3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ: Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ: Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Οι Αιγύπτιοι ψαράδες καταγγέλλουν την ναζιστική θηριωδία και απαιτούν Δικαιοσύνη

Στο δεύτερο κύκλο καταθέσεων και εξέτασης μαρτύρων μπαίνει η δίκη της Χ.Α, μετά την ολοκλήρωση αυτών που αφορούσαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τώρα σειρά έχει η εξέταση μαρτύρων για την άγρια επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιούνη του 2012.

Οι καταθέσεις του Αμπού Χαμάντ Σάααντ και του Αμπουαζίντ Εμπάρακ στις 9, 12 και 13 Σεπτέμβρη θα ήταν αρκετές για να φωτίσουν τη φύση και τις «πρακτικές» της ναζιστικής οργάνωσης όχι μόνο από το 2008 και μετά (περίοδος στην οποία περιορίζεται το κατηγορητήριο) αλλά σε όλη την «πορεία» της. Ο Αμπού Χαμάντ Σάααντ στην κατάθεσή του την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη μας δίνει την εικόνα μιας επίθεσης τουλάχιστον 20 φασιστών με στόχο να σκοτώσουν τον ίδιο, τα δύο του αδέρφια και τα παιδιά τους και να καταστρέψουν τα υπάρχοντά τους. Ο μάρτυρας με την κατάθεσή του δίνει συγχρόνως μια περιγραφή των σκληρών συνθηκών ζωής και άγριας εκμετάλλευσης της δουλειάς των μεταναστών εργατών στην Ιχθυόσκαλα. Ο Αμπού Σάααντ γνώριζε για τη δράση των χρυσαυγίτικων συμμοριών ενάντια στους «ξένους» εργάτες, για λογαριασμό των αφεντικών εμπόρων και των αστυνομικών αρχών.

Ο άλλος Αιγύπτιος εργάτης που κατέθεσε στη δίκη, ο Αμπουαζίντ Εμπάρακ, ηλικίας σήμερα 32 χρόνων, είναι ο άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος με τη δολοφονική βία των χρυσαυγιτών την ώρα που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού στο Πέραμα, όπου διέμενε φιλοξενούμενος του Αμπού Χαμάντ Σάααντ. Ενώ ήταν ξαπλωμένος, μια ομάδα περί των 15-17 χρυσαυγιτών, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων με σιδηρολοστό και οι υπόλοιποι με ξύλα, μπουνιές και κλωτσιές, τον χτυπούσαν με μανία στα πρόσωπο και όλο το σώμα, σταματώντας μόνο όταν πίστεψαν ότι τον έχουν σκοτώσει. «Ήμουν σαν πεθαμένος» δήλωσε ο Αμπουαζίντ. Στη συνέχεια οι δράστες προσπάθησαν να εισβάλλουν στο σπίτι, συναντώντας την αντίσταση των ενοίκων του, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν για βοήθεια στη γειτονιά, ακούγοντας απειλές «ελάτε να σας μάθουμε ποια είναι η χρυσή αυγή» και «θα σας σκοτώσουμε». Όταν οι φασίστες είδαν ότι δεν μπορούν να μπουν μέσα, άδειασαν έναν πυροσβεστήρα μέσα στο σπίτι και φεύγοντας έσπασαν τα αυτοκίνητα των εργατών. Οι Αιγύπτιοι εργάτες φεύγοντας στη συνέχεια για το Α.Τ της περιοχής, άκουσαν τις φωνές του βαριά τραυματισμένου Αμπουαζίντ, πηγαίνοντάς τον στο Τζάννειο και μετά στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύτηκε σε κωματώδη κατάσταση για περίπου 18 μέρες.   

Ο Αμπουαζίντ Εμπάρακ κατήγγειλε στο δικαστήριο την απόπειρα δολοφονίας του από τους ναζί, δήλωσε ότι έχει πάθει ανεπανόρθωτες  βλάβες που έχουν σα συνέπεια να μη μπορεί να δουλέψει κανονικά για να στηρίξει την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Ζητά εδώ και τώρα δικαιοσύνη ενάντια σε αυτούς που «χτυπάνε ξένους» και μοιάζει αποφασισμένος να τη διεκδικήσει, έχοντας στο πλευρό του την Μάγδα Φύσσα.   

Όλες αυτές τις μέρες, οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών ξέρασαν τα εμετικά τους σχόλια σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να απαξιώσουν την όλη αξιοπρεπή στάση οργής των δύο μαρτύρων και να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία τους. Οι δικηγόροι δεν είναι φυσικά άσχετοι από τη Χ.Α, κάτι που χαρακτηρίζει την όλη στάση τους. Οι δικηγόροι Δήμητρα Βελέντζα (υποψήφια βουλευτής με τη Χ.Α το 2015), ο Ιωάννης Ζωγράφος (νομικός σύμβουλος της Χ.Α), ο Δημήτρης Τζεμπετζής  (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Χ.Α το 2014) και όλοι όσοι παρενέβησαν -με επικεφαλής τον αρχιφασίστα Μιχαλόλια- δεν μπορούσαν άλλο να κάνουν παρά να βρουν για την υπεράσπιση των «συναγωνιστών τους» τα αθλιότερα «ερωτήματα». Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και δύο δικαστές, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ο Στέλιος Κωσταρέλλος έδειξαν να κρατούν την ίδια στάση ενάντια στους μάρτυρες, με τον δεύτερο να ρωτά τον Αμπουαζίντ Εμπάρακ γιατί ενώ δήλωσε ότι σκοπός των ναζί ήταν να τον σκοτώσουν «τελικά δε σε σκότωσαν»!

Ένας χρόνος και πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης της Χ.Α και όμως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων. Εδώ το κράτος εξαντλεί τα όρια της ανοχής του και της υπομονής του, την ίδια στιγμή που για οποιοδήποτε πράξη «τρομοκρατίας» (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, παλιότερα 17 Νοέμβρη, κ.α.), επιδεικνύεται όλο το ταξικό μένος και η αυστηρότητα των αρχών και πολλές χιλιάδες χρόνια φυλάκισης ρίχνονται στους διωκόμενους.

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα και τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων οι δικαστικές αρχές «καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα». Οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι κινούνται ελεύθεροι, δεν παρουσιάζονται καν στη δίκη και οι δικηγόροι τους χύνουν όλο το ρατσιστικό, αντεργατικό και αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο χωρίς καμία συνέπεια. Πίσω φασίστες!

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να δώσει μια ισχυρή παρουσία στο δικαστήριο και μια αποφασιστική απάντηση στους δρόμους· για την παραδειγματική τιμωρία των φασιστών, το τσάκισμα των οργανώσεών τους, στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, της καταπίεσης και του εξευτελισμού.

Ερνέστος Αγγελής