Φασίστες και αστυνομικοί ενάντια σε μετανάστες μικροπωλητές

Φασίστες και αστυνομικοί

ενάντια σε μετανάστες μικροπωλητές


Στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι έσπασαν οι φασίστες στις 7 και 8 Σεπτέμβρη πάγκους μεταναστών μικροπωλητών. Λίγες μέρες πριν, στην Καλαμάτα  καταδίωξαν,  από τα φανάρια της εθνικής οδού τους καθαριστές μετανάστες.

Τα δύο χτυπήματα οργανώθηκαν υπό την καθοδήγηση των βουλευτών Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπαρμπαρούση και την συνεργασία της αστυνομίας. Ο δήμαρχος Ραφήνας, μετά το σάλο που προκάλεσε η φασιστική επίθεση, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι μετανάστες είχαν χρυσοπληρώσει στο δήμο για να στήσουν τους πάγκους τους στο πανηγύρι. Ο δήμος Μεσολογγίου σαφώς πιο υποχωρητικός απέναντι στους φασίστες κράτησε «αποστάσεις» συνενοχής,  καταγγέλοντας αφενός την Χρυσή Αυγή, αποποιούμενος όμως των ευθυνών της δημοτικής αστυνομίας που  «…δεν αναμείχθηκε, έκανε τους ελέγχους σύμφωνα με τη λίστα που της είχε δοθεί από το Τμήμα Εμπορίου….»

Οι  χρυσαυγίτες χτυπούν τους μικροπωλητές όχι μόνο για λογαριασμό της αστυνομίας αλλά και μιας αντιδραστικής μερίδας μεγάλων και μικρών εμπόρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εφοδιάζουν με εμπορεύματα τους μετανάστες μετατρέποντάς τους σε σκλάβους. Η καπιταλιστική χρεοκοπία σκορπά το «θάνατο» πολλών «εμποράκων» και προκαλεί τη διάλυση των θεσμών αντιπροσώπευσής τους, την ίδια στιγμή που οι πασοκο-δεξιές προσβάσεις τους στο αστικό κράτος και τους δήμους έχουν καταρρεύσει. Η κατάπτυστη ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου οργάνου των υπαίθριων πωλητών, του λεγόμενου «ΕΕΣΥΠΕ», υπέρ των επιθέσεων της Χ.Α και η προτροπή για συνέχισή τους δεν αποτυπώνει μόνο την πολιτική και ηθική εξαχρείωση της πρασινο-γάλαζης αυτής κλίκας, αλλά και την αδυναμία της να ελέγξει την πλειοψηφία των μελών της, όπως φάνηκε σε αρκετές αντιδράσεις που υπήρξαν ενάντια στη δημοσίευση της ανακοίνωσης.

Η παρουσίαση των γεγονότων στα ΜΜΕ παίρνει το χαρακτήρα προβολής της «θεαματικής δύναμης και αποφασιστικότητας» των φασιστών, για να ενισχύσει το ρόλο των ύστατων εγγυητών του καθεστώτος τη στιγμή της μεγάλης του παρακμής και σήψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα, μίλησε για τα «ακροαριστερά και ακροδεξιά τάγματα εφόδου», ταυτίζοντας τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ με τις ρατσιστικές επιθέσεις των φασιστών.

Τα καμπανάκια ωστόσο έχουν δυναμώσει το προειδοποιητικό χτύπημά τους στην εργατική τάξη. Η αριστερά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ αντί να ξεσκεπάσει και να καταγγείλει το ρόλο της αστυνομίας στην ενίσχυση, εξοπλισμό και υπόθαλψη των αντεπαναστατικών συμμοριών, αντί να επιτεθεί στην Κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις στους μετανάστες και τις σχέσεις της δεξιάς αλλά και κομματιών του πρώην ΠΑΣΟΚ με τους φασίστες, αρκείται σε χλιαρές καταγγελίες ζητώντας από την ίδια την Κυβέρνηση τη «λήψη μέτρων»…

Την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ να θέσει σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό-φρουρό-συνεργάτη του φασίστα και να διατάξει έρευνα για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις στο Μεσολόγγι, ακολούθησε απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει όλους τους αστυνόμους φρουρούς των φασιστών βουλευτών. Αυτή η τραγελαφική απόφαση στοχεύει στην αποφυγή των πολιτικών συνεπειών που έχει η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση στο ευρύτερο κοινό, της σχέσης συνεργασίας της αστυνομίας με τους φασίστες. Εξάλλου η ανακοίνωση του υπουργείου καταστολής δεν αφήνει περιθώρια αντιλόγου: «της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος»

Οι επιθέσεις μεγάλωσαν την πολιτική σύγκρουση και την κρίση της Κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Στην πραγματικότητα η άρχουσα τάξη και η Κυβέρνησή της, την ίδια ώρα που εξοπλίζουν και κινητοποιούν τη Χρυσή Αυγή, αισθάνονται την απειλητική ανάσα του επαναστατικού προλεταριάτου.

Και μαχαιρώνουν έλληνα ταξιτζή

Πήγε να κουρευτεί σε κουρείο του -νόμιμου, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο- πακιστανού μετανάστη, αλλά οι φασίστες είχαν άλλη γνώμη. Και τον μαχαίρωσαν. Το βράδυ της Δευτέρας 10/9. Ηταν δυο φασιστοειδή που είχαν μπει στο κουρείο κι απ’ έξω 3-4 άλλοι. Ο ταξιτζής αντέδρασε και οι ναζί τον μαχαίρωσαν. Έσπασαν με πέτρες τα τζάμια και έρριξαν εύλεκτο υλικό προκαλώντας ζημιές. Ο αλλοδαπός κουρέας κατάγγειλε ότι  και άλλη  φορά οι χρυσαυγίτες τον είχαν απειλήσει να φύγει γιατί θα του σπάσουν το μαγαζί.

Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012