Ανάσες Υγείας και Ελευθερίας

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων έχει κηρυχθεί το Σάββατο 29 Μάη. Πολίτες και συλλογικότητες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο, Χανιά, κινητοποιούνται και διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια καύσης των απορριμμάτων που αποτελούν μια επιπλέον μεγάλη πηγή μόλυνσης, από την οποία, μάλιστα, οι ιδιωτικές “βιομηχανίες απορριμμάτων” θα αντλούν μεγάλα κέρδη.

Στην Αθήνα, στη Δυτική Αττική, που υποφέρει εδώ και 60 χρόνια από το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Φυλή που προκαλεί μόλυνση των υπόγειων υδάτων και του αέρα, οργανώνεται συγκέντρωση στην Πετρούπολη (πλατεία Ηρώ) στις 11:30 π.μ. του Σαββάτου 29/5.και πορεία. Το Σάββατο 22/5 έγινε συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής και μοτοπορεία.

Με κεντρικό σύνθημα οι Άνθρωποι και το Περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους, η Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτωνπαλεύει για:

  • Να ακυρωθεί το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που ψήφισε η κυβέρνηση. Να μην διανοηθούν Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές να το εφαρμόσουν 
  • Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και όλες οι εγκαταστάσεις με αποκατάσταση της περιοχής. Καμία άλλη χωματερή σε άλλη περιοχή, ούτε στο Σχιστό, ούτε στο Γραμματικό, ούτε πουθενά.
  • Όχι στην καύση. Κανένα εργοστάσιο καύσης. Όχι στις ΜΕΑ, «υπηρέτη» της καύσης.
  • Έξω οι ιδιώτες. Όχι στα ΣΔΙΤ. Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε στην αποκομιδή ούτε στη διαχείριση στους δήμους και τις περιφέρειες.
  • Να καταργηθεί ο διαβρωτικός θεσμός των αντισταθμιστικών οφελών. Μείωση και όχι αύξηση τελών και φόρων που μεταφέρουν στο λαό το αυξανόμενο κόστος διαχείρισης για την κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών. Να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο, δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, απαγόρευση των μη ανακυκλώσιμων  υλικών (όχι στο πλαστικό κλπ). Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση τώρα. Να ελαχιστοποιηθεί το τελικό υπόλειμμα, ώστε να είναι διαχειρίσιμο από τις τοπικές κοινωνίες με προτεραιότητα την υγειά του λαού και το περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.  
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αποκομιδής – διαχείρισης απορριμμάτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Στο Βόλο μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών No Burn, του Συντονισμού Συλλογικοτήτων και των Νέων για το Περιβάλλον, την Τετάρτη 26/5 σε συνέντευξη τύπου απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου).

Το πρόγραμμα δράσης του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου εκτός του συλλαλητηρίου του Σαββάτου περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων. Όπως τονίζεται:

« Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην καύση, τον Αύγουστο του 2020 η ΝΔ ψήφισε με διαδικασίες express το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας στη Δυτική Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ταυτόχρονα δίνει το “πράσινο φως” σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να κατασκευάσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που θα δημιουργηθούν, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν (Ήπειρος, Σέρρες, Φυλή, Χανιά κ.ά.). Πρόσφατα, με συνοπτικές διαδικασίες, η ΑΓΕΤ στο Βόλο επέκτεινε την ποσότητα των σκουπιδιών προς καύση με την υποχρέωση να αγοράζει στο μέλλον ελληνικά σκουπίδια. Η δημοτική αρχή έχει βρει σίγουρους πελάτες στη βιομηχανία σκουπιδιών αφού ο δήμαρχος έχει ήδη πει ότι τα ελληνικά σκουπίδια είναι. .καλύτερα!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας πανελλαδικά με κεντρικό σύνθημα “Όχι στην καύση απορριμμάτων ποτέ και πουθενά! ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΣΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!”

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ “ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ”

Βόλος, 13/6/2021, 8.30 π.μ., Αηδονοφωλιές (Τέρμα Ιωλκού)

Η μικρή διαδρομή των 3,5 χιλιομέτρων είναι κυκλική μέσα από το μονοπάτι του ρέματος στις Αηδονοφωλιές και διέλευση από το νεκροταφείο Άνω Βόλου εκεί που αναπαύεται σ. Βασίλης Μάγγος. Ο σ. Βασίλης έπεσε θύμα της εκτεταμένης αστυνομικής βίας στην μαχητική διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών που έγινε τον Ιούνιο 2020 στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Την επομένη της διαδήλωσης, χτυπήθηκε μπροστά στα δικαστήρια Βόλου, μέσα στο όχημα μεταγωγής αλλά και στο αστυνομικό τμήμα. Ένα μήνα μετά, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η παραπομπή τριών αστυνομικών στο πειθαρχικό για τον ξυλοδαρμό και βασανισμό του έχει “πνιγεί” στα συρτάρια της ΕΛ.ΑΣ. Από πέρυσι μέχρι σήμερα, το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αστυνομική καταστολή και η διασπορά του φόβου. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Βόλος, 16/6/2021, 9.00, πλ. Ελευθερίας-Δικαστήρια

Στη λήξη της διαδήλωσης στις 13/6/2020 η αστυνομία επιτέθηκε από δύο μέτωπα στους διαδηλωτές, με δεκάδες προσαγωγές ενώ δύο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στο Θανάση Σαββαΐδη, φοιτητή μηχανολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ορίστηκε δικάσιμος με τις κατηγορίες διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης και αντίστασης κατά της αρχής. Και όλα αυτά επειδή διεκδίκησε το αυτονόητα, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να φύγει από την πόλη η Lafarge όπως προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης του Βόλου.

Ο Θ.Σ. είχε την ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μπροστά στο πανό που χώριζε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές στο δρόμο προς τα Αστέρια της Αγριάς, όταν αυτές σχεδόν πατώντας τους διαδηλωτές που βρίσκονταν σε στάση καθιστικής διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν και επιχείρησαν βίαια να τον συλλάβουν. Οι καταθέσεις των αστυνομικών ότι τους επιτέθηκε (!) αφού πλαγιοκόπησε (!) τη διμοιρία των ΜΑΤ θα καταπέσει στο δικαστήριο αφού πλήθος μαρτύρων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας. Από πέρυσι η αστυνομία τον παρακολουθεί διακριτικά ενώ έχει υποστεί αναίτιες προσαγωγές. Απόσυρση όλων των κατηγοριών για το Θανάση Σαββαΐδη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Βόλος, 26/6/2021 (Συγκέντρωση & πορεία)

Ένα χρόνο μετά τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης κατά της καύσης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και το θάνατο του σ. Βασίλη Μάγγου, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι το πολιτικό-κοινωνικό της σχέδιο είναι η εμπέδωση του φόβου, της ανασφάλειας και της κρατικής καταστολής. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο των καταστροφικών επιχειρηματικών επενδύσεων στο όνομα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» , η ΝΔ « πουλάει» το ρεαλισμό της συνέχειας και κλιμάκωσης αυτών των κατευθύνσεων.

Την πανδημία με τους χιλιάδες νεκρούς σε λίγους μήνες, τη βαθειά ύφεση της οικονομίας με τους χιλιάδες νέους/ες άνεργους/ες, τη δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους, το ξεπούλημα σε ιδιώτες των δημόσιων αγαθών, τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων (8ωρο, συντάξεις, πρόνοια), τη διαρκή αυστηροποίηση των ελευθεριών στην μετακίνηση, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες μέσω απαγορεύσεων “καθ άπασα την επικράτεια” ακόμα και με νόμους που έχουν εκδικητικό ατομικό χαρακτήρα όπως η περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, τη συστηματική καταστολή ατόμων, κινημάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων με την αστυνομική βία να αγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του μετεμφυλιακού κράτους.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο χαρτοπόλεμο στα υπουργεία και τα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά στη μαζική δράση του λαού για την πλήρη αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε χειραφετητικές βάσεις. Το σύνθημά μας είναι “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της τάξης μας, των οικογενειών μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Να τους ανατρέψουμε! “Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα”.

Βασίλειος Μάγγος, Παρών! »

Επιμέλεια Θ.Κ.