Παραληματική αρχαιολατρεία και σύγχρονος εθνικισμός

ΠAPAΛHPHMATIKH APXAIOΛATPEIA
KAI ΣYΓXPONOΣ EΘNIKIΣMOΣ
Με φουστίτσες πλισέ και… περικεφαλαίες

Υπάρχουν ομοιώματα ανθρώπων που δεν είναι ανώτερα από χιμπατζήδες. Ν’ αγρυπνούμε, για να μην τους επιτρέψουμε ν’ ανάψουν φωτιά και να κάψουν τον κόσμο.
Νίκος Καζαντζάκης

Χωριό σχεδόν τουριστικό κάπου στη βόρεια Εύβοια. Είναι Αύγουστος ντάλα και κυκλοφορεί η φήμη πως 40 πρωτευουσιάνοι δωδεκαθεϊστές θα εκδράμουν στην παραλία για τελετή και παρέλαση. Την ώρα του προγραμματισμένου απογευματινού μπιτς παρτι θα δουν και τα νιάτα, έχει κι αυτό τη σημασία του… [πώς αφεθήκαμε δεκαετίες στη λεηλασία της κρίσης μας].
Στήθηκε μικροφωνική ψηλα σε λοφάκι κι απ’ τα μεγάφωνα ‘Encardia’, ο ελληνισμός στην κάτω Ιταλία! Κι είχαμε απόκριες κατακαλόκαιρο: με φουστίτσες πλισέ και περικεφαλαίες μια δεκαριά άντρες, πίσω 5 παιδάκια 6-7 χρονών κι η μεσόκοπη σύζυγος του ενός, ξανθιά, βεβαίως, με δάδες, όπως και δυο ταλαίπωροι μεσήλικες που ακολουθούσαν.
Διέσχισαν το κομμάτι από το ‘πάρτι’ ως 500 μέτρα κι ανέβηκαν στο σημείο της μικροφωνικής. [Έτσι, για  να μπολιαστούν οι νέοι με τα αρχαιοελληνικά -δήθεν- ιδεώδη] Ελληνική σημαία, χλαμύδες, πυρσοί συνοδεύονται κι από λόγο: ο γηραιότερος εκφώνησε τον πανηγυρικό. Γενικότητες και συνονθύλευμα αρχαίας ελλάδας κι αγώνων για την πατρίδα, τη… σημαία, την τιμή, το αίμα το ελληνικό. Παραληρηματικά ασύνδετος ο λόγος, αν όμως λάβω υπόψη μου την επίδραση του καύσωνα, δικαιολογείται. Εν κατακλείδι, ο σοφός γέρων αναφώνησε ‘μεταλαμβάνομεν του οίνου και του ελαίου’, ώστε η κατάνυξη της προηγηθείσας παράκλησης του 15αύγουστου να ‘δέσει’ με το ρίγος της αρχαιολατρείας. ‘ενός λεπτού σιγή κι η ‘ υποστολή σημαίας’ αναγγέλθηκε. Όλοι μαζί τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, έτσι ώστε  και ο πιο ηλίθιος* της παραλίας να συνδεσει την εκδήλωση με εθνικιστική γιορτή.
Κι όταν ήρθαν τα ‘παζάρια’, το Σεπτέμβρη, σε Ιστιαία και Λίμνη έγιναν οι πρόβες για τα νταηλίκια,  τους ελέγχους για άδειες και τους εκφοβισμούς που ακολούθησαν σε όλη την Ελλάδα.
Αναμεσα σε αποπροσανατολιστικές φήμες για το είδος του γεγονότος**, ανάμεσα στους ανέμελους ιδιώτες που παραθέριζαν ή γλεντούσαν (όσο μπορούν τέλος πάντων) το Σάββατό τους, ακούστηκαν οι φωνές της απέχθειας κλπ από λίγους κι ανοργάνωτους ανησυχούντες. Την άλλη φορά θα ‘ναι καλύτερα…

* εκπρόσωπος του “τιμημένου” στο χωριό ερωτώμενος αν κατέβηκε στην παραλία για διαμαρτυρία: ‘εδώ δίνουμε κουπόνια για το προφεστιβάλ μας. Αυτοί είναι καραγκιόζηδες, στο πάρτι να κοιτάτε που μοιράζουν ναρκωτικά’
** οι πιο ‘ψαγμένοι’ μιλούσαν για χαβαλέ που κάνουν κάποιοι ανόητοι του χωριού. Οι υπόλοιποι χωριανοί πίστεψαν πως οι πρωτευουσιάνοι θα έρθουν για τα δωδεκαθεϊστικά.

Νέα Προοπτική τεύχος#534# Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012