Υπόθεση Κωνσταντίνα Κούνεβα: Ομολογία συνενοχής του κράτους στο έγκλημα της εργοδοσίας

Τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης: Η οργή μας γίνεται ποτάμι και θα τους πνίξει!

Την ώρα που το παρόν φύλλο της Νέας Προοπτικής πήγαινε στο τυπογραφείο, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκινούσε για την δολοφονική επίθεση, με βιτριόλι, ενάντια στη γραμματέα του σωματείου ΠΕΚΟΠ των καθαριστριών Αττικής Κωνσταντίνα Κούνεβα. Με αφετηρία τα Προπύλαια η πορεία χιλιάδων εργατών, συνδικαλιστών και νεολαίων θα κατευθυνόταν στο Υπ. Εργασίας.

Την πορεία καλούσαν 54 πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα – μια πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και διαρκώς διευρύνεται. Ακόμη και η γραφειοκρατική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε να βγάλει κάλεσμα για την συγκεκριμένη πορεία.

Την ίδια ώρα, πορείες από αντίστοιχες πρωτοβουλίες γίνονταν στη Θεσσαλονίκη από τα εκεί πρωτοβάθμια σωματεία και στα Ιωάννινα, που καλούσαν η Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων, Φοιτητών & Μαθητών, το Σωματείο Μετάλου, και οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ΦΠΨ και Ιστορικού.

Νέα πορεία για το θέμα καλεί για το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιανουαρίου στον Πειραιά, η ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων θα κάνει και αυτή τις δικές της ενέργειες.

Πλήθος συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων πλαισιώνουν πλέον το κίνημα αλληλεγγύης που γνωρίζει πρωτοφανείς διαστάσεις. Αυτό που μόλις πριν δυο βδομάδες ήταν υπόθεση λίγων δεκάδων αλληλέγγυων που μαζεύτηκαν έξω από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα σε – ακόμη – κρίσιμη κατάσταση, μετατράπηκε σε χείμαρο οργής και αγανάκτησης.

Των πορειών αυτών προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες δεκάδες πράξεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα: από καταλήψεις Εργατικών Κέντρων που κατήγγειλαν την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, μέχρι καταλήψεις Γραφείων Επιθεώρησης Εργασίας που κατήγγειλαν την συγκάλυψη των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, και από συζητήσεις σε γειτονιές με παράλληλη καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης προς την οικογένεια της συνδικαλίστριας, μέχρι εκδηλώσεις σε κατειλημένους φοιτητικούς χώρους και δημόσια κτίρια. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις του σταθμού του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη –άλλη μια δημόσια εργολαβία της εταιρείας που δούλευε η Κούνεβα- και την κατάληψη του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, ενάντια στην φίμωση του περιστατικού από τα ΜΜΕ.

Αλλά οι πιο εντυπωσιακές και ουσιαστικές παρεμβάσεις ήρθαν από την ίδια την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Πρώτα με την κατάληψη της διοίκησης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο νοσηλεύεται η Κούνεβα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και στον χώρο νοσηλείας της, υπάρχει δουλεμπορική σύμβαση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της καθαριότητας.

Αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν η παρέμβαση το πρωί στο σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά, που έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς την συνήθη «μιλημένη» προ-συνεννόηση με την Επιθεώρηση Εργασίας που έβρισκε πάντα τα αφεντικά της Κούνεβα «νόμιμα». Εκεί λοιπόν στις 21 Ιανουαρίου, οι παρανομίες της εργατικής νομοθεσίας επίσημα, αναβρέθηκαν και καταγράφηκαν και συνεπώς η εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ θα κληθεί να δώσει λόγο.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας:

“Σήμερα Τετάρτη 21 Γενάρη η Πρωτοβουλία των 56 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά (ΣΕΠΕ).  Απαιτήσαμε να γίνει αμέσως έλεγχος στο χώρο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά στα συνεργεία καθαριότητας της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Νικήτα Οικονομάκη. Πράγματι αμέσως κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας και συνδικαλιστών πήγε στο χώρο Εργασίας και εντόπισε πλήθος παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (εργάζονται στο διάλειμμα, πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση, δεν πληρώνονται τις αργίες). Η Επιθεώρηση Εργασίας συντάσσει δελτίο ελέγχου…

Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι η εταιρεία ελέγχθηκε και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, την ώρα που το ΙΚΑ έχει χρεοκοπήσει, γιατί οι εργοδότες εισφοροδιαφεύγουν, αποδεικνύεται ότι το δουλεμπόριο καλά κρατεί…  

    * Όταν χτυπούν έναν από μας είναι σαν να μας χτυπάνε όλους

 

    * Εδώ και τώρα να τελειώνουμε με το δουλεμπόριο

 

    * Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού

 

    * Ο αγώνας συνεχίζεται

 

Πρωτοβουλία 56 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”
 

Αυτό λίγες μέρες μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του αφεντικού της ΟΙΚΟΜΕΤ Ν. Οικονομάκη στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ που δήλωνε ότι η εταιρεία του είναι καθόλα νόμιμη και έχει περάσει εκατοντάδες ελέγχους με επιτυχία. Ακόμη και το Υπ. Εργασίας δήλωσε κυνικά ότι οι εταιρείες καθαρισμού ενώ είναι γνωστό ότι κινούνται στα όρια της «παραβατικότητας», ωστόσο είναι «νόμιμες» καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ επαυτοφόρω. Και τώρα τι λένε;    

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η συνενοχή του κράτους όμως δεν βρίσκεται μόνο στις διεφθαρμένες διοικήσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας, ούτε μόνο στα “golden boys” των διοικήσεων των κρατικών εταιρειών που αναθέτουν (με τι διαδικασίες άραγε;) την καθαριότητα των χώρων τους στις εταιρείες αυτές.

Φαίνεται πως βρίσκεται και σε αυτή καθεαυτή τη δολοφονική απόπειρα κατά της Κούνεβα.

Σε μια ασυνήθιστη πρακτική η εισαγγελέας που χειρίζονταν την προ-ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση επέστρεψε πίσω στην αστυνομία τον φάκελο κρίνοντας τον ως απαράδεκτο και ανεπαρκή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων η εισαγγελέας απορρίπτει την μεθοδολογία έρευνας της αστυνομίας που περιστράφηκε γύρω από πιθανές προσωπικές διαφορές της Κούνεβα και ζητά τα αυτονόητα, δηλαδή την εξέταση των εργοδοτών της, του τηλεφώνου της, των ρούχων που φορούσε την ώρα της επίθεσης και περιέχουν πληροφορίες για το είδος του οξέος που χρησιμοποιήθηκε κλπ.

Με δυο λόγια, επίσημα η δικαιοσύνη, βασικός στυλοβάτης του κράτους, αδειάζει και εγκαλεί την αστυνομία και τις επιρρίπτει ευθύνες για την ολιγωρία της. Βέβαια αυτό έγινε δυνατόν όχι από την πρώτη μέρα που γίνονταν καταγγελίες από το σωματείο της Κούνεβα και την οικογένειά της για την στάση της αστυνομίας, αλλά μέρες μετά και αφού μεσολάβησε η δράση του κινήματος αλληλεγγύης.

Είναι προφανές ότι η δικαιοσύνη ως θεσμός δεν θέλει να χρεωθεί το «κουκούλωμα» μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης και να γίνει αποδέκτης της λαϊκής κατακραυγής που θα επιφέρει αυτό.

Για άλλη μια φορά λοιπόν η αστυνομία θα βρεθεί ενώπιων των ευθυνών συνενοχής σε ένα έγκλημα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ρεπορτάζ που αναπαραγάγεται ακόμη και από συντηρητικές εφημερίδες όπως η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» βάσει του οποίου η ίδια η Κωνσταντίνα που επικοινωνεί με σημειώματα, καθώς δεν μπορεί να μιλήσει καταγγέλει ως δράστες ανθρώπους που φορούσαν στολές γκρι, σαν τις αστυνομικές. Να υποθέσουμε ότι εννοεί σεκιουριτάδες σαν αυτούς που δουλεύουν στην ΟΙΚΟΜΕΤ και με τους οποίους διαπληκτίστηκε έντονα λίγες μέρες πριν την απόπειρα εναντίον της, στα γραφεία της εταιρείας;

Τέλος, είδε το φως της δημοσιότητας και η ηχογραφημένη συνέντευξη της στα τέλη Νοέμβρη σε Βέλγο δημοσιογράφο που δόθηκε για λογαριασμό του International Trade Union Organization. Εκεί ευθέως μιλάει για απειλές που δέχτηκε κατά της ζωής της από τα αφεντικά της ΟΙΚΟΜΕΤ.

Φυσικά, για να δούμε τα όρια της «τυφλής» δικαιοσύνης, το αφεντικό της ΟΙΚΟΜΕΤ, κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος και καμιά ποινική δίωξη δεν έχει ασκηθεί εναντίον του για ηθική αυτουργία ή έστω για απειλή κατά της ζωής της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Γιώργος Χλωρός