Η ενδόρηξη της Ευρωζώνης. Σχέδια για 2 Ευρώ

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Την στιγμή που η Αθήνα επιστρέφει εκεί που ήταν… την Κυριακή το απόγευμα, δηλαδή στη “λύση” Παπαδήμου για την δημιουργία “κυβέρνησης συνεργασίας”, η Ευρωζώνη βυθίζεται στη μεγαλύτερη κρίση επιβίωσης, αποδομώντας κάθε προσδοκία σταθεροποίησης στην Ελλάδα ακόμα και με κυβέρνηση ΝΔ – Πασοκ – Λάος.

Η Ιταλία είναι ήδη εκτός αγορών, ο γαλλογερμανικός άξονας “σπάει” υπό την πίεση των αγορών κεφαλαίου στα γαλλικά spreads και η Ευρωζώνη δεν έχει τα μέσα ούτε για να διασώσει την Ιταλία ούτε για να προστατεύσει τα γαλλικά ομόλογα.

Τα ιταλικά επιτόκια έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο (7,0%) με το οποίο μπήκαν στο πακέτο στήριξης η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία…

Οι περισσότερες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία είναι φορτωμένες με το 40% περίπου του ιταλικού χρέους (750 δισ. ευρω) το οποίο δεν μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν εκατοντάδες δισ. ευρώ κρατικού και ιδιωτικού χρέους της Ισπανίας !
Έτσι κι αλλιώς περί τα 40 δισ. ευρώ κρατικού ιταλικού χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Ανάλογης έκτασης είναι η έκθεση του τραπεζικού ευρωσυστήματος και στα ιδιωτικά ιταλικά (τραπεζικά κυρίως) ομόλογα…

Σε πολιτικό επίπεδο, στο μεταξύ, επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος με την προαγγελία παραίτησης του Μπερλουσκόνι την Κυριακή 13/11 και αφού η ιταλική Βουλή, την ώρα που γράφονται  αυτές οι γραμές, Πέμπτη 10/11, με την στήριξη της κεντρο-αριστεράς περάσει ένα πακέτο άγριων μέτρων λιτότητας με το πρόσχημα ότι έτσι θα χαλαρώσουν οι πιέσεις των αγορών αφού με τα μέτρα αυτά θα στοχευθεί η μείωση του ελλείμματος το 2013 !

Το ίδιο όμως εγχείρημα έγινε και στη Γαλλία με ένα πακέτο μέτρων 8 δισ. ευρω που δεν κατάφερε να κουνήσει ούτε κατ’ ελάχιστο προς τα κάτω τα γαλλικά spreads  Στην Ιταλία για να είναι περισσότερο “πειστικοί” έχουν ήδη έμμεσα προκαταλάβει ότι τον Μπερλουσκόνι θα διαδεχθεί ο Μάριο Μόντι (ο ιταλός “Παπαδήμος”) τέως κοινοτικός Επίτροπος και ισχυρό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Στο μεταξύ βέβαια, το EFSF, το περιβόητο ταμείο διάσωσης, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες στήριξης των ιταλικών ομολόγων και μένει στο πεδίο της «μάχης» μόνη η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα για να καθυστερήσει την πτώση.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του G-20 (όπου είχε κληθεί κι ο Παπανδρέου για να πάρει πίσω το δημοψήφισμα) απέτυχαν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε λύση ενίσχυσης της χρηματοδότησης του ταμείου (EFSF) από την Κίνα, την Ινδία ή την Βραζιλία και την Ρωσία.
Τότε οι G-20 έφυγαν από την συνάντηση χωρίς καμία συμφωνία και υπό την σκιά της λογικής “ο σώζων εαυτόν σωθήτο”…

Την ίδια στιγμή ο πάλαι ποτέ γαλλογερμανικός άξονας προ-αναγγέλλει ριζικές αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης της οποίας η Ιταλία πέραν από τρίτη ισχυρότερη οικονομία είναι και ιδρυτικό μέλος !

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης 9/11, ότι τα προβλήματα της Ιταλίας – και η αμφισβήτηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας λόγω έκθεσής τους σε ιταλικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα- είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσουν την Ευρωζώνη να “νομισματοποιήσει” το κρατικό χρέος δηλαδή, με άλλα λόγια, να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα της ΕΚΤ – παρά τους καταστατικούς περιορισμούς της – για να καλύψει την χρηματοδότηση των κρατών-μελών όπως κάνει η FED στις ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν θέλει με τίποτα το γερμανικό τραπεζικό σύστημα καθώς “μολύνει” με την αφερεγγυότητα του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και το τελευταίο “οχυρό” την ΕΚΤ. Βέβαια αυτό είναι ήδη υπονομευμένο καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει περί τα 190 δισ. ευρώ «τοξικά» κρατικά ομόλογα και… συνεχίζει στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων διάσωσης.

Η “λύση” αυτή, της νομισματοποίησης του χρέους, που με άλλα λόγια σημαίνει τυπώνω χρήμα για να πληρώνω χρέη, κατά τις ίδιες πηγές ίσως είναι περισσότερο παρά ποτέ κοντά καθώς η εναλλακτική περίπτωση θα οδηγούσε στην “ενδόρηξη” της Ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες ύφεσης για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις διπλωματικοί “κύκλοι” της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι μια τέτοιας κλίμακας παρέμβαση της ΕΚΤ “θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να δρομολογηθούν ριζικές αλλαγές που συζητούνται ήδη μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων…”.

Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ άλλων αφορούν στην αναδόμηση της Ευρωζώνης σε δύο επί μέρους ζώνες, με συγκρότηση ενός κεντρικού σκληρού πυρήνα με ένα σκληρότερο του ευρώ νόμισμα και μια περιφέρεια στην οποία θα παραμείνουν οι υπόλοιπες οικονομίες με ένα περισσότερο ελαστικό και αδύναμο ευρώ.

Σ’ αυτή την περιφέρεια οι εμπνευστές της δίνουν και στην Ελλάδα πιθανότητες παραμονής στο ευρώ, αν οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης διασφαλίσουν την αναμορφωμένη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου… Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει μέχρι τότε η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

==513==