ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΜΑΝΕΣΗ: Κρίσιμες ώρες για τους εργάτες

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΜΑΝΕΣΗ: Κρίσιμες ώρες για τους εργάτες

Βόλος, του ανταποκριτή μας

Το ΔΣ του σωματείου στο Βόλο είχε απορρίψει ομόφωνα τη πρόταση του Μάνεση για κούρεμα κατά 25% των αποδοχών του προσωπικού όλων των εργαζομένων στη Χαλυβουργία του Βόλου.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση το ΔΣ του σωματείου είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την έκπληξή του για το απρόσμενο γεγονός, ενώ γινόταν αναφορά για την υπευθυνότητά του, πως χειρίστηκε πέρυσι τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, να δεχτούν την πρόταση της εργοδοσίας για 5ωρο επί 4 μήνες αλλά και πολύ περισσότερο να μην κινητοποιηθούν όταν ο Μάνεσης ξεκίνησε τις απολύσεις στον Ασπρόπυργο. Η εύγλωττη ανακοίνωση του ΔΣ δηλώνει ότι πρώτο αυτό ενδιαφέρεται για την ευρωστία της επιχείρησης και φυσικά για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ζητά έναν ισότιμο ρόλο στην εξεύρεση λύσεων και θα καταθέσει προτάσεις στη νέα διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Η νέα πρόταση του Μάνεση ήταν για μια μείωση 18% κι έτσι αποφασίστηκε κι έγινε (24/10) γενική συνέλευση του σωματείου στο ΕΚ Βόλου στην οποία το ΔΣ του σωματείου αφ’ ενός δέχτηκε σφοδρή κριτική από πολλούς εργαζόμενους για τους χειρισμούς του κι αφ’ ετέρου δεν είχε μια πρόταση να καταθέσει στη γενική συνέλευση, η οποία τελικά πήρε την απόφαση να συνεχιστεί η διαβούλευση και να συγκληθεί νέα γενική συνέλευση ενός δυο ημερών (26/10).

Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΠΑΜΕ ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην δεχτούν καμιά μείωση μισθών αλλά το μεν ΕΚΒ είναι αμφίβολο αν θα κηρύξει έστω και μια απεργία, ενώ το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να δώσει καμιά άλλη διέξοδο πλην του «ευ αγωνίζεσθαι».

Χωρίς μια μεγάλη μετατόπιση των πιο συνειδητών εργατών μέσα στο σωματείο, το να αφεθούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα ΔΣ που έχει ήδη λιποτακτήσει από τη μάχη, είναι αδύνατον οι εργάτες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά του Μάνεση.

Χ.

Νέα Προοπτική τεύχος#536# Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012