Το απόλυτο αδιέξοδο της Ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό χρέος

Το απόλυτο αδιέξοδο της Ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό χρέος

 

Την Δευτέρα 26/11 το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί για τρίτη φορά μέσα σε 12 ημέρες. Και είναι πολύ πιθανό να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η σταδιακή εκταμίευση της δόσης του δανείου για την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή όμως –εάν και εφ’ όσον ληφθεί– σηματοδοτεί την απόλυτη χρεοκοπία της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης απέναντι στον εαυτό της : Είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά να πέσει στα γόνατα για του δώσουν την δόση και το έκανε. Οι ίδιοι όμως δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το πώς και πότε μπορεί να είναι “βιώσιμο” το χρέος και να δώσουν την “δόση”, παρ’ ότι στην Αθήνα οι υποτακτικοί τους έκαναν ό,τι τους ζήτησαν και με το παραπάνω!

Είχαν πει ότι με το Α’ Mνημόνιο θα λυνόταν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και διαψεύσθηκαν από την αποτυχία των αποτελεσμάτων στο χρέος και το έλλειμμα.

Προχώρησαν στο “κούρεμα” για να αντιμετωπίσουν το χρέος και πάλι απέτυχαν στέλνοντας στον καιάδα τα ασφαλιστικά ταμεία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ζήτησαν Β’ Mνημόνιο, χειρότερο, με νέες περικοπές στο ασφαλιστικό, τους μισθούς, την παιδεία και την υγεία, και τώρα ανακαλύπτουν ότι και πάλι το χρέος και το έλλειμμα δεν μπορούν να μειωθούν…

Προχθές, για πολλοστή φορά, το ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών διαφώνησαν ότι με τα μέτρα που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα μπορεί να γίνει“βιώσιμο” το χρέος, δηλαδή να αποφύγει ο καπιταλισμός στην Ελλάδα την χρεοκοπία.

Τα “νούμερα” πλέον είναι έξω από κάθε έλεγχο.

Το χρέος τον επόμενο χρόνο θα έπρεπε, με βάση το Mνημόνιο, να έχει πέσει στο 144% του ΑΕΠ. Aντ’ αυτού το χρέος θα έχει αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ! Και αυτό μετά από το “κούρεμα” των ταμείων !

Το καινούργιο μεγάλο ψέμα είναι η επιμήκυνση. Ισχυρίζονται ότι με την επιμήκυνση, την παράταση αποπληρωμής του χρέους, η ύφεση θα είναι μικρότερη και απλώς ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120 % του ΑΕΠ θα έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι το 2022. Τώρα -την περασμένη Τρίτη 20/11- αποκαλύφθηκε ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ θεωρούν πως το χρέος το 2022 θα είναι στο 133% του ΑΕΠ ! Και γι’ αυτό ζητάνε από την Ευρωζώνη να δεχθεί “κούρεμα” στα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα, κάτι που αρνούνται βέβαια οι γερμανοί που έχουν εκλογές σε 10 μήνες και δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε στη δική τους βουλή και να πουν ότι όλα τα μέτρα που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα δεν φτάνουν και χρειάζεται να βάλουν μέτρα (φόρους) και στους γερμανούς. Οτι έχουν δηλαδή αποτύχει για δεύτερη ή τρίτη φορά (έχει χαθεί πλέον ο λογαριασμός).

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Αν παραδεχθούν ότι έχουν κάνει λάθος με την Ελλάδα, ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Θα πρέπει να αποδεχθούν “αλλαγές” και εκεί και να αρχίσουν το “κούρεμα” των δανείων προς τις χώρες αυτές…

Από την άλλη αν δεν αρχίσουν να δίνουν τώρα την δόση στην Ελλάδα κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν ό,τι με νύχια και με δόντια έχουν φτιάξει με την κυβέρνηση Σαμαρά στην Αθήνα.

Ήδη ο Σαμαράς έχει ενημερώσει τόσο τον Γιουνκέρ όσο και την Μέρκελ πως, αν δεν πάρει την “δόση” του άμεσα, οι ημέρες του θα είναι… μετρημένες.

Γ. Aγγ.

Νέα Προοπτική τεύχος#538# Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012