Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι!

Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι!

 

Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός στην Πατησίων» (Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης /Πατησίων, Συνέλευση πλατείας Βικτωρίας, Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, ΑΝ.Α.Σ.Α., Κίνηση Αντίστασης και Ανατροπής Πατησίων) είχε καλέσει σε αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό ραντεβού στα Κ. Πατήσια, έξω από τον ομώνυμο σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που ζουν εκεί, η ύπαρξη κοντά της γειτονιάς του Αγίου Παντελεήμονα (με ότι αυτό συνεπάγεται) και η συνεχώς εντεινόμενη κρατική τρομοκρατία (επιχειρήσεις «σκούπα» κλπ), έκαναν επιτακτικό το να δοθεί μια-πρώτη ελπίζουμε- δυναμική απάντηση.

Αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στο εν λόγω ραντεβού, με τη συμμετοχή στις 1μιση περίπου που ξεκίνησε η πορεία να υπολογίζεται γύρω στα 1.200 άτομα ανάμεσα σε αυτούς και αρκετή μετανάστες. Στη διάρκεια της πορείας τα νούμερα ανέβαιναν, αγγίζοντας μερικές φορές τα 2.000. Ακολουθήθηκε η πορεία Αχαρνών-Φολεγάνδρου-Πατησίων-Μηθύμνης-Αριστοτέλους και κατέληξε στην πλατεία Βικτωρίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της είχε βροντερό παλμό, κάνοντας αισθητή την παρουσία της, ενώ θετική ήταν και η ανταπόκριση των κατοίκων στην πλειοψηφία τους, Ελλήνων και μεταναστών. Η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική, αλλά και πολυπληθής. Αλλά και αντίστοιχα, η περιφρούρηση της πορείας ήταν μαζική και αρκετά οργανωμένη. Μοναδικό μελανό σημείο, η πρόκληση από γνωστά στη γειτονιά και στο κίνημα άνανδρα φασιστοειδή, από το μπαλκόνι της πολυκατοικίας τους. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, ο κόσμος περιορίστηκε στο να τους «στολίσει», και να συνεχίσει.

Το ΕΕΚ συμμετείχε με ανεξάρτητο μπλοκ, συνδέοντας τον αντιρατσιστικό χαρακτήρα της διαδήλωσης με το γενικότερο πολιτικό σκοπό των ρατσιστικών επιθέσεων, να χτυπήσουν πρώτα τους αδύναμους μετανάστες εργάτες, να διασπάσουν και να επεκταθούν αργότερα στους υπόλοιπους. Έκανε σαφές ότι αυτή η τακτική γίνεται σε συνεργασία με το κράτος, του οποίου οι φασίστες αποτελούν τσιράκια και προπαγάνδισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης των εργατών κάθε χρώματος και φυλής, σε ομάδες αυτοάμυνας, συνδεδεμένες με το κίνημα, για την απόκρουση των φασιστικών συμμοριών. Για την οικοδόμηση του ενιαίου μετώπου των εργατών και την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, για το χτύπημα συνολικά στο αστικό κράτος.