27/9 η αγωγή για τον τραυματισμό της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού: Να καταδικαστεί το κράτος και τα όργανα καταστολής

 

Στις 27 Σεπτέμβρη 2018, 9 σχεδόν χρόνια μετά, πρόκειται να φτάσει στη δικαστική αίθουσα η αγωγή της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού κατά της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης που έλαβε χώρα στις 6 Δεκέμβρη του 2009 και λίγο έλλειψε να κόψει με βίαιο τρόπο το νήμα της ζωής της, τραυματίζοντας την πάντως βαρύτατα, με συνέπειες για την υγεία της που η ίδια βιώνει μέχρι και σήμερα.
Η αγωγή επρόκειτο να εκδικαστεί στις 22 Μάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω μη παράστασης του δημοσίου..

Ένα χρόνο μόλις -στις 6 Δεκέμβρη 2009- μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα και την εξέγερση που την ακολούθησε τον Δεκέμβρη του 2008, μηχανοκίνητες διμοιρίες της νεοσύστατης τότε ομάδας ΔΕΛΤΑ, χτύπησαν με λύσσα –θυμίζοντας ορδές βαρβάρων- τους διαδηλωτές που πορεύονταν στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα το μπλόκ του ΕΕΚ ρίχνοντας τις μοτοσικλέτες πάνω τους και τραυματίζοντας δεκάδες συντρόφους. Aκολούθησε ανελέητο ξύλο με τα γκλομπς των αστυνομικών να συντρίβουν τα κεφάλια των διαδηλωτών.
Η σ. Αγγελική Κουτσουμπού αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα -ένα από τα «Κορίτσια της Βροχής» της αξέχαστης σκηνοθέτριας Αλίντας Δημητρίου- έφτασε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν τον θάνατο όταν μηχανή που οδηγούσε ο αστυνομικός Θεμιστοκλής Ποιμενίδης με συνεπιβάτη τον Ιωάννη Ζαφειράκη την χτύπησε, τινάζοντας την κυριολεκτικά στον αέρα ενώ ο συνεπιβάτης την χτυπούσε με το γκλομπ στο κεφάλι… Η συντρόφισσα εκτός από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλικη κάκωση (υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδή αιμορραγία, θλάση εγκεφάλου) από το χτύπημα υπέστη ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς με αποτέλεσμα την μερική απώλεια ακοής, ενώ έσπασαν όλα τα εμπρόσθια αριστερά πλευρά.
Την ίδια ώρα δεκάδες σύντροφοι τραυματίστηκαν από τα βάναυσα χτυπήματα των αστυνομικών – δημίων, είναι άλλωστε γνωστή η περίπτωση του σ. Δημήτρη Γεωργίου -του γιατρού που περιέθαλπε την Αγγελική Κουτσουμπού- που σήμερα έχει μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι από τη θλάση που υπέστη από τα χτυπήματα των γκλομπς…

Πολιτικός εκφραστής, ενορχηστρωτής και ηθικός αυτουργός αυτής της επίθεσης ήταν ο τότε «Υπουργός Προστασίας του Πολίτη» του ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοΐδης που όπως φαίνεται από τις συνομιλίες με τον Αμερικάνο πρεσβευτή Σπέκχαρτ που διέρρευσαν από τα wikileaks, έπαιζε παιχνίδια για τον θρόνο της ηγεσίας του κόμματός του. Στόχος του η καταστολή του κινήματος και του πνεύματος του Δεκέμβρη.

Αν και η βιαιότητα της επίθεσης και οι βαρύτατοι τραυματισμοί της συντρόφισσας αποτελούν πολύ σοβαρά δεδομένα, καμμιά εισαγγελική αρχή δεν έκρινε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχρηζε διερεύνησης. Αντίθετα η μήνυση που υπέβαλε η συντρόφισσα απορρίφθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Το αποκορύφωμα της κρατικής – αστυνομικής – δικαστικής αυθαιρεσίας ήταν η ανάληψη της ανακριτικής διαδικασίας για τον τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού από την υπηρεσία της Τροχαίας (ΤΟΤΑ). Έτσι ξεπερνώντας ακόμα και το καφκικό σύμπαν η επίθεση κατά της διαδήλωσης και ο σοβαρός τραυματισμός ενός ανθρώπου μετατράπηκε από τους εκφραστές του αστικού συστήματος σε «τροχαίο ατύχημα». Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ένα μονομελές πλημμελειοδικείο – προσφέροντάς μας μια «δίκη πολυτελείας» όπως είχε αναφέρει στην αγόρευση του με κυνισμό ο εισαγγελέας έδρας – με τον Ποιμενίδη να καταδικάζεται με 12μηνη αναστολή και με τον συνεπιβάτη να μην παραπέμπεται ούτε καν σε δίκη…

Έχοντας περάσει 9 ολόκληρα χρόνια από εκείνα τα τραγικά γεγονότα έχει γίνει κατανοητό, παρατηρώντας προσεκτικά την συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και άλλες, πώς το κράτος έκτακτης ανάγκης τρομοκρατεί, χτυπάει, αυθαιρετεί σε δίκες, βασανίζει στα μπουντρούμια του, τραυματίζει ή και δολοφονεί όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, αγωνιστές. Σε αυτό το κλίμα θα εκδικαστεί η αγωγή της Αγγελικής Κουτσουμπού κατά των αστυνομικών και κρατικών αρχών που ευθύνονται για τον τραυματισμό της και την μερική αναπηρία της.

Το εργατικό κίνημα σχεδόν στο σύνολο του, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και στέκια, με ψηφίσματα έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι στάση θα κρατήσει; Θα υπερασπιστεί την κρατική βία και αυθαιρεσία προσπαθώντας να διατηρήσει τη «συνέχεια του κράτους» που ως αντιπολίτευση είχε καταδικάσει ;

Το κράτος οφείλει να αποζημιώσει την Αγγελική Κουτσουμπού για τις παράνομες πράξεις των οργάνων του και συγκεκριμένα την πιστοποιημένη με δικαστική απόφαση άσκηση βίας που είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό και την βλάβη της υγείας της.
Να καταδικαστεί η βάρβαρη αστυνομική επίθεση και η δικαστική συγκάλυψη των ευθυνών.
Tο κράτος και τα σώματα καταστολής του που οργάνωσαν την κεντρικά σχεδιασμένη επίθεση είναι ένοχο.
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.

Όλοι στo δικαστήριo την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ. (19o διοικητικό Πρωτοδικείο Aθηνών 1ος όροφος, αίθουσα Α-1, Λουΐζης Pιανκούρ 85 – Aμπελόκηποι)

Aλέξης X.