40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ VIDELA ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ VIDELA ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Μαζικό το μπλοκ του Partido Obrero

24 Μαρτίου 2016

Πάνω από 100.000 ήταν οι διαδηλωτές στο Mπουένος Άιρες, στην 40ή επέτειο του στρατιωτικο-φασιστικού πραξικοπήματος στην Aργεντινή, που επέβαλε τη δικτατορία (που το ελληνικό KKE, τότε, χαρακτήριζε «κεντρώα δικτατορία»).

Σ’ αυτήν τη Συνάντηση Μνήμης, Αλήθειας και Δικαιοσύνης [Memoria, Verdad y Justicia], 40 χρόνια μετά το γενοκτονικό πραξικόπημα, πάνω από 10.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν με το μπλοκ του Partido Obrero (Εργατικό Κόμμα). Ήταν, χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο συγκροτημένο κομμάτι της κινητοποίησης.

Οι πρώτες σημαίες έφεραν τα συνθήματα “Κάτω το ληστρικό σύμφωνο του Macri και των κυβερνώντων [ΣτΜ: με τις ΗΠΑ]” και “Κάτω το κατασταλτικό πρωτόκολλο”. Ο σύντροφός μας Mariano Ferreyra ήταν παρών με πλακάτ και πανό και αίτημα τη φυλάκιση του Pedraza, [ΣτΜ: του πληρωμένου από τη αργεντίνικη συνδικαλιστική γραφειοκρατία δολοφόνου του σ. MF]. Tα αντίστοιχα συνθήματα ακούγονταν σ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Στην κεφαλή του μπλοκ του P.O. ανάμεσα σε άλλους συντρόφους οι βουλευτές του P.O. Marcelo Ramal και Guillermo Kane (Πρωτεύουσα και Επαρχία του Μπουένος Άιρες, αντίστοιχα), ο Gabriel Solano και ο Σάββας Μιχαήλ-Μάτσας, ηγέτης του EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα της Ελλάδας), που έφτασε στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου του P.O.

Υπήρχαν πλακάτ με φωτογραφίες των συντρόφων που φυλακίστηκαν και εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπως των Jorge Fischer και Miguel Angel Bufano, που δολοφονήθηκαν από την Triple A το 1974 [ΣτΜ: Η Alianza Anticomunista Argentina – Triple A (Αργεντινίκη Αντι-κομμουνιστική Συμμαχία), ήταν ακροδεξιά οργάνωση ταγμάτων θανάτου που ιδρύθηκε το 1973 και έδρασε κυρίως στα χρόνια της προεδρίας της Isabel Peron (1974-76)]. “Εκλιπόντες και επιζώντες της Politica Obrera (Εργατική Πολιτική, οργάνωση-πρόδρομο σχήμα του PO), αυτός είναι ο φόρος τιμής μας” έγραφε μια μεγάλη σημαία.

Το Συντονιστικό Σωματείων Βάσης [Coordinadora Sindical Clasista] συνέβαλε στην παρουσία δεκάδων επαγγελματικών ενώσεων με πολύ σημαντικά κομμάτια εκπαιδευτικών, κρατικών υπαλλήλων και εργατών οικοδόμων (Sitraic).

Η Ολομέλεια των Εργατριών [Plenario de Trabajadoras] έβαλε το αίτημα “Ούτε μία λιγότερη. Παλεύουμε ενάντια στη γυναικοκτονία”.

Υπήρχαν πολλές αντιπροσωπείες από τις περιοχές της Ομοσπονδιακής Πρωτεύουσας και τις συνοικίες του Ευρύτερου Μπουένος Άιρες, όπως του Polo Obrero (Εργατικός Πόλος), από την La Plata και από ορισμένες περιοχές της επαρχίας (Salto, Lujan).

Για την αντιπροσωπευτικότητά του και την πληθώρα των αιτημάτων του, το μπλοκ του PO ήταν ένα πολιτικό γεγονός εκείνη την ημέρα.

25 Μαρτίου 2016
Μετάφραση ΝΑΛ

Φωτογραφίες από την διαδήλωση: http://www.po.org.ar/galerias/politicas/masiva-movilizacion-del-congreso-a-plaza-de-mayo-junto-al-emvyj