Σε 49 εκατομμύρια ανήλθαν οι φτωχοί Αμερικανοί

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου, τις Hνωμένες Πολιτείες Aμερικής, στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών, η φτώχεια καλπάζει.
49 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν 5 Eλλάδες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Oι ασιάτες, αλλά και οι λευκοί και κυρίως οι ισπανόφωνοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Kαι απ’ αυτούς οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 2010 στα 49,1 εκατομμύρια. Tα προηγούμενα στοιχεία έδιναν 46,2 εκατομμύρια.

Yπάρχει μια σαφής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκατομμυρίων ανθρώπων ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης.
Ίσως αυτό ανάγκασε τις αρχές να προσμετρούν την φτώχεια με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν.

 
Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά φτώχειας έχουν μειωθεί μεταξύ των παιδιών και των μαύρων αλλά έχουν αυξηθεί για τους λευκούς, τους Ασιάτες, τους Ισπανόφωνους και τους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν υψηλά ιατρικά έξοδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ποσοστό φτώχειας αγγίζει το 16% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το ίδιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 15,1%.

Ακόμη, το όριο της φτώχειας ανέβηκε στο ετήσιο εισόδημα των 24.343 δολαρίων για μία οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών, ενώ το προηγούμενο ετήσιο εισόδημα ήταν στα 22.113 δολάρια.

Η οικονομική κρίση έχει ρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ πολλοί αμερικανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Οι μεσοδυτικές και νότιες περιοχές των ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω της ανεργίας από την αποχώρηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και λόγω του μεγάλου αριθμού κατοικιών που έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες. 

==513==