Φοιτητικές εκλογές στη Σάμου

Φοιτητικές εκλογές στη Σάμου

ανταπόκριση

Οι φοιτητικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Σάμου χαρακτηρίστηκαν από την επικράτηση της ΠΚΣ και στα 3 τμήματα καθώς και στην άνοδο -μετά από χρόνια πτωτικής Αποθήκευση πορείας- των ανεξάρτητων παρατάξεων αλλά και την καταβαράθρωση των αντιδραστικών παρατάξεων στα υπό συγχώνευση τμήματα (Μαθηματικό & ΣΑΧΜ-Στατιστικής Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών).

 Τα γεγονότα αυτά σε δυο απο τα παραδοσιακά “γαλάζια” τμήματα είναι αποτελέσματα της υποκριτικής στάσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε τοπικά θέματα (σίτηση επί πληρωμή, μείωση οικοτρόφων στις Φοιτητικές Κατοικίες, συγχώνευση τμημάτων κλπ) καθώς και της συλλογικής αποδοκιμασίας των μνημονιακών επιλογών της αστικής συγκυβέρνησης .

 Στο συντηρητικό τμήμα Μαθηματικών το κλίμα δεν ήταν ώριμο για την ανάπτυξη μιας τροτσκιστικής παράταξης μετά την διάλυση του τοπικού ανεξάρτητου σχήματος  revolt (φοιτητική αντικαπιταλιστική παρέμβαση), αντιθέτως όμως στο τμήμα ΜΠΕΣ (Μηχανικοί Πληροφορικών & Επικοινωνιακών Συστημάτων) οι σύντροφοι μας ίδρυσαν την παράταξη ΣΣΠ (Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη) η οποία κέρδισε μια έδρα στο ΔΣ του τμήματος.

Η καταμέτρηση στο τμήμα ΣΑΧΜ έκλεισε με διαπληκτισμούς λόγω της a pasteriori αμφισβήτησης του εκλογικού κανονισμού απο μέλος ανεξάρτητης παράταξης, στο ΜΠΕΣ η ΠΚΣ πήρε την απόλυτη πλειοψηφία (7 στις 9), ενώ στο Μαθηματικό οι έδρες μοιράστηκαν από 3 σε κάθε παράταξη (ΠΚΣ, Αντιπαράδειγμα, ΔΑΠ) με 20 ψήφους διαφορά υπέρ της ΠΚΣ, η οποία πιθανότατα θα κατέχει το προεδρείο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

 Σύντροφοι, για τους ρεφορμιστές  κάθε παράταξης αυτή η εκλογική μάχη ήταν το Α και το Ω – για μας τους ρεαλιστές κομμουνιστές ήταν απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα από τους καθημερινούς, κοινωνικούς αλλά και προσωπικούς αγώνες. Τώρα αρχίζει ξανά η δουλειά.

 

Σπ. Τσ.

Καρλόβασι Σάμου, 18 Μάη 2013

Νέα Προοπτική τεύχος#548# Σάββατο 20 Απριλίου 2013