, δολοφονίες και καταπιέσεις εναντίων των λαών, εργατών, εργαζομένων και εκμεταλλευόμενων στρωμάτων.

Στο Κουρδιστάν γίνονται τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο δίκαιο αγώνα του Κουρδικού λαού με εκατοντάδες θύματα. Το καθεστώς απ’ τη μία μεριά μιλάει για ελευθερίες και δικαιώματα των γειτονικών λαών ενώ στο Κουρδιστάν σε καθημερινή βάση προχωρεί σε δολοφονίες και συλλήψεις. Να υπενθυμίσουμε ότι  γίνονται σοβαρές μάχες σε μία μεγάλη έκταση του Κουρδιστάν με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, μαχητικών αεροπλάνων και τεθωρακισμένων. Η κυβέρνηση συνεχώς μιλάει για εξόντωση των «τρομοκρατών» και δηλώνει ότι καμία περίπτωση δεν θα συζητήσει με τους τρομοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς θα συνεχίσει να αρνείται την ύπαρξη του Κουρδικού έθνους. Μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων έχει φτάσει σε χιλιάδες και οποιαδήποτε δύναμη αντιπολίτευσης θεωρείται εχθρός του καθεστώτος. Χιλιάδες εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κουρδικού λαού, διανοούμενοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, φοιτητές βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να χτυπήσει τον αγώνα των εργατών και εργαζομένων. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καταργούνται με καινούργιους νόμους ενώ απαγορεύεται το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Τελευταία πράξη της κυβέρνησης ήταν να θέσει εκτός νόμου τις απεργίες που γίνονται στον τομέα των μεταφορών. Ενώ απ’ το Σύνταγμα απαγορεύεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές αγωνίζονται εδώ και μήνες για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην απεργία.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του προσπαθεί να επαναφέρει τις μεσαιωνικές συνθήκες και τον εκφασισμό σε κάθε επίπεδο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πάρα πολλές περιοχές της Τουρκίας όπως Μαλάτια, Κων/πολη, Μούγλα οι σουνίτες με τις ευλογίες της κυβέρνησης επιτέθηκαν στα σπίτια και στις συνοικίες των αλεβιτών που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τραμπούκοι και η καταστολή είχαν την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης. Έχει αποδειχτεί ότι οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες και ότι οι αρχές ήξεραν μέρες πριν για τα γεγονότα.

Ο σκοπός είναι ενάντια στα δίκαια αιτήματα του Κουρδικού λαού να προωθήσουν τον τούρκικο εθνικισμό με την προπαγάνδα ότι πολεμούν για το διαμελισμό της «τουρκικής δημοκρατίας» και ότι οι αλεβίτες δεν ακολουθούν τον ισλαμισμό. Ενώ η απαγόρευση των απεργιών πραγματοποιείται με την προπαγάνδα ότι πλήγεται η οικονομία. Δηλαδή κάθε αντιπολίτευση πρέπει να συντριφθεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέθοδο.

Ο Κουρδικός και Τουρκικός λαός, οι μειονότητες και οι εργάτες και εργαζόμενοι δεν θα σκύψουν το κεφάλι ενάντια του καθεστώτος.

Δημοκρατικό Συνέδριο των λαών (Τμήμα Ελλάδας)

Νέα Προοπτική τεύχος#534# Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012