Κάτω τα χέρια από το 18 Άνω

Κάτω τα χέρια από το 18 Άνω

Η επίθεση στην Κατερίνα Μάτσα συναντάει ισχυρή αντίσταση

 

Σε αναδίπλωση της αρχικής καταδικαστικής απόφασης εναντίον της Κατερίνας Μάτσα, ψυχιάτρου -επιστημονικά υπεύθυνης του 18 Άνω- και του Σταύρου Κεβόπουλου, ψυχολόγου -επιστημονικά υπεύθυνου της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω- προχώρησε το Δ.Σ του ΨΝΑ (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) στις 21/1/13 έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης και τις χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του 18Άνω «το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν επιβάλει καμία πειθαρχική δίωξη και αναλαμβάνει την ευθύνη για τα διοικητικά κενά που υπάρχουν. Εξακολουθεί όμως να υποστηρίζει την κακή άσκηση Ιατρικής (mal practice) και ζητά από το υπουργείο Υγείας τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες».

Good practice ίσως θεωρείτο η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών τον Απρίλιο του 2012 και «η αποκάλυψη της ωρολογιακής βόμβας» από πλευράς του τότε Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και των φίλων του στο KEEΛΠNO και η δημοσίευση φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών. Η Κατερίνα Μάτσα κατηγορείται γιατί σεβάστηκε το απόρρητο και αντιμετώπισε τους θεραπευόμενους ψυχοθεραπευτικά και δεν ακολούθησε τις πρωτοπόρες πρακτικές Λοβέρδου που καταγράφονται σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα, δηλαδή την προβολή και καταδίκη –χωρίς καν δίκη- των οροθετικών, εξαρτημένων, όλων εκείνων που απειλούν τη δημόσια υγεία και τάξη και πρέπει προβληθούν ως μιάσματα και να τιμωρηθούν προς γνώση και συμμόρφωση…

Ο Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος,Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ. αναφέρει σε άρθρο του στο tvxs.gr στις 23/1/13 χαρακτηριστικά: «Εποχές περίεργες που ζούμε… Σε συνθήκες ακραίας απορρύθμισης και αποδόμησης των πάντων, μπαίνουν στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, όχι αυτοί που συνέβαλαν στο μέγιστο βαθμό στο συνολικό ξεχαρβάλωμα, άλλα κάποιοι από τους ελάχιστους που αντιστέκονται μια ολόκληρη ζωή με θαυμαστή συνέπεια στην αλλοτρίωση και τη φτήνια των καιρών».

Η Κατερίνα Μάτσα που με αξίες και όραμα στέκεται ακούραστα δίπλα στους εξαρτημένους και συμβάλλει στην μεταμόρφωσή τους από ανθρώπους σκιές σε ανθρώπους απελευθερωμένους από τα δεσμά των εξαρτήσεων και τελικά ισότιμα μέλη στην κοινωνία, που με θυσίες συνέβαλε ώστε το 18 άνω να αριθμεί 32 δομές, ασκεί mal practice. «Malpractice η Μάτσα; Τ’ ακούσαμε κι αυτό!» είναι ο τίτλος του άρθρου της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου στο περιοδικό unfollow, ο οποίος δείχνει την απορία αρχικά, αλλά την οργή και τον θυμό στη συνέχεια για όσους γνωρίζουν την Κ. Μάτσα και το έργο της.

Η οργή αυτή εκφράστηκε με τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από το 18 άνω», «Κάτω τα χέρια από την Κατερίνα Μάτσα» από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους στο διοικητήριο του ΨΝΑ στις 21/1/13 την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ.

Έτσι, λοιπόν, η αγανάκτηση εκφράστηκε μέσα από τα συνθήματα, ενώ ο αγώνας συνεχίζεται με μια σειρά εκδηλώσεων: συναυλία συμπαράστασης, όπου θα συμμετέχουν οικειοθελώς σημαντικοί καλλιτέχνες στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, ενημερωτικές ομιλίες στις γειτονιές, και την παράσταση του έργου «το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη θεατρική ομάδα της επανένταξης του 18 Άνω στις 4/2/13, στο θέατρο Ακροπόλ, όπου εκεί θα μπορέσει ο κόσμος να δει, να συνομιλήσει και να ακούσει από κοντά, απευθείας και να διαπιστώσει ότι οι θεράπευόμενοι δεν είναι έτσι όπως ήθελε να μας τους παρουσιάσει ο Α. Λοβέρδος (και λέω «ήθελε», διότι ευτυχώς απαλλαχτήκαμε από αυτόν, αλλά δυστυχώς, ακόμη όχι από τους εγκαθέτους του).

Και δεν θα σταματήσουμε εδώ, αν χρειαστεί, για να μάθουν οι βαρκάρηδες της πολιτικής ότι η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός δεν είναι καρυδότσουφλο για να μαζεύουν τα πανιά του, όπως και όποτε αυτοί θέλουν. Διότι εμείς πάντα «με ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής μας», θα τους εξαναγκάζουμε, με την επιμονή στο δίκιο μας να μαζεύουν τα δικά τους πανιά όταν, κατά τη γνώμη μας, θεωρούμε ότι αυθαιρετούν.

Ελευθερία Δεμερτζή

 

Νέα Προοπτική τεύχος#542# Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013