Όχι στην έκδοση των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων

Όχι στην έκδοση των Τούρκων  και Κούρδων πολιτικών προσφύγων

Η επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν μαζί με συνδικάτα και οργανώσεις (ανάμεσά τους και το ΕΕΚ) καταγγέλλουν τη σύλληψη της αγωνίστριας πολιτικής πρόσφυγα Gonul Yilmaz [Εμινέ] που έγινε την Πέμπτη 28/3 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή.

Η αγωνίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο. Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκισή της στον Κορυδαλλό. Κατόπιν μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και επειδή εδώ δεν υπάρχουν συγγενείς της, τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που της πήγαν οι δικηγόροι της η διεύθυνση των φυλακών δεν επέτρεψε να της τα δώσουν. Να τονιστεί ότι δεν έχει άλλα ρούχα πέρα από αυτά που φορούσε την ημέρα που συνελήφθη.

Καταγγέλλουμε επίσης ότι μπροστά στην άρνησή της να υποστεί εξευτελιστική σωματική έρευνα την έκλεισαν στην απομόνωση των φυλακών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αγωνιστές της ελευθερίας με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν μια υπερβολική δραστηριότητα στο κυνήγι των πολιτικών προσφύγων ειδικά από την Τουρκία, πράγμα που έχει ενταθεί μετά και την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εάν δεν εκδοθούν τα άτομα που έχουν ζητηθεί από την Τουρκία, ενδέχεται να σταματήσουν οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών, η Interpol εκδίδει εναντίον τους ένταλμα σύλληψης. Τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν δυο στην Πάτρα, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα, σύνολο τέσσερα άτομα, με ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα εντάλματα σύλληψης από την Interpol εκδίδονται λίγες μόνο  μέρες πριν την ανανέωση ταυτότητας ή άλλων διαδικασιών για ζητήματα ασύλου. Για αυτό το λόγο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρουπακιώτης, απέφυγε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Για αυτόν τον «ευαίσθητο» πρώην αριστερό οι διακρατικές συμφωνίες είναι  πάνω από τους ανθρώπους που μάχονται  για την ελευθερία.

Νέα Προοπτική τεύχος#547# Σάββατο 6 Απριλίου 2013