“Φωτιά στον κάμπο”

“Φωτιά στον κάμπο”

ΣΕ ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΔΗΓΕΙ Η ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΑΘΕΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ

 

Τα φετινά αγροτικά μπλόκα δεν είναι σαν εκείνα που στήνονται σχεδόν κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο την τελευταία δεκαπενταετία.

Στη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος που είχε παρατηρηθεί ακόμα και πριν την επιβολή του Μνημονίου, έρχεται να προστεθεί η άγρια φορολόγηση και η δραστική μείωση των επιδοτήσεων.

Όλα δείχνουν πως το 2013-14 επίκειται ένα άγριο ξεκλήρισμα των πιο φτωχών αγροτών που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει αγροτικές αντιστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που ζήσαμε το 1996, όταν είχαν στηθεί πάνω από 90 μπλόκα σ’ όλη τη χώρα. Οι αγρότες αντιδρούν πρώτα απ’ όλα στα εξής:

  • την πανθομολογούμενη επιβολή φορολόγησης στα αγροτεμάχια

  • το χαράτσι στα ακίνητα

  • την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων

  • τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου από το 13% στο 6%

  • τη μείωση αγροτικών συντάξεων κατά 15% και την αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ.

Η αύξηση της φόρων και των εισφορών σε 500.000 απασχολούμενους στην ύπαιθρο (150.000 εξ αυτών είναι ιδιοκτήτες) έρχεται να… κάτσει πάνω στις εξής εξελίξεις:

  • το αγροτικό εισόδημα είχε μειωθεί κατά 10% περίπου στο διάστημα 2009-11 λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων, των μαζικών εισαγωγών φθηνότερων, σε σχέση με τα ελληνικά, αγροτικών προϊόντων από γειτονικές και μη χώρες αλλά και της συνολικά μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης που φέρνει η μνημονιακή λιτότητα.

  • οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή έχουν αυξηθεί κατά 30-35% (σε πετρέλαιο, ζωοτροφές, λιπάσματα) κάνοντας εξαιρετικά δαπανηρή την παραγωγή. Και αυτό κυρίως λόγω της φούσκας που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών μετά τη στροφή των επενδυτών σε σίγουρες χρηματιστηριακές αξίες μετά τα αλλεπάλληλα κραχ της τελευταίας δεκαετίας.

  • Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ των παλιότερων χωρών-μελών της που έχουν σημαντική αγροτική παραγωγή (ευρωπαϊκός νότος) και των νέων (Πολωνία, Βαλκανικές χώρες πλην Ελλάδας), την ίδια στιγμή που διαχρονικά τα κοινοτικά κονδύλια για την γεωργία έχουν πέσει στο 40% του συνόλου και αναμένεται να πέσουν ακόμα περισσότερο την περίοδο 2014-2020.

Δ.K.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#543# Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013