Το κίνημα των αγανακτισμένων έκλεισε ένα χρόνο

 

Το κίνημα των αγανακτισμένων έκλεισε ένα χρόνο


Η Puerta de Sol, εκεί που πριν ένα χρόνο γεννήθηκε το κίνημα 15Μ, έγινε και πάλι, το Σάββατο 12 Μαΐου του 2012, η κεντρική σκηνή μιας παγκόσμιας  διαμαρτυρίας. Ένα μωσαΐκό από συνθήματα και διαδηλώσεις σε 1000 πόλεις του κόσμου, σε 82 χώρες,  με γενικά αιτήματα ενάντια στον καπιταλισμό και την οικονομική αδικία που γεννά.

Παρά τα απίστευτα μέτρα ασφαλείας  και τους δεκάδες  χιλιάδες αστυνομικούς, οι  ισπανοί “αγανακτισμένοι” διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, της Βαλένθια  και σ’ άλλες 78 πόλεις, ενώ στην πρωτεύουσα Mαδρίτη πλημμύρισαν  την εμβληματική Puerta de Sol.  Ακούστηκαν ακόμα μια φορά τα γνωστά  συνθήματα «το αποκαλούν δημοκρατία αλλά δεν είναι», «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» και «λαέ ξύπνα, η σιέστα τελείωσε» και άλλα, ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία και κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση Ραχόι. Επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι ισπανικές αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση  των 500.000 ατόμων, μιας και είχαν ανακοινώσει ότι η διαδήλωση θα τελείωνε στις 10 το βράδυ.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου πριν από ένα χρόνο οι «Αγανακτισμένοι» καθιέρωσαν ένα στρατόπεδο διαμαρτυρίας που εκκενώθηκε από την αστυνομία της πόλης ένα μήνα αργότερα.

Στη Λισαβόνα, περίπου 20.000 Πορτογάλοι, κυρίως άνεργοι νέοι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕE). Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους,  τάχθηκαν κατά της “επιβολής” των οργάνων αυτών, που τσακίζουν με τα… σωτήρια μέτρα τους,  την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Στην Βουδαπέστη, σχεδόν 1.000.000 κόσμου διαδήλωσε ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης  και τις φορολογικές αυξήσεις που έκανε για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Στις Βρυξέλλες,  700 άτομα διαδήλωσαν έξω από την έδρα πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, καταγγέλλοντας την πολιτική της Ε.Ε. για την μετακύλιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων.

Στην Ιταλία δεκάδες  χιλιάδες  αγανακτισμένοι  διαδήλωσαν για την βαθιά οικονομική κρίση της  χώρας.

Στο Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ προς την πλατεία Ράμπιν και σε  άλλες πόλεις, όπου κατήγγειλαν το υψηλό κόστος διαβίωσης, ζητώντας  κοινωνικές βελτιώσεις, με συνθήματα όπως  «η χώρα να περιέλθει  στους πολίτες».

Oι κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων, στην πρώτη επέτειο του κινήματος, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από την ‘γερασμένη’ Ευρώπη, ως την Αμερική και  τις  ταχυ-αναπτυσσόμενες  χώρες των ΒRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) δείχνει πως ένας νέος αέρας έχει αρχίσει να πνέει στον κόσμο. Ένας αέρας που δυναμώνει από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και απειλεί να γίνει θύελλα για να σαρώσει το εκμεταλλευτικό και παρηκμασμένο σύστημα μισθωτής δουλείας.

Χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Σικάγο την Κυριακή, όπου άρχισε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν κατά μεγάλο μέρος ειρηνική, μέχρι το τέλος, όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαπεράσουν την γραμμή της αστυνομίας που τους απαγόρευε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής.  Ορισμένοι διαδηλωτές αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές της αστυνομίας για να διαλυθούν μετά την ολοκλήρωση της πορείας τους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.  Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα γκλόμπ της και απέσυρε δια της βίας διαδηλωτές από τη περιοχή, ενώ σημειώθηκαν και ορισμένες συλλήψεις.

Παρόμοιες αλλά μικρότερες διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες δύο μέρες στο Σικάγο.  Η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν βόμβες μολότωφ στη διάρκεια της συνόδου.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #527# Σάββατο 26 Μάη 2012