105,5 στο Κόκκινο: "αυτό είναι πόλεμος..."

105,5 στο Κόκκινο: "αυτό είναι πόλεμος..."

105,5 στο Κόκκινο: “αυτό είναι πόλεμος…”

Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τρίτη μετά από τρεις ώρες και εικοσι λεπτά “δύσκολης” συζήτησης -με δύο πεντάλεπτες διακοπές για να πέσουν οι τόνοι και να μπορεί να συνεχισθεί η διαδικασία- έγινε δυνατή η ψηφοφορία.

Από τα δέκα παρόντα μέλη του συμβουλίου οι έξι ψήφισαν για την άμεση απόσυρση των τριών απολύσεων που είχαν γίνει στο Κόκκινο προκειμένου να γίνει η οποιαδήποτε συνάντηση με την (κομματική) διοίκηση του σταθμού για διαπραγματεύσεις που αφορούν στην απαίτηση για μειώσεις μισθών κατά… 20%. Η συζήτηση και η ψηφοφορία έγιναν με την παρουσία των εκπροσώπων του Κόκκινου και της Αυγής.

Με το που έγινε τελεσίδικο με την ψηφοφορία ότι η δεξιοσυριζική πλειοψηφία του προεδρίου είχε χαθεί και η πρόταση του εκπροσώπου του σύριζα για διαπραγμάτευση χωρίς απόσυρση των απολύσεων είχε απορριφθεί, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος ακούσθηκε να φωνάζει με φανερά υστερική διάθεση : “αυτό ξεκινάει τον πόλεμο…”.

Τι είχε μεσολαβήσει; Οι εργαζόμενοι στο “Κόκκινο” και στην “Αυγή” εδώ και μήνες βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση, οι μισθοί καθυστερούν να πληρωθούν, εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ψάχνουν αλλού δουλειά για να επιβιώσουν, εγείρονται απαιτήσεις για μειώσεις μισθών, απειλές από την διοίκηση για κλείσιμο των μέσων, υποσχέσεις για σχέδια αναδιάρθρωσης και επιβίωσης, αλλεπάλληλες διαψεύσεις και ανατροπές. Οι εργαζόμενοι λόγω της πολιτικής ιδιαιτερότητας του μέσου έχουν αντιδράσει με πολύ προσοχή και… ατελείωτη υπομονή, αποφεύγοντας τις μακράς διάρκειας απεργίες, αυξάνοντες τις πιέσεις για μια συνεννόηση με τους εκάστοτε διοικητικούς της κομματικής γραφειοκρατίας.

Μέχρι που οι τελευταίοι, στο αίτημα για διαπραγμάτευση και ενημέρωση για το που το πάει ο Σύριζα στα μέσα που ελέγχει, θεώρησαν “σωστό” σαν εργοδότες να κάνουν το επόμενο βήμα, να κηρύξουν τον πόλεμο απολύοντας τρεις δημοσιογράφους, εκ των οποίων ο ένας ήταν πρώην εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Κόκκινο.

Το θέμα ήρθε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ –που είναι αρμόδια σαν αθηναϊκό κλαδικό πρωτοβάθμιο συνδικάτο– να πάρει απόφαση για το πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι απέναντι στις απολύσεις και στην απαίτηση της μείωσης των μισθών. Η απόφαση ήταν μάλλον αναπάντεχη γιατί η συριζοδεξιά πλειοψηφία “έσπασε” και η προαποφασισμένη στάση ανατράπηκε.

Τότε σε κατάσταση υστερίας ο εκπρόσωπος του συριζικού σχήματος στο Συμβούλιο αναφώνησε ότι αυτό σημαίνει πόλεμο. Ο πόλεμος βέβαια έχει αρχίσει εδώ και μήνες. Αυτό που έγινε την Τρίτη είναι ότι η συριζοδεξιά στην ΕΣΗΕΑ ένιωσε ότι πιθανόν να χάσει αυτό τον πόλεμο…

Ακολουθεί το ψήφισμα της Συνέλευσης των εργαζόμενων στο Κόκκινο:

“Επιμένουμε στην πρόταση – έκκληση προς το Δ.Σ. της Left media A.E. για εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση σχετικά με τη βιωσιμότητα του σταθμού, με μοναδικό προαπαιτούμενο την ανάκληση των απολύσεων 3 συναδέλφων μας, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος χωρίς «ομήρους».

Σε ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να δώσουμε χρόνο στο Δ.Σ. να συζητήσει χωρίς την -απαράδεκτη- δικαιολογία «δεν μιλάμε με απεργούς», ζητάμε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να αρκεστεί στην κήρυξη στάσεων εργασίας την Τρίτη 23/1/από τις 16:00 έως τις 20:00 και την Τετάρτη 24/1 από 12:00 έως 16:00. Σε αυτό το διάστημα καλούμε το Δ.Σ. να αναδιπλωθεί από την αδιάλλακτη θέση της επιμονής στις εκδικητικές απολύσεις.

Ζητάμε από τα σωματεία μας να προσφύγουν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει Τριμερής Συνάντηση μεταξύ υπουργείου, εργαζομένων και εργοδοσίας.

Nα προχωρήσουμε σε συνέντευξη Τύπου, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μας της εφημερίδας «Αυγή», προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις μας.

Οι εργαζόμενοι του Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο» επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα η παραμικρή διαβούλευση με εμάς ή με τα σωματεία, ότι η κατάθεση τελεσιγράφων που μας ανακοινώνει ότι θα πληρώσουμε εμείς τα «εγκλήματα της διοίκησης» δεν συνιστά διαβούλευση και πως η πλευρά μας είναι ως τώρα η μόνη που επιμένει στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, όχι όμως πάνω στο «πτώμα» τριών συναδέλφων μας…”.