18 ΑΝΩ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΚΚΑ

18 ΑΝΩ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΚΚΑ

18 Άνω: Άμεση αποφυλάκιση του απεργού πείνας Βαγγέλη Σακκά 

 

H ζωή ενός νέου ανθρώπου, του Bαγγέλη Σακκά, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. O Bαγγέλης Σακκάς, θεραπευόμενος στη μονάδα απεξάρτησης 18 Άνω, κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 18 Σεπτεμβρίου.   

Ο Βαγγέλης Σακκάς, κρατείται στις φυλακές της Λάρισας μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Αναστολών της Αίτησης αναστολής της ποινής του, που είχε υποβληθεί βάσει του νέου Νόμου (αρθ. 32- Πολυνομοσχέδιο) περί Ναρκωτικών.   

Ο Βαγγέλης, μετά την απρόσμενη αυτή εξέλιξη, άρχισε απεργία πείνας από τις 18/9/2013.

Κατέχεται από την πικρία του άδικου που κατατρέχει ολόκληρη τη ζωή του. 

Το 2009 πήρε τη δύσκολη απόφαση να απευθυνθεί στο 18ΑΝΩ για να σωθεί από τα ναρκωτικά. Εδώ και τέσσερα χρόνια δίνει ολόψυχα τη σκληρή καθημερινή μάχη. Κατά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο του 2012, βρισκόταν στην πιο κρίσιμη φάση του Προγράμματος Απεξάρτησης, τη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης. Ήταν στο τελικό στάδιο λίγους μήνες πριν την Ολοκλήρωση του Προγράμματος και τον Αποχαιρετισμό. Παρακολουθούσε επίσης μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (υπολογιστές- αγγλικά) και ταυτόχρονα συμμετείχε σε πρόγραμμα μελισσοκομίας (ΕΣΠΑ).

Oι άτεγκτοι όμως Iαβέρηδες τον  καταδίκασαν σε μακροχρόνια φυλάκιση για αδικήματα που είχε διαπράξει όταν ήταν εξαρτημένος. Το δικαστήριο επέβαλε  την μέγιστη κατά το νόμο ποινή, μιας και η δίκη έγινε «ερήμην» του. Η τραγική αλήθεια είναι ότι ενώ η Κοινωνική Επανένταξη του 18ΑΝΩ ενημέρωνε συστηματικά – όπως αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα-, οι κλήσεις για το Δικαστήριο προς τον Βαγγέλη Σακκά αποστέλλονταν σε λάθος διεύθυνση κατοικίας και όχι στο Ξενώνα της Κοινωνικής Επανένταξης του 18ΑΝΩ όπου διέμενε. 

Η επιβληθείσα ποινή υπήρξε εκ των πραγμάτων υπερβολική. Τώρα, με την νέα προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, η αποφυλάκισή του ήταν αναμενόμενη. 

Δυστυχώς, όλα τα αναγκαία έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν, οι διατάξεις του νέου Νόμου, οι καταθέσεις του Επιστημονικά Υπεύθυνου της Μονάδας και της Ατομικής του Ψυχοθεραπεύτριας και του ιδίου δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η αίτηση αποφυλάκισης απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία.

Η δυσμενής έκβαση αυτή αποτελεί για το Βαγγέλη μια νέα μεγάλη αδικία στη ζωή του. Και προχώρησε σε απεργία πείνας που συνεχίζει.

Ίσως είναι ηθική υποχρέωση όλων μας, που μπορούμε, να βοηθήσουμε τον Βαγγέλη να ξαναβρεί την αγάπη για τη ζωή και την πίστη στον άνθρωπο. 

Ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση του Βαγγέλη Σακκά ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο Πρόγραμμα για να ξαναβρεί την ελπίδα για ζωή.