42 εκατ. πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τις εστίες τους

42 εκατ. πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τις εστίες τους

 Ο λεγόμενες Παγκόσμιες Ημέρες, όπως κάθε επετειακή εκδήλωση, ενώ δεν κάνουν τίποτα για τη λύση του προβλήματος, δίνουν, συχνά, μερικά χρήσιμα στοιχεία. (για το κόστος δράσης τους  δεν μιλάμε…)

Στα πλαίσια λοιπόν της Παγκόσμιας ημέρας των Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε σχετική έκθεσή της επισημαίνει ότι πάνω από 42 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, τα 15.200.000 μακριά από τις πατρίδες τους. Τον αριθμό ρεκόρ των 800.000 έφτασαν οι κυνηγημένοι από την πατρίδα τους μέσα στο 2011.

Η έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις 2011» της Ύπατης Αρμοστείας περιγράφει λεπτομερώς την έκταση του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω μιας σειράς σημαντικών ανθρωπιστικών κρίσεων (κυρίως πολέμων) που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 στην Ακτή Ελεφαντοστού και τις οποίες ακολούθησαν οι «κρίσεις» στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν.

Συνολικά, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους 800.000 που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και έγιναν πρόσφυγες.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των νέων προσφύγων, ο συνολικός αριθμός των ξεριζωμένων ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των 43,7 εκατομμυρίων του 2010, κυρίως λόγω της επιστροφής μεγάλου αριθμού εσωτερικά εκτοπισμένων. Πρόκειται για 3,2 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό επιστροφών εσωτερικά εκτοπισμένων σε περισσότερο από μία δεκαετία. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, παρόλο που ο εθελοντικός επαναπατρισμός αυξήθηκε πάνω από τα επίπεδα του 2010, το 2011 ήταν η τρίτη χρονιά με τις λιγότερες επιστροφές (532.000) μέσα σε μία δεκαετία.