Το διακύβευμα των εκλογών στην Αλβανία

Το διακύβευμα των εκλογών στην Αλβανία

του ανταποκριτή μας

Τον προσεχή Ιούνιο είναι προγραμματισμένες εθνικές εκλογές στην Αλβανία. Δύο είναι οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας: το κυβερνόν δεξιό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα. Λόγω του μεγάλου αριθμού των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς αλβανικές εκλογές, είναι δύσκολο έως απίθανο κάποιο από αυτά να συγκεντρώσει το 51% των ψήφων που απαιτείται προκειμένου να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία. Συνεπώς, καθοριστικός για την έκβαση των εκλογών αναμένεται να είναι ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων.

Όλα σχεδόν τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι όλος ο κόσμος μιλά για την πολύ πιθανή διάλυση της. Από εκεί και πέρα, όμως, για πρώτη φορά, μετά την πτώση του χοτζικού καθεστώτος το 1991, εμφανίζεται μια ορισμένη ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων στην Αλβανία (Μπερίσα, Ράμα) γύρω από το χαρακτήρα της αλβανικής οικονομίας.

Ο Μπερίσα είναι υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών της χώρας. Έχει ήδη ξεπουλήσει όλους τους κοινωφελείς οργανισμούς (τηλεπικοιννωνίες, λιμάνια, πετρέλαιο, ταχυδρομείο, ηλεκτρισμό, ύδρευση). Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια… “οικονομία υπηρεσιών”, ενώ δεν παραλείπει να μιλά για την “Μεγάλη Αλβανία”.

Ο Έντι Ράμα αναγνωρίζει ότι η Αλβανία δεν μπορεί να γίνει η ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια.  Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του εκστρατείας:  Η τόνωση της αγροτικής οικονομίας,  η κλιμακωτή φορολόγηση και η διατήρηση της κρατικής ιδιοκτησίας στους κερδοφόρους οικονομικούς τομείς. Επιπλέον, θα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες.  Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι ο Έντι Ράμα διετέλεσε για πάνω από 12 χρόνια δήμαρχος Τιράνων και έχει κατηγορηθεί ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα δίνοντας ανεξέλεγκτα οικοδομικές άδειες με το… αζημίωτο.

Είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγωνία του αλβανικού λαού να μην μείνει απομονωμένος από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.  Το ερώτημα το οποίο θα έπρεπε, όμως, να τον απασχολήσει είναι η  οικονομική και πολιτική φύση της “Ευρώπη” στην οποία θέλει να ενταχθεί. Στην σημερινή ελεεινή Ευρώπη της εκμετάλλευσης, των κοινωνικών αποκλεισμών, της ανεργίας και της ξενοφοβίας  ή στην επερχόμενη Ευρώπη του σοσιαλισμού;

Μ.Σ.

Νέα Προοπτική τεύχος#548# Σάββατο 20 Απριλίου 2013