Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ!

Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ!

 

  • Η «νέα» συγκυβέρνηση ξεπουλάει τη ΔΕΗ με μόνο αντάλλαγμα το μπράβο της Τρόικας και των απατεώνων βιομηχάνων της ενέργειας!

  • Ξεπουλάει όσο-όσο όλη τη δημόσια περιουσία, όλο το δημόσιο πλούτο!

  • Λογαριάζει όμως χωρίς τον ιδιοκτήτη! Θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους και το λαό που θα της κόψει τα χέρια και τις μέρες! 

Η νέα κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ξεκίνησε τις προγραμματικές της δηλώσεις με εξαγγελίες πώλησης και κλεισίματος δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων με πρώτη στη λίστα τη ΔΕΗ, σε όλο το φάσμα της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Είναι φυσικό, αφού πρόκειται για φιλέτο που το ορέγονταν χρόνια τώρα Έλληνες και ξένοι Κεφαλαιοκράτες και έψαχναν τον «κατάλληλο χρόνο» και τους «κατάλληλους ανθρώπους» για να τη λεηλατήσουν στην κυριολεξία! Ποιος δε θα ήθελε αλήθεια μια τόσο μεγάλη, καθετοποιημένη επιχείρηση με 7 εκατομμύρια πελάτες, ετήσιο τζίρο πάνω από 6 δις ευρώ και πραγματική περιουσία άνω των 20 δις ευρώ; Και μάλιστα όταν σήμερα κοστολογείται ολόκληρη η ΔΕΗ μαζί με τα δίκτυα, τις μονάδες παραγωγής και την ακίνητη περιουσία πολύ λιγότερο από ένα δις ευρώ! Ξεπούλημα με όλη τη σημασία της λέξεως!

Δεν μπήκε όμως στον κόπο ο κ. Σαμαράς ή κάποιος άλλος από τη «μαύρη συγκυβέρνηση» να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό, εκτός από τους κερδοσκόπους «αγοραστές» της, ποιος άλλος θα ωφεληθεί από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

  • Οι καταναλωτές; Για τους οποίους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι λάτρεις της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης; Οι οικιακοί καταναλωτές είδαν τη τιμή του ρεύματος μετά την «απελευθέρωση ενέργειας» να αυξάνεται πάνω από 100% και σύμφωνα με το μνημόνιο και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων θα πρέπει να αυξηθεί το επόμενο διάστημα άλλο τόσο γιατί δήθεν η ΔΕΗ δεν κοστολογεί σωστά το κόστος και έχουμε το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ! Και φυσικά δε γίνεται λόγος για ένα λαό που σφαγιάστηκε οικονομικά την τελευταία τριετία!

  • Το Ελληνικό Δημόσιο; Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εισπράξει μισό δις (όσο εισέπραξε μόνο από μερίσματα το 2010 από τη ΔΕΗ) ξεπουλώντας μια επιχείρηση που κοστίζει πάνω από 20 δις!

  • Οι εργαζόμενοι; Που θα δίνουν τη ζωή τους διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα στα κάτεργα των εργολάβων και των βιομηχάνων ενέργειας για ένα κομμάτι ψωμί χωρίς καν τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

  • Οι αγρότες, οι πολύτεκνοι τα ΑΜΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες που οφείλει το κράτος να τους παρέχει φθηνό έως και δωρεάν ρεύμα, ως κοινωνικό αγαθό, αλλά η «ιδιωτική πρωτοβουλία» βιάζεται να το καταργήσει; 

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί θα είναι οι χαμένοι! Οι μόνοι που θα κερδίσουν απ’ αυτή την ιδιωτικοποίηση θα είναι οι βιομήχανοι και οι αεριτζήδες της ενέργειας οι οποίοι θα βγάζουν αμύθητα κέρδη χωρίς να κάνουν καμία επένδυση, χωρίς να βάλουν ένα ευρώ!

Βεβαίως η ΔΕΗ ήταν για πρώτη φορά «μέσα» με έλλειμμα 140 εκ. ευρώ το 2012 μετά από μεγάλη, μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια των κυβερνώντων αφού:

  • Την αναγκάζουν να πουλάει πολύ κάτω του κόστους (42 ευρώ ανά MW/h με κόστος παραγωγής 70 ευρώ ανά MW/h) στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

  • Να δίνει «αέρα λεφτά» (μέσω της Οριακής Τιμής του Συστήματος και της ψυχρής εφεδρείας) στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας! (περίπου μισό δις ευρώ το χρόνο δίνει στον Μυτιληναίο, στο Λάτση και στην ΤΕΡΝΑ)

  • Να αναλάβει να εισπράττει άδικα και εξοντωτικά για το λαό χαράτσια με αποτέλεσμα να μην εισπράττει ούτε τους λογαριασμούς κατανάλωσης! […] 

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων μέσα από Γενικές συνελεύσεις, Επιτροπές Αγώνα, μέσα από τα αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα, με ταξική, συναδελφική αλληλεγγύη όλων των πρωτοπόρων εργατών και λαού! Με οριζόντιο συντονισμό συνδικάτων και ομοσπονδιών που πλήττονται από τις ιδιωτικοποιήσεις! Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν και θα σταματήσουν μόνο με αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες!

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και θα είναι σκληρός και πρωτόγνωρος!

Μας εμπνέει ο ηρωικός αγώνας των ισπανών Ανθρακωρύχων!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ κύριοι της τρόικα και της τρόικα εσωτερικού!

10/7/2012

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ

ΤΗΛΦΑΞ: 24610 30668 www.seenerga.wordpress.com e-mail seenerga@yahoo.gr

 

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012