13-19 Ιανουαρίου 2020: H Απεργιακή εβδομάδα που συγκλόνισε τη Γαλλία

Η εβδομάδα 13-19 Γενάρη ήταν η πιο δυναμική του αγώνα των Γάλλων εργατών από την έναρξη της πρόσφατης φάσης των κινητοποιήσεών τους, από τις 5 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην ενέργεια που ήδη είναι σε απεργία διαρκείας, πλέον απεργούν εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, λιμενεργάτες ακόμα και οι δικηγόροι. Από τις 17/1 είναι αποκλεισμένη η είσοδος του μουσείου του Λούβρου και άλλων μνημείων από απεργούς- εργαζόμενους. Όλες οι κινητοποιήσεις συνοδεύονταν από μαχητικές διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληγαν σε άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής κυρίως στο Παρίσι. Υπήρχαν ασφαλώς και άλλες πρωτότυπες δράσεις. Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης πετάγοντας τα βιβλία τους, γιατροί και νοσηλευτές πέταγαν τις άσπρες μπλούζες τους ακόμα και οι δικηγόροι πέταγαν τις τηβέννους τους. Επιπλέον, πολλές νυκτερινές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις όπου οι διαδηλωτές κρατούσαν πυρσούς.
Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο 18/11 με την διαδήλωση (πράξη 62) των κίτρινων γιλέκων. Μόνο που αυτή τη φορά ενώθηκαν τα κίτρινα με τα κόκκινα συνδικαλιστικά γιλέκα. Στο Παρίσι παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει την πορεία από την αρχή και τη χρήση βίας, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και γιλέκα πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους. Η διαδήλωση κατέληξε στο σταθμό Gare de Lyon, όπου σε εορταστική ατμόσφαιρα οι διαδηλωτές άναβαν φωτιές και τραγουδούσαν παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις των CRS.
Ο Μακρόν προσπαθεί να κάνει κάποιον ελιγμό κυρίως για να σπάσει το απεργιακό μέτωπο. Δέχτηκε να συζητήσει τη μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια. Σκοπός είναι να προκαλέσει διάσπαση στα συνδικάτα. Ήδη ο γραμματέας του δεξιού και εργοδοτικού συνδικάτου CFTD δήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις κάτι που απέκλειαν τα άλλα συνδικάτα, καταγγέλοντας απεργοσπασία. Για αυτή την πράξη και στις 17/1 απεργοί στις συγκοινωνίες (RATP- SNCF) έκαναν κατάληψη κεντρικά γραφεία του CFTD. Στις 20/1 η CGT ηλεκτρισμού έκοψε το ρεύμα στα γραφεία των επίδοξων απεργοσπαστών. Η τελευταία δράση έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί γίνεται ύστερα από την επίσημη αποκήρυξη της προηγούμενης κατάληψης από την ηγεσία της CGT. Με άλλα λόγια οι απεργοί δεν έχουν διάθεση να πειθαρχήσουν στα παζάρια της γραφειοκρατίας.
Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των αγώνων. Προς το παρόν αρχίζει μια σύγκληση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Ήδη ενώθηκαν τα κίτρινα με τα κόκκινα συνδικαλιστικά γιλέκα. Σε πολλά μπλόκα συμμετέχουν αρκετοί φοιτητές από την αρχή των κινητοποιήσεων. Και η πιο όμορφη είδηση που δυστυχώς περνάει στα ψιλά είναι ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των «μαύρων γιλέκων», των απόκληρων μεταναστών χωρίς χαρτιά. Αυτές τις μέρες κινητοποιούνται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπου πολλές μετανάστριες από την Αφρική δουλεύουν με μισθούς πείνας.
Το φάντασμα του Μάη του 1968 επέστρεψε και πλανάται πάνω από τη Γαλλία και την Eυρώπη του 2020. Ευχόμαστε να πάρει σάρκα και οστά και αυτή τη φορά να ολοκληρωθεί αυτό που έμεινε ημιτελές τότε. Δηλαδή η κοινωνική εξέγερση να υψωθεί στο επίπεδο της νικηφόρας επανάστασης.
Πάνος Bλαχάκης