3 XPONIA ΔIKHΣ THΣ NAZIΣTIKHΣ “AYΓHΣ”

 

 

3 χρόνια συμπληρώνονται, στις 20 Απριλίου, από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Η παραπομπή σε δίκη έγινε ύστερα από την ειδεχθή δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 και το ισχυρό κύμα διαδηλώσεων. Tότε, ο υπουργός δικαιοσύνης Δένδιας έβγαλε από το συρτάρι 38 υποθέσεις που αφορούσαν εγκληματικές πράξεις της X.A. Ωστόσο, όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 08/09/2016, όλες οι υποθέσεις αποτελούν “μια… υπόθεση”  εννοώντας αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε μια “διακριτική” διαδικασία, η δίκη ξεκίνησε με περίπου δύο χρόνια καθυστέρηση και τους κατηγορούμενους να κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι, ακόμη και ο σφαγέας Pουπακιάς. Δεν ήταν βλέπετε τίποτα αναρχικοί για να κρατηθούν και μετά το 18μηνο…

 

Μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων Aλιεργατών από το τάγμα εφόδου στο Πέραμα, στις 12/06/2012. Στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12/09/2013. Το φαινόμενο να ζητείται κάποιος μάρτυρας του κατηγορητηρίου να κρατηθεί για ψευδορκία ήταν ιδιαίτερα συχνό. Αντίθετα αυτό δεν συμβαίνει στην εξέταση αστυνομικών όσες αντιφάσεις και να υπάρχουν στις καταθέσεις τους. Για παράδειγμα στην εξέταση του επικεφαλής της ομάδας Δίας Τσολακίδη φάνηκε ο ανύπαρκτος ρόλος της αστυνομίας στην περίπτωση Φύσσα. Οι αστυνομικοί ήταν σε σημείο 100 μέτρα μακριά από την επίθεση, και χρειάστηκαν 4 λεπτά για να πάνε “τρέχοντας”, κατά τον μάρτυρα. Επίσης υποστήριξε πως δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του θύματος γιατί ο Φυσσας έμεινε όρθιος 10 λεπτά (πράγμα που έρχεται σε αντίφαση τόσο με τις μαρτυρίες των φίλων του Φύσσα όσο και με την ίδια την λογική).

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση της κας Πολυχρονίδου η οποία προσήγαγε τον Πανταζή και άλλους χρυσαυγίτες μετά την επίθεση στους Ψαράδες. H αστυνομικός κατέθεσε πως οι κατηγορούμενοι φορούσαν μπλούζες της ΧΑ. Τελικά την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε η εξέταση των 9 μελών του ΠΑΜΕ, που πέσανε θύματα δολοφονικής επίθεσης από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Οι μάρτυρες αναγνώρισαν τόσο τους επικεφαλής του τάγματος εφόδου, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν καθώς επίσης και κατέδειξαν το ρόλο της ηγεσίας, καθώς και το ρόλο της ναζιστικής οργάνωσης όσον αφορά την συμπόρευσή της με την αστυνομία και την εργοδοσία. Κλασική ερώτηση των συνηγόρων των ναζί ήταν ότι αν οι χρυσαυγίτες θέλανε όντως να έχουν νεκρό από την δολοφονική επίθεση τότε γιατί δεν υπήρξε. Πλήρης αποδόμηση δηλαδή, της ίδιας της αστικής δικαιοσύνης με την κατάλυση της έννοιας της απόπειρας. Κατά την λογική της υπεράσπισης δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία κάποια απόπειρα ανθρωποκτονίας, ξυλοδαρμού, βιασμού, ληστείας κ.λπ. καθότι αν ο δράστης είχε την πρόθεση να προβεί σε ποινικά κολάσιμη πράξη θα την είχε πετύχει. H θεωρία των δύο άκρων επίσης είχε την τιμητική της.

Η εξέταση της επίθεσης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο ακολούθησε τις καταθέσεις για την δολοφονική επίθεση σε συνεργείο του ΠΑΜΕ και μετά ακολούθησαν οι καταθέσεις για την επίθεση στο στέκι Aντίπνοια. Aκολούθησαν καταθέσεις θυμάτων της οργάνωσης, αυτοπτών μαρτύρων αλλά και ειδικών επί του φαινομένου όπως οι καθηγητές κύριος Αλεβιζάτος και κύριος Μαργαρίτης. Aπό τις πιο αξιοσημείωτες καταθέσεις υπήρξαν οι καταθέσεις του Δημήτρη Κουσουρή, παρολίγον δολοφονημένου από την ΧΑ, του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου, και των δημοσιογράφων της Εφημερίδας των Συντακτών Μπασκάκη και Ψαρρά. Ειδικά οι δημοσιογράφοι προκάλεσαν τόσο πολύ την υπεράσπιση με τις αποκαλύψεις τους που οι συνήγοροι προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να μη ληφθούν υπ’ όψιν οι καταθέσεις τους. Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Ψαρράς υπήρξε από τους πρώτους που άρχισαν να ασχολούνται δημοσιογραφικά με το φαινόμενο ΧΑ και αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα το αυθεντικό καταστατικό της οργάνωσης. Τώρα που η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των εγγράφων η υπεράσπιση ζήτησε να μην αναγνωστεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Κατά τον πρώην χρυσαυγίτη Σταύρου το κράτος για την ΧΑ είναι η κομματική ιεραρχία. Καθείς πρέπει να τηρεί εντολές με ακρίβεια: “αν σου πούν δείρε και εσύ σκοτώσεις διαγράφεσαι” κατά την μαρτυρία του. Ο ίδιος που υπήρξε πέρα από μέλος του κόμματος και νομικός σύμβουλος στη Βουλή κατέθεσε για την ορκωμοσία του στα εθνικοσοσιαλιστικά λάβαρα και για την πραγματική ιδεολογία της οργάνωσης. Το δεύτερο περιστατικό για το οποίο έκανε μνεία ήταν ένα πασχαλινό τραπέζι που πέρασε με τον κατηγορούμενο Στάθη Μπούκουρα όπου στον χώρο υπήρχαν ναζιστικά σύμβολα και οι παρευρισκόμενοι φωνάζανε Heil Hitler. Αυτό αποδομεί όλα τα κροκοδείλια δάκρυα και την άγνοια περί ναζιστικής ιδεολογίας που είδαμε το Μάιο του 2014. Η συνήγορος του Μπούκουρα και του Αλεξόπουλου, κα Πανταζή δήλωσε στην Έδρα πως θεωρεί άδικο που δεν μπορεί να κρατηθεί ο μάρτυρας για ψευδομαρτυρία, και ότι κινδυνεύει να βρεθεί ένας αθώος άνθρωπος στη φυλακή. Αυτό που δεν μας εξηγεί είναι πώς ένας αθώος άνθρωπος είναι δυνατόν να ηγείται τάγματος εφόδου ή να απειλεί τους πολιτευτές της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Η δίκη όπως αναφέραμε βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων. Αυτά μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει τόσο τον ανεπαρκή ρόλο της αστυνομίας στην υπόθεση Φύσσα όσο και τον ανθρωποκτόνο δόλο των ναζιστών. Η αποδεικτική διαδικασία πάει καλά ωστόσο τα κριτήρια της απόφασης παραμένουν πολιτικά. Eπίσης το βασικό κριτήριο καταδίκης του εθνικοσοσιαλισμού είναι η έκβαση της ταξικής πάλης. Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι τίμημα όταν η εργατική τάξη δεν παίρνει την εξουσία και μόνο ως τέτοια μπορούν να ειδωθούν. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και με τις επιθέσεις που γίνανε μεσούσης της διαδικασίας (Αλ. Λάζαρης, ΕΚΧ Φαβέλα κ.λπ.)

Σοφία Τσάρου