Τι είναι και γιατί παλεύει το ΕΕΚ

Τι είναι και γιατί παλεύει το ΕΕΚ

Tο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- ΕΕΚ είναι επαναστατική κομμουνιστική οργάνωση των πρωτοπόρων μαχητών της εργατικής τάξης κι όλων των καταπιεσμένων, η συνένωσή τους σε ένα αντιγραφειοκρατικό Κόμμα νέου τύπου που παλεύει με την ιστορική προοπτική, την στρατηγική, την θεωρία και πράξη της Διαρκούς Επανάστασης για την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο με την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, την συντριβή της αστικής κρατικής μηχανής, την εργατική εξουσία των Συμβουλίων- την δικτατορία του προλεταριάτου ως κράτους του τύπου της  Κομμούνας που από την πρώτη στιγμή αρχίζει να σβήνει, στη μετάβαση και οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης αταξικής, α-κρατικής κι αν-εξουσίαστης κομμουνιστικής κοινωνίας.

Το ΕΕΚ βασίζεται  στον δημιουργικό κι επαναστατικό μαρξισμό, στον ορίζοντα που άνοιξε η μεγάλη Οκτωβριανή σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, η απαρχή της παγκόσμιας επανάστασης. Υπερασπίζεται κι αναπτύσσει την κληρονομιά του Οκτώβρη που πρόδωσε, στρέβλωσε αλλά δεν εξαφάνισε  η σταλινική γραφειοκρατία με τον «σοσιαλισμό σε μια μόνη χώρα», τα εγκλήματά της, την οικτρή κατάρρευση του 1989-91 και την στροφή στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Ο ιστορικός κύκλος που άνοιξε το 1917 με την κατάληψη της εξουσίας από τα σοβιέτ των εργατών και αγροτών  με ηγεσία το κόμμα των Μπολσεβίκων του Λένιν και του Τρότσκυ δεν έκλεισε γιατί δεν εξαρτάται  πρωταρχικά από την άνοδο και πτώση του σταλινισμού αλλά από την φύση της ίδιας της μεταβατικής εποχής της ιμπεριαλιστικής παρακμής του καπιταλισμού. Γι’ αυτό το ΕΕΚ συνεχίζει την πάλη για την ολοκλήρωση του Οκτώβρη σε παγκόσμια κλίμακα, την πάλη της Αριστερής Αντιπολίτευσης και της Τέταρτης Διεθνούς του Τρότσκυ και των συντρόφων τους. Πάνω σ’ αυτή την βάση, και ακολουθώντας τις Προγραμματικές Θέσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της 4ης Διεθνούς του 2004, παλεύουμε σαν ελληνικό τμήμα της για μια εργατική επαναστατική Διεθνή του 21ου αιώνα που θα να  ολοκληρώσει την ανολοκλήρωτη μεταπολεμικά ιστορική αποστολή της 4ης Διεθνούς, συνενώνοντας κάτω από την σημαία της και το επικαιροποιημένο Μεταβατικό της Πρόγραμμα, επαναστάτες που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις του διεθνούς εργατικού κι απελευθερωτικού κινήματος και ρίχνονται στην αρένα της μαζικής  ταξικής πάλης, σε συνθήκες ιστορικής κρίσης και χρεοκοπίας του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, αποσύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας, του σταλινισμού και κάθε γραφειοκρατίας κι αποτυχίας του πλαδαρού κεντρισμού ή  του ρεφορμιστικού κινηματισμού.

Το ΕΕΚ αντιπαλεύει κάθε δογματισμό και μηδενιστικό αναθεωρητισμό, κι είναι ανοιχτό κι εμπνέεται από όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά απελευθερωτικά εγχειρήματα, παλιά και νέα, με ορίζοντα την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση.

H νίκη της επανάστασης και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Eλλάδα εξαρτάται από την ανάπτυξη της παγκόσμιας επανάστασης και προπαντός από την νίκη στα μητροπολιτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού και την εγκαθίδρυση των Eνωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης και της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας.

H πάλη για την οικοδόμηση του E.E.K είναι στενά δεμένη με την πάλη για την οικοδόμηση της 4ης Διεθνούς σε κάθε χώρα του κόσμου.