Ανακοίνωση του ΕΕΚ για τη ρατσιστική δολοφονία 19χρονου μετανάστη

Ανακοίνωση του ΕΕΚ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 19ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


Τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Αυγούστου, στο πιο κεντρικό σημείο της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας, στην οδό Αναξαγόρα κοντά στην Ομόνοια, άλλος ένας μετανάστης έπεφτε νεκρός από τις φασιστικές συμμορίες. Πρόκειται για ένα 19χρονο παιδί, έναν Ιρακινό ταξικό αδελφό μας, που λίγο πριν τις πέντε το πρωί, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρια από πέντε θρασύδειλους δολοφόνους που επέβαιναν σε μηχανές. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό για να καταλήξει λίγο μετά το μεσημέρι.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις της ίδιας συμμορίας φασιστών σε ένα Μαροκινό και σε ένα Ρουμάνο μετανάστη, με τις «αρμόζουσες» για την περίσταση κραυγές για να «φύγουν από την Ελλάδα» κλπ. Οι δύο μετανάστες φάνηκαν όσο «τυχεροί» χρειαζόταν για να διαφύγουν, κάτι που δυστυχώς δεν κατάφερε ο Ιρακινός.

Σε μια περίοδο που οι φασιστικές επιθέσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός μετανάστη προλετάριου από τα πιο δουλικά αποβράσματα που έχει στην υπηρεσία του το κράτος και το κεφάλαιο, δεν συνιστά απλά «πρόκληση», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Δεν συνιστά, επίσης, ένδειξη πως οι φασίστες έχουν κυριαρχήσει στους δρόμους και δεν έχουμε πλέον σαν κίνημα, τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να κρυφτούμε στα σπίτια μας, όπως θα ήθελαν κάποιοι. Συνιστά, όμως, μια τραγική υπενθύμιση κι επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα αντίπαλα ταξικά στρατόπεδα όχι απλά έχουν χωριστεί, αλλά έχουν αρχίσει να φανερώνουν πάνω στο τραπέζι όλα τους τα κρυφά χαρτιά. Το κράτος ενεργοποιεί τους παρακρατικούς μηχανισμούς της βίας και τρομοκρατίας, που με ένα απροκάλυπτο τρόπο χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό μέσο στην κυβερνητική αντιμεταναστευτική στρατηγική. Είναι άραγε αδιάφορο το γεγονός, ότι το απόσπασμα του θανάτου έκανε την δολοφονική του γύρα στους δρόμους, την στιγμή που το κράτος έχει εξαπολύσει ένα κολοσσιαίο πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, με την εξοργιστικά γελοία ονομασία «Ξένιος Ζευς»; Eίναι συμπτωματικό ότι ενώ το κέντρο της Αθήνας -και πόσο μάλλον οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια- βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο κάτω από αστυνομική κατοχή, με κλούβες και τζιπ σε κάθε γωνιά να μην αφήνουν ούτε κουνούπι να περάσει δίχως έλεγχο, οι φασίστες έδρασαν παντελώς ανενόχλητοι και διέφυγαν σαν κύριοι; Προφανώς και όχι. Μόνο ένας εγκέφαλος σε παράλυση δεν θα μπορούσε να δει την σύνδεση μεταξύ της αυξανόμενης δράσης των φασιστών –που γίνεται πάντα με τις πλάτες της αστυνομίας- με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους, που συλλαμβάνουν και βασανίζουν, που στήνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για να στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές. Σήμερα, αυτές οι ψυχές είναι οι μετανάστες. Αύριο θα είμαστε εμείς, οι συνειδητοί εργάτες, οι κομμουνιστές, κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια.Νέα Προοπτική τεύχος #532# Σάββατο 1 Αυγούστου 2012