ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΑΓΑΘΟ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΑΓΑΘΟ

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Πηλίου-Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Την Τρίτη 19 Μάρτη πραγματοποιήθηκε, στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Αγίου Νεκταρίου στη Ν. Ιωνία Βόλου, ανοιχτή συζήτηση με θέμα “ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ”. Η πρόσκληση για την εκδήλωση – συζήτηση έγινε κατόπιν καλέσματος από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Πηλίου-Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής και η οποία φρόντισε  για την προβολή σχετικού αποσπάσματος από ντοκιμαντέρ με τίτλο “Water Makes Money”.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση, η οποία είχε ως κύριο άξονά της το ρόλο της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου) και η οποία μεθοδευμένα, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, αχρηστεύει την ποιότητα των νερών της περιοχής διατηρώντας ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης κατασκευασμένο, στο μεγαλύτερό του μέρος, από αμίαντο που είναι υλικό τοξικό και καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το καθαρό, πηγαίο νερό του Πηλίου, χλωριώνεται επιθετικά από τη ΔΕΥΑΜΒ με πρόσχημα την προληπτική βελτίωσή τους. Τέλος συζητήθηκε ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού και οι καταστροφικές συνέπειες όπου αυτή θα επιφέρει.

Η ληστρική άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΜΒ, που σημειωτέον συγκαταλέγεται ήδη στις ακριβότερες πανελλαδικά, οι διακοπές υδροδότησης σε φτωχούς και άνεργους συμπολίτες μας και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε αποτέλεσαν τους κύριους προβληματισμούς  όπου θα πρέπει να μας απασχολήσουν έτσι ώστε να απαιτηθούν συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες θα πρέπει να προσανατολίζονται στα εξής :

  • Φθηνό νερό, με συγκεκριμένο τιμολόγιο, που  εμείς οι δημότες θα προτείνουμε

  • Καμία διακοπή υδροδότησης σε φτωχούς και άνεργους συμπολίτες μας. Να γίνει ανάλογη δέσμευση από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ

  • Άρνηση οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης (ολικής η μερικής) της ΔΕΥΑΜΒ

  • Καμία απόφαση της Δημοτικής Αρχής χωρίς τη συναίνεση των Δημοτών, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις 

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό, στις 22 Μάρτη, θα γίνει εκδήλωση με προβολή και συζήτηση στην παραλία του Βόλου και θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό.

20/03/2013

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#546# Σάββατο 23 Μαρτίου 2013