Κόντρα - Κάτω τα ξερά σας από το 18 ΑΝΩ

Κάτω τα ξερά σας από το 18 ΑΝΩ

Αν χρησιμοποιούσαμε ορολογία από την κλινική γλώσσα των ειδικών επί θεμάτων του ψυχισμού, θα λέγαμε ότι ο Λοβέρδος βρίσκεται σε έντονη φάση μανίας,  η οποία εμπλουτίζεται το τελευταίο διάστημα από οξέα επαναληπτικά επεισόδια. Επειδή όμως δεν είμαστε ειδικοί, θα κρατήσουμε το βλέμμα του πολιτικού παρατηρητή και θα πούμε ότι ο υπουργός Υγείας  είναι από τους κύριους ενορχηστρωτές  της άγριας επίθεσης του συστήματος ενάντια στις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ανακαλύπτοντας σ’ αυτές κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο.

Μετά τη φασιστικής έμπνευσης παρουσίαση των μεταναστών ως ένα κοκτέιλ μιας υγειονομικής βόμβας που θα σπείρει  την αρρώστια, τη μόλυνση και τη χολέρα, έβαλε στο στόχαστρό του τους ανθρώπους που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης καθώς και τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν στην  κοινωνική «επανένταξη». Βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά, γιατί ακριβώς η επικέντρωση στη διάσταση «επανένταξη» προσπαθεί να  συσκοτίσει την επιστημονική αλήθεια  που λέει ότι η προσπάθεια για το ξεπέρασμα της εξάρτησης προϋποθέτει την απόκτηση συνείδησης για  τις αντιφάσεις της  ζωής στο δοσμένο κοινωνικό πλαίσιο και  την επιθυμία για αλλαγή των αιτιών που γεννούν  το σύμπτωμα και την παθολογία.

Το ξεκίνημα της  οργανωμένης επίθεσης στο πρόγραμμα 18 ΑΝΩ έγινε το Σάββατο 7 Απρίλη, στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ, όταν ο πρόθυμος λαγός Χασαπόπουλος άρχισε ν’ «αναρωτιέται» για το τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και να «αποκαλύπτει» ότι υπάρχουν πληροφορίες για κλοπιμαία που βρέθηκαν σε ξενώνες, ξεκινώντας με την τρομολαγνική ατάκα «να πούμε γι’ αυτό που έγινε προχθές στο κέντρο της Αθήνας…», «γιατί, ξέρεις, απ’ όλ’ αυτά εδώ ψάχνουνε και βρίσκουνε και ομάδες, ποιοι χτυπάνε», ενώ αμέσως μετά προανήγγειλε την εισαγγελική έρευνα από τη Ράϊκου «για το ποιοι φιλοξενούνται εκεί μέσα και ποιοι είναι αυτοί, γιατί είναι τέσσερα συγκεκριμένα  άτομα, ποιοι κάνουν το πλιάτσικο, ποιοι χτυπάνε, τρομοκρατικές ομάδες, τελοσπάντων…».

Στη σκυταλοδρομία της λάσπης  έλαβε μέρος και η ναυαρχίδα των ρουφιάνων του «Βήματος», που έκανε λόγο για «όρκο τιμής», τον οποίο η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος (χωρίς να την κατονομάζει) κάλεσε  να δώσουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό,  «για να μην αποκαλυφθεί το περιστατικό». Ο έτερος  σεναριογράφος μετέτρεψε τη βασική αρχή της ιατρικής και θεραπευτικής δεοντολογίας, το κοινώς λεγόμενο  «θεραπευτικό απόρρητο», σε όρκο τιμής, παραπέμποντας τον αναγνώστη σε διαδικασίες τύπου Καμόρας και όχι σε θεραπευτικά πρωτόκολλα που καθορίζουν το κλινικό έργο μιας επιστημονικής ομάδας. Και μάλιστα, θεραπευτών με μακρά επιστημονική διαδρομή και πολύ μεγάλη προσφορά.

Εδώ και μερικές μέρες διεξάγεται από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ΕΔΕ με το ερώτημα της «παύσης κάθε υπευθύνου»! Είναι, όμως τόσο αδίστακτοι, που το πρωί της Τρίτης, ασφαλίτες, χωρίς τη συνοδεία εισαγγελέα, «επισκέφθηκαν» ξενώνα του 18 ΑΝΩ, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες από ένοικο του ξενώνα για την υπόθεση με τα κλοπιμαία. Οι εργαζόμενοι φυσικά αρνήθηκαν την παραβίαση του θεραπευτικού ασύλου, επιστρέφοντας το μήνυμα του τραμπουκισμού στους αποστολείς του.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ έστειλαν το προσωπικό τους μήνυμα στον Λοβέρδο: «Δίνουμε καθημερινά μάχη ενάντια στο θάνατο. Λέτε να τρομάζουμε τόσο εύκολα κ. Λοβέρδο;». Η ΑΡΣΥ του ΨΝΑ, σε ανακοίνωση καταδίκης του οργανωμένου σχεδίου συρρίκνωσης και διάλυσης του 18 ΑΝΩ, αναφέρεται στους  πραγματικούς λόγους της επίθεσης: «Γιατί το 18 ΑΝΩ τους είναι αφόρητο όχι μόνο ως κόστος, αλλά και ως φιλοσοφία και θεραπευτικός προσανατολισμός, που προάγει την αυτονομία και την χειραφέτηση. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Και δεν μπορούν να περιμένουν. Βιάζονται πολύ».

Δύο μήνες μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τη νύχτα της οργής της 12ης Φλεβάρη», ανακάλυψαν τα κλοπιμαία σε ξενώνα απεξάρτησης δημόσιου νοσοκομείου, με τα παπαγαλάκια του συστήματος να εκδηλώνουν με σαδιστική ταχύτητα τη λύσσα τους ενάντια στο 18 ΑΝΩ και την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Μάτσα.

Οσον αφορά την ποινική διάσταση του ζητήματος, ξεκάθαρη και τεμηριωμένη απάντηση δίνουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος Κατερίνα Μάτσα και Αλέκος Κυρούσης: «Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι όσοι συκοφαντούν τη Μονάδα ότι η τοξικομανία ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα, ενώ η θεραπεία απεξάρτησης κάνει τους απεξαρτημένους ικανούς να βρίσκονται σε ρήξη με αυτήν, διεκδικώντας με ψηλά το κεφάλι, με αρχές και αξιοπρέπεια, τη θέση και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, όχι ευθύγραμμη, με άλματα προς τα εμπρός αλλά και πισωγυρίσματα στον παλιό τρόπο ζωής, που αντιμετωπίζονται από την θεραπευτική ομάδα, πάντα με επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια για να ξεπεραστούν».

Η Κατερίνα Μάτσα δεν είναι μόνο γνωστή για την πολύχρονη ανιδιοτελή προσφορά της στον τομέα της απεξάρτησης, αλλά και ως αγωνίστρια με συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Εχουμε δει και στο παρελθόν δείγματα σπίλωσης, συκοφάντησης και εξόντωσης αγωνιστών. Εχουμε δει τη χρήση μικρών ή μεγάλων ποινικών υποθέσεων να γίνεται εφαλτήριο για την εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου.  Εν προκειμένω υπάρχει και κάτι ευρύτερο. Υπάρχει η καλπάζουσα διάλυση όλων των κρατικών δομών παροχής περίθαλψης και το άνοιγμα τεράστιων πεδίων κερδοφορίας για τους εμπόρους της υγείας. Ειδικά στον τομέα της απεξάρτησης, η στρατηγική είναι το χτύπημα των «στεγνών» προγραμμάτων, η γενίκευση της «υποκατάστασης» και η παράδοση μιας μεγάλης μπίζνας στους κλινικάρχες. Γι’ αυτό και ο αδίστακτος Λοβέρδος στοχοποιεί το 18 ΑΝΩ, το μοναδικό πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Περιττεύει να πούμε ότι οι εργαζόμενοι στο 18 ΑΝΩ, σε όλα τα επίπεδα και όλα τα πεδία του προγράμματος, έχουν την αλληλεγγύη μας.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012