Την παρέμβαση του ΕΚΑ ζητούν οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας για τις απολύσεις 24 εργαζόμενων στην εταιρεία Workable, η οποία επικαλείται γι’ αυτές την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν την εξαπατητική συμπεριφορά της διοίκησης της εταιρείας, η οποία πριν ένα μήνα τους διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς. Επίσης καταγγέλλουν ότι αφού η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάστηκαν υπερεντατικά για να αναπτύξουν διάφορα λογισμικά προγράμματα που εμφάνιζαν ζήτηση στην αγορά, στη συνέχεια απολύθηκαν.

Ζητούν την ανάκληση των απολύσεων, την προστασία των θέσεων εργασίας, των μισθών και των όρων εργασίας τους και τη μη επανάληψη στο μέλλον της μεθόδου να μην ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για τα σχέδια της εταιρείας και να τίθενται προ τετελεσμένων. H περίπτωση της Workable έχει απασχολήσει ήδη ειδησεογραφικά πολλές ιστοσελίδες, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον η πρακτική της και στην εφαρμογή μοντέλων εργασίας που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα εν μέσω πανδημίας, η οποία αναμένεται να πάρει μεγάλη έκταση και από άλλες επιχειρήσεις. Η τηλεργασία είναι ένα βασικό εργαλείο, προκειμένου να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, ενέργεια κ.λπ.), ενώ παράλληλα αποκομίζεται όφελος της επιχείρησης από απλήρωτη υπερεργασία και από δυνατότητα μετατροπής της σχέσης εργασίας από εξαρτημένη σε έργου.

Με κείμενό τους οι εργαζόμενοι ανάμεσα στα άλλα γράφουν:
“… πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους
τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα”. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν
πλεόνασμα και απολύθηκαν.
Η επίσημη ενημέρωση σχετικα με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του allhands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον. Αξίζει να
αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’ όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής.
Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση
ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.
Απαιτούμε τα παρακάτω:
● Ανάκληση ολων των πρόσφατων απολύσεων.
● Καμία νέα απόλυση.
● Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
● Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την
λήψη οποιουδήποτε μέτρου.


Ομάδα Εργαζομένων Workable Ελλάδας