Φοιτητές: Ελιγμός του υπουργείου

Φοιτητές: Ελιγμός του υπουργείου

Η τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Το σχέδιο συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης κατατέθηκε μετά από ένα μήνα διαβουλεύσεων -και φυσικά πολλών αντιδράσεων- με σημαντικές κατά τα φαινόμενα υποχωρήσεις από μεριάς του υπουργείου. Στη μείωση του αριθμού των μετακινήσεων φοιτητών σε διαφορετική πόλη έδωσε έμφαση το αναθεωρημένο σχέδιο κυρίως μέσω της μεταβατικής λειτουργίας 10 τμημάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το 2018 προκειμένου να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διατήρηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο δε θα συγχωνευτεί τελικά με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ελιγμός του υπουργείου ωστόσο δεν αίρει το ουσιαστικό ζήτημα το οποίο τίθεται: την ύπαρξη προηγούμενου συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι παρά μέρος του όλου της προσαρμογή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής χρεοκοπίας, τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την ιδιωτικοποίησή της. Τα τμήματα τα οποία θα επιβιώσουν από τα φετινά λουκέτα ούτως ή άλλως θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα ίδια προβλήματα της μηδενικής χρηματοδότησης και της κατάρρευσης των υποδομών τους. Ένα σχέδιο Αθηνά Νο2 μαζί με την επιβολή κάποιας μορφής διδάκτρων ή διαγραφής φοιτητών είναι το μόνο μέλλον που επιφυλάσσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τα πανεπιστήμια σε αυτή τη χώρα.

Κινητοποιήσεις φοιτητών σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας συνόδευσαν την κατάθεση του σχεδίου Αθηνά. Περισσότεροι από 2000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Είχε προηγηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με την ΟΛΜΕ το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την περασμένη Πέμπτη τρεις χιλιάδες φοιτητές από πολλές πόλεις της Ελλάδας περικύκλωσαν το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση που κάλεσαν οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ της Πάτρας μαζί με συλλόγους εργαζομένων στο ΤΕΙ και φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου της πόλης το απόγευμα της ημέρας κατάθεσης το σχεδίου. Περισσότερους από 2500 διαδηλωτές φαίνεται να συγκέντρωσε η μεγαλειώδης -για τα δεδομένα της πόλης- πορεία, καθώς το ΤΕΙ βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό εξαιτίας του σχεδίου Αθηνά.

Σε πανελλαδική πορεία στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης 14 Μάρτη καλούν ήδη φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013