Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18Άνω

Επί τη ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18Άνω, με υπογραφή της προέδρου του -και δημιουργού του προγράμματος- Κατερίνας Μάτσα, καλεί σε συλλογικό αγώνα για να σπάσουμε τα δεσμά της εξάρτησης και κάθε είδους δεσμά. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και των αλλεπάλληλων lockdown, συνθήκες μαζικής ανεργίας, επισφάλειας, φτώχειας και δυστυχίας, οι νέοι σήμερα βιώνουν το απόλυτο αδιέξοδο. Οι πιο ευάλωτοι στρέφονται στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τζόγο και τις άλλες μορφές εξαρτήσεων, αναζητώντας ένα δρόμο φυγής από αυτήν την πραγματικότητα, την οικογενειακή, την προσωπική, την κοινωνική, που δεν την αντέχουν.

Είναι τα παιδιά της κρίσης, υπερευαίσθητα, μοναχικά, ανασφαλή, με έντονο το αίσθημα του εσωτερικού κενού και της απελπισίας, με διαψευσμένο το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον, που πειραματίζονται με τις ουσίες και καταλήγουν να εξαρτηθούν από αυτές. Το κάνουν, όχι για να πεθάνουν, αλλά για να αντέξουν την κόλαση της καθημερινότητάς τους.

Η τοξικομανία και γενικά η εξάρτηση δεν είναι αρρώστια, με την ιατρική έννοια του όρου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό, έκφραση της κρίσης, που μαστίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό. Η ιατρικοποίησή του από τους επίσημους, ακαδημαϊκούς και πολιτειακούς φορείς, και μάλιστα η αναγωγή του σε χρονία, υποτροπιάζουσα, ανίατη, αυτοπροκαλούμενη ασθένεια αποβλέπει, μεταξύ των άλλων, στο στιγματισμό και την περιθωριοποίηση των πιο ανήσυχων κοινωνικών στοιχείων, που βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους.

Η βιοπολιτική συνθήκη, που δημιουργήθηκε από τη βιοεξουσία μέσα στην πανδημία, με την κατάλυση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων και τα ναρκωτικά, ως μέσον καταστολής και κοινωνικού ελέγχου.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση σήμερα, που αποκτά τόσο δραματικές διαστάσεις το φαινόμενο των εξαρτήσεων, οργανώνει την επίθεσή της στο ΚΕΘΕΑ, τον μεγαλύτερο θεραπευτικό φορέα, επιχειρώντας να καταστρέψει τις θεραπευτικές κοινότητες και τα στεγνά προγράμματα.

Γι’ αυτό αφήνει τα ιδιωτικά «κέντρα» να κερδοσκοπούν ασύδοτα, εμπορευματοποιώντας το δράμα των εξαρτημένων και των οικογενειών τους

Γι’ αυτό προωθεί την πολιτική «μείωσης της βλάβης» και συντήρησης της εξάρτησης, διαμέσου της χορήγησης των κάθε είδους υποκαταστάτων.

Γι’ αυτό προωθεί, ως καινοτομία, τις κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης, για να κρύψει βασικά τους τοξικομανείς από την κοινή θέα και να «καθαρίσουν» οι πιάτσες από τους ανεπιθύμητους.

Γι’ αυτό δεν δημιουργεί τους αναγκαίους όρους επαγγελματικής αποκατάστασης και ισότιμης κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων, των ανθρώπων που κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Γι’ αυτό δεν δημιουργεί ένα κεντρικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πρόληψης των εξαρτήσεων για όλη τη χώρα.

Το Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18ανω μαζί με τους κοινωνικούς συμμάχους του, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, τους απεξαρτημένους και όλες τις συλλογικότητες που δίνουν τη μάχη ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αγωνίζεται:

  • Για να σπάσουμε συλλογικά τα δεσμά της εξάρτησης και όλα τα δεσμά!
  • Για την κοινωνική χειραφέτηση
  • Για το δικαίωμα στη ΖΩΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Αθήνα 20.6.2021
Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18ανω
Η πρόεδρος
Κατερίνα Μάτσα