Χρεοκοπούν οι “Καλλικρατικοί” Δήμοι

Χρεοκοπούν οι “Καλλικρατικοί” Δήμοι

“Πρόβα” της επερχόμενης πανεθνικής χρεοκοπίας συντελείται ήδη στους δήμους της χώρας.

Πάνω από 40 δήμοι από τους 325 δήμους από τους αρχές του τρέχοντος μήνα έχουν μεταφέρει πόρους που αφορούν την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, επενδύσεις κλπ. προκειμένου να πληρώνουν μισθούς των εργαζομένων τους. Το 70% των μεγάλων δήμων -μεταξύ αυτών και ο δήμος Αθηναίων- δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία για να πληρώνουν μισθούς των εργαζομένων.

Σε παρόμοια κατάσταση αναμένεται να βρεθούν και οι υπόλοιποι δήμοι τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες του 2012 με συνέπεια να απειλείται η λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” για τους ηλικιωμένους,  μια σειρά άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων (κοινωνικά μαγειρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.) αλλά και το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα απασχόλησης 100.000 ανέργων στους δήμους μέσω πόρων του ΕΣΠΑ (“αυτεπιστασία”).

Πάνω από το 60% της κρατικής χρηματοδότησης για λειτουργικές και επενδυτικές ανάγκες των δήμων έχει περικοπεί την τελευταία τριετία, ενώ οι δόσεις για το β’ εξάμηνο του 2012 αναμένεται να είναι κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή το πακέτο του 2013-14 προβλέπει περικοπές 750 εκ. ευρώ από τους δήμους, δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1/6 περίπου της κρατικής χρηματοδότησης ετησίως.

Η χρεοκοπία των δήμων έχει διπλή σημασία, πέραν από  τις δραματικές συνέπειες στους δημότες:

  • Πρώτον, συνιστά χρεοκοπία της μεγαλύτερης  αντι-μεταρρύθμισης (“Καλλικράτης”) στο στενό και ευρύ δημόσιο τομέα από την υπογραφή του Μνημονίου έως σήμερα. Γιγάντιοι πόροι κόπηκαν, οι δήμοι μειώθηκαν από 1034 σε 325, το πολιτικό προσωπικό τους μειώθηκε σχεδόν κατά 50% κλπ. Δόθηκαν νέες αρμοδιότητες στους δήμους, αλλά δεν τους δόθηκαν και οι αντίστοιχοι πόροι, όπως παραδέχτηκε προσφάτως και ο αρμόδιος υπουργός (Εσωτερικών) Ευρυπίδης Στυλιανίδης, με συνέπεια την αποσύνθεσή τους.
  • Δεύτερον, η χρεοκοπία των “Καλλικρατικών Δήμων” υπονομεύει την υλοποίηση μιας σειράς άλλων αντι-μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς η εμπλοκή των δήμων στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της Παιδείας ακόμα και των… Εφοριών θεωρείται καθοριστικής σημασίας σύμφωνα με το Μνημόνιο.

Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012