Πρωτομαγιά 2013

Πρωτομαγιά 2013

Με τρεις –όχι ιδιαίτερα μαζικές- συγκεντρώσεις και πορείες ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης Μάη του 2013 στην Αθήνα. Αντίστοιχα μικρές ήταν οι διαδηλώσεις στις άλλες πόλεις.
Σε αυτό συνετέλεσαν, το δίχως άλλο, και οι κυβερνητικοί ελιγμοί έτσι ώστε να μπερδευτεί και να διασπαστεί το απεργιακό δυναμικό: αντιμετωπίζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά ως αργία και όχι ως απεργία, ανακοίνωσε πως μεταφέρει τους «εορτασμούς» της, την Τρίτη του Πάσχα, 7/5/2013. Έτσι λοιπόν, είχαμε μια γενική απεργία προκηρυγμένη από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, κατά την οποία λειτουργούσαν κανονικά και με το νόμο όλα τα εμπορικά καταστήματα, με σύγχυση να επικρατεί για το ποιος απεργεί και ποιος όχι. Συνετέλεσε επίσης, η πολλάκις τονισμένη εξάντληση του κόσμου από τα 24ωρα απεργιακά ξεσπάσματα που δεν έχουν συνέχεια, μαζί με την οικονομική αποστράγγιση, που δεν επιτρέπει απώλειες μεροκάματων. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί, πως στην αγωνιστική διάθεση της εργατικής τάξης, βάρυνε αρνητικά, και η προ τριών ημερών ψήφιση ενός βαθιά αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίσταση, με απόλυτη ευθύνη της γραφειοκρατίας που επιλέγει να εκτονώνει αντί να κινητοποιεί, διοργανώνοντας κακοπροετοιμασμένα και άσφαιρα πανηγυράκια έξω από τη Βουλή.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30, είχαν συγκέντρωση οι γραφειοκράτες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην πιο άμαζη από τις τρεις συγκεντρώσεις, ολοκληρώνοντας με μια μίνι πορεία ως τη Βουλή. Eκεί βρέθηκαν και οι δυνάμεις του ΣYPIZA (αυτόνομη παρέμβαση, ΔEA, KOE κ.λπ), περί τα 400 άτομα, που από τα Xαυτεία πήγαν στην Kλαυθμώνος για να ενισχύσουν την επίσημη κρατικοδίαιτη και δυσφημισμένη γραφειοκρατία του Παναγόπουλου. Mαζί τους ήταν και ο Aλέξης Tσίπρας για να στείλει πολιτικό  μήνυμα με ποιους συντάσσεται ο ΣYPIZA…

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε, όπως συνηθίζει, μακρυά από όλους τους άλλους, στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα, παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα του KKE Δ. Κουτσούμπα. Χωρίς πορεία, μόλις τέλειωσαν οι ομιλίες των στελεχών, οι δυνάμεις του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ αποχώρησαν πριν έρθουν σε επαφή με άλλες δυνάμεις. H συμπόρευση του ΣYPIZA πίσω από τη ΓΣEE έδινε την αναγκαία «δικαίωση» της απομονωτικής πολιτικής του KKE που τόσες κριτικές έχει δεχθεί και εσωκομματικά…

Το πιο μαζικό μπλοκ από τα τρία, ήταν αυτό του Μουσείου, με αρκετές χιλιάδες αγωνιστών. Κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, αντιεξουσιαστικές δυνάμεις κ.α., έμειναν πιστοί στο ανεξάρτητο κάλεσμα για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Εκεί παρενέβη το ΕΕΚ με δικό του μπλοκ, αλλά και η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών. Ιδιαίτερο χρώμα δόθηκε στη διαδήλωση, από το μπλοκ της Κίνησης Αντίστασης και Ανατροπής Πατησίων, που συσπείρωσε δεκάδες μετανάστες από την Αφρική, το πιο άγρια καταπιεσμένο και εκμεταλλευόμενο κομμάτι του ελλαδικού προλεταριάτου, κυνηγημένο από το κράτος του «Ξένιου» Δένδια και από τους φασίστες.

Το ΕΕΚ, πήρε μέρος στις εργατικές διαδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς, όχι απλά για να «μνημονεύσει» τους μάρτυρες του Σικάγου, αλλά για να διαδηλώσει όπως κάθε χρόνο για τα δίκαια και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Συμφέροντα, που φέτος περισσότερο από ποτέ για να εκπληρωθούν, απαιτούν την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας της αστικής τάξης και την εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης κι ελευθερίας. Μια κοινωνία στην οποία δεν χωράνε εγκλήματα, όπως είναι, όχι απλά το «μακρινό» Σικάγο, αλλά και η τόσο «δική» μας και τόσο σύγχρονη Μανωλάδα. Εγκλήματα μιας τάξης που μέσα στη χρεοκοπία της γιγαντώνει τη θηριωδία σε επίπεδα ανήκουστα. Το αίμα των εργατών του Σικάγου, το αίμα των μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, το «αίμα» κάθε εργάτη που αγκομαχά στα κάτεργα και κάθε ανέργου που αγωνιά να ζήσει, είναι το κόκκινο νήμα που συνδέει κάθε μισθωτό σκλάβο σε αυτή τη Γη της καπιταλιστικής παρακμής. Γι’ αυτό και η παρακμή κι η εκμετάλλευση πρέπει να ανατραπούν παγκόσμια, για να σαρώσουμε την αδικία και την ανομία. Η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, το σύνθημα που φωνάχτηκε από τους συντρόφους του EEK, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό το μήνυμα μετέφερε το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και στην Εργατική Πρωτομαγιά του 2013.

Κ. Αποστολόπουλος

ΒΟΛΟΣ: Πετυχημένη η ανεξάρτητη απεργιακή κινητοποίηση  
Με συμμετοχή 130 αγωνιστών διαδηλωτών η ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε στις 11:30 από την πλατεία Ελευθερίας του Βόλου. Κινήθηκε σε γειτονιές του κέντρου του Βόλου, πέρασε για λίγο από την εμπορική οδό Ερμού και κατέληξε στο Ταχυδρομείο, σημείο κρατικής δολοφονίας εργάτη στην απεργία του 1936. Τα συνθήματα  μιλούσαν για το ταξικό έγκλημα της Μανωλάδας, τη φασιστική απειλή, την αστυνομοκρατία και για την απάντηση που πρέπει να δώσουν εργαζόμενοι κι άνεργοι: εξέγερση κι επανάσταση. Σε όλη τη διάρκεια της ανεξάρτητης πορείας ακολουθούσαν στενά διμοιρίες πρεζέμπορων με στολή. Στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν και κάλεσαν η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, η Λαϊκή Συνέλευση Aγ.Νεκταρίου, η κατάληψη Ματσάγγου και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ). 
Από την πλ. Ελευθερίας είχε ξεκινήσει νωρίτερα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, από όπου παρέλασαν όλοι οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές για να βγάλουν υποκριτικά λογίδρια. Μέλη της πρωΑΚΑΕ παρενέβησαν και μοίρασαν στους συγκεντρωμένους -που αριθμούσαν γύρω στα 200 άτομα-προπαγανδιστικό υλικό στήριξης της ανεξάρτητης πορείας, καλώντας τον εργατόκοσμο να μην πορευτεί με τους ξεπουλημένους για να γίνει «μια πορεία χωρίς γραφειοκρατία». Στην πορεία του ΕΚΒ συμμετείχε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ΚΚΕ μλ (αντιιμπεριαλιστική συνεργασία) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Η τρίτη πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από πλ. Πανεπιστημίου στις 10:30, αριθμούσε γύρω στους 300-350 διαδηλωτές.


ΛΑΡΙΣΑ: Ούτε ΠΑΜΕ ούτε ΓΣΕΕ πάρε τους αγώνες στα χέρια σου λαέ

Διακριτό μπλοκ με ανεξάρτητα από συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες χαρακτηριστικά υπήρξε και στη Λάρισα. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την ηγεσία του οποίου έχει το ΠΑΜΕ, έφθανε τους χίλιους διαδηλωτές ενώ το ανεξάρτητο μπλοκ συγκροτήθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης και πορείας, φωνάζοντας τα δικά του συνθήματα. Στο ανεξάρτητο μπλοκ συμμετείχαν σύντροφοι του ΕΕΚ και αγωνιστές του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να πλαισιώσει την άμαζη (60 άτομα) συγκέντρωση που κάλεσε χωριστά η τοπική ΑΔΕΔΥ και το φιλικό της πολιτικό περιβάλλον, αποδεικνύοντας πως ενότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενότητα με τους μηχανισμούς της παραδοσιακής γραφειοκρατίας.

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013