18 Άνω Mαζικές αντιδράσεις στην επίθεση σπίλωσης

18 Άνω

Mαζικές αντιδράσεις στην επίθεση σπίλωσης

 

Iσχυρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άνωθεν εκπορευόμενη επίθεση κατά του προγράμματος απεξάρτησης 18 Άνω και της επιστημονικής υπεύθυνης του προγράμματος Kατερίνας Mάτσα.

 

Δεκάδες απεξαρτημένοι και οι οικογένειές  τους, όλες οι θεραπευτικές κοινότητες, συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, κοινωνικές συλλογικότητες και λαϊκές συνελεύσεις αντιδρούν έντονα στη σπίλωση του θεραπευτικού έργου του 18 Άνω. H επίθεση στο μεγαλύτερο «στεγνό» πρόγραμμα απεξάρτησης του EΣY έχει σχεδιαστεί στα γραφεία του υπουργού Yγείας Λοβέρδου με πιθανή επικουρία του υπουργού Δημόσιας Tάξης Xρυσοχοΐδη, καθώς η επίθεση στους τοξικοεξαρτημένους συμπίπτει με την εκστρατεία κατά των μεταναστών.

 

H αίθουσα, στον τρίτο όροφο της EΣHEA, την Πέμπτη 19 Mαΐου, ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συνέρρευσε, για να παρακολουθήσει τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπεύθυνοι του 18 Άνω ψυχίατροι Kατερίνα Mάτσα και  Αλέκος Kυρούσης, διευθύντρια και υποδιευθυντής, αντίστοιχα, της Mονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του  Ψ.Ν.Α. Έτσι, ο κόσμος στέκονταν στον προθάλαμο, στο χώρο αναμονής του ασανσέρ και στις… σκάλες!

Στην εισαγωγική ομιλία της η Kατερίνα Mάτσα τόνισε:

«Το 18 Άνω γίνεται για άλλη μία φορά στόχος επίθεσης που σκοπό έχει να δυσφημίσει και να σπιλώσει το έργο του, τα «στεγνά» προγράμματα, τους θεραπευτές του, τους θεραπευόμενους, τους απεξαρτημένους και την επιστημονικά υπεύθυνη Κατερίνα Μάτσα.

 

Είναι φανερό ότι η σημερινή επίθεση στη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης που το επιστημονικό κύρος και η αναγνώριση του έργου της ξεπερνούν τα όρια της χώρας, πλήττει όχι μόνο το 18 Άνω, αλλά όλα τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, όλους όσους «υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση και αγωνίζονται ενάντια στους κερδοσκόπους των κάθε τύπου ιδιωτικών προγραμμάτων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, συντηρώντας και αναπαράγοντας το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποκτά τραγικές διαστάσεις μέσα στην κρίση.

 

Το 18 Άνω δαιμονοποιείται και εμφανίζεται ως κέντρο παρανομίας, όπου θεραπευόμενοι τοξικομανείς κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης της 12 Φλεβάρη ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο μετέφεραν «κλοπιμαία» σε ξενώνα της κοινωνικής επανένταξης του 18 Άνω!

 

Δύο μήνες μετά από αυτή τη διαδήλωση εμφανίστηκε κάποια αναφορά νοσηλεύτριας προς τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Α. που κοινοποιήθηκε από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων προς τη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α., για να ακολουθήσει κατ’ εντολή του Υπουργού η Εισαγγελική έρευνα και η ΕΔΕ με το ερώτημα της «παύσης» κάθε υπευθύνου!

 

Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρείται να συνδεθεί το έργο της απεξάρτησης με την «υπόθαλψη» από τους θεραπευτές της παραβατικότητας των θεραπευομένων και με την απαξίωση όλων των θεραπευομένων του 18 Άνω ως «πλιατσικολόγων».

 

Επιχειρείται να αναχθεί ο σεβασμός στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής και θεραπευτικής δεοντολογίας σε «όρκο τιμής» που απαιτήθηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη (ηλεκτρονική έκδοση εφημ. Βήμα 7/4/2012) για την συγκάλυψη «εγκληματιών». Απαξιώνεται η ίδια η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων μέσα από ένα «στεγνό» πρόγραμμα και καλλιεργείται στη συνείδηση του κόσμου ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται ποτέ καλά και ακόμα και αν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης παραμένει «επικίνδυνο» άτομο. Καλλιεργούνται σκόπιμα εντυπώσεις ότι το 18 Άνω, η μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης, δεν επιτελεί θεραπευτικό έργο αλλά «υποθάλπει εγκληματίες»!

 

Έτσι, αναβιώνουν όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, που συντηρούν τον κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος των τοξικομανών και στρώνουν το δρόμο σε «επιχειρήσεις- σκούπα».

 

Ως θεραπευτική ομάδα του 18 Άνω δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καμία επίθεση, απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν πρόκειταιι να μας λυγίσει.

 

Οι χιλιάδες των τοξικομανών που έχουν απεξαρτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την βοήθεια του 18 Άνω και αποτελούν πλέον ενεργά μέλη της κοινωνίας, θεμελιώνοντας την καινούργια, χωρίς ουσίες ζωή τους σε αξίες και αρχές, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυταπάρνηση στην απεξάρτηση και στο 18 Άνω, παρά τους μισθούς πείνας, την διαρκή απειλή της απόλυσης μας από το Δημόσιο, την αναγκαστική συρρίκνωση των δράσεων της Μονάδας λόγω των μνημονιακών περικοπών που επιβάλλονται.

 

Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι όσοι συκοφαντούν τη Μονάδα ότι η τοξικομανία ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα, ενώ η θεραπεία απεξάρτησης κάνει τους απεξαρτημένους ικανούς να βρίσκονται σε ρήξη με αυτήν, διεκδικώντας με ψηλά το κεφάλι, με αρχές και αξιοπρέπεια, τη θέση και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, όχι ευθύγραμμη, με άλματα προς τα εμπρός αλλά και πισωγυρίσματα στον παλιό τρόπο ζωής, που αντιμετωπίζονται από την θεραπευτική ομάδα, πάντα με επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια για να ξεπεραστούν.

 

Ως 18 Άνω, μαζί με τους απεξαρτημένους, τις οικογένειες, τους φορείς της απεξάρτησης, τον κόσμο της Επιστήμης της Τέχνης, του Πολιτισμού, το νομικό κόσμο, όλη την κοινωνία που αγωνίζεται να βγει από τις συμπληγάδες της κρίσης, θα δώσουμε τη μάχη για να υπερασπισθούμε όχι μόνο το 18 Άνω αλλά ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει μέσα στην κοινωνία, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.»

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Xαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Γιαννάτος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, Hρακλής Γκότσης, εκπρόσωπος του Ενιαίου Σύλλογου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α, Mανίνα Tερζίδου,  ψυχολόγος, διευθύντρια και επιστημονικά υπέυθυνη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, Δημ. Nέδας, εκπρόσωπος του προγράμματος απεξάρτησης ‘ΙΑΝΟΣ’ Ψ.Ν.Θεσσαλονίκης.

Συγκινητικές ήταν οι ομιλίες θεραπευομένων και αποθεραπευθέντων, όπως της Mαρίας Mικάλεφ, μέλους Κοινωνικής Επανένταξης 18 Άνω, του Kοσμά Σταθόπουλου, του Mηνά, του Bαγγέλη Σακκά, και άλλων παιδιών επίσης από την Kοινωνική Eπανένταξη. Nαι, είμασταν χρήστες, αλλά τώρα μπορούμε να μην κρυβόμαστε, μπορούμε να σας κοιτάζουμε κατάματα, ήταν το νόημα των παρεμβάσεών τους.

 

Ψηφίσματα καταδίκης

Ψηφίσματα καταδίκης της επίθεσης έχουν εκδόσει όλες οι θεραπευτικές κοινότητες.

Μέλη της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Εφήβων Νέων Αθήνας του ΟΚΑΝΑ «Ατραπός», το σωματείο Eργαζομένων στα Kέντρα Πρόληψης, ο σύλλογος Eργαζομένων του KEΘEA, η Ταξική Πορεία, συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ μ-λ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Aγωνιστική Συπείρωση Yγειονομικών του ΠAME και η ANTAPΣYA.

 

Kαταγγέλλουν

Στο μεταξύ, δεκάδες πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχεται το 18 Άνω και η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Μάτσα.

==525==