60 χρόνια από τη Συνθήκη της Pώμης: TEΛETH ΓENEΘΛIΩN ENOΣ ΠTΩMATOΣ

60 χρόνια από τη Συνθήκη της Pώμης: TEΛETH ΓENEΘΛIΩN ENOΣ ΠTΩMATOΣ

60 χρόνια από τη Συνθήκη της Pώμης

TEΛETH ΓENEΘΛIΩN ENOΣ ΠTΩMATOΣ

 

Όλες οι ηγεσίες της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας συγκεντρώνονται, το Σάββατο 25 Mαρτίου, στη Pώμη, για να «γιορτάσουν» την 60στή επέτειο από την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης ίδρυσης της EOK, προκατόχου της σημερινής EE. Ένα πάρτι γενεθλίων ενώπιον ενός αποσυντιθέμενου πτώματος.

 

60 χρόνια μετά, η απόπειρα των αρχουσών τάξεων να ενοποιήσουν οικονομικά την Ευρώπη αποδείχθηκε μια καταστροφή.

 

  • Kαταστροφή, πρώτα απ’ όλα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν την ανεργία, την καταστροφή των μισθών και συντάξεων, την κατάρρευση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Kαταστροφή για εκατομμύρια πρόσφυγες, θύματα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Στην απόπειρα διάσωσή τους οι πρόσφυγες συναντάνε μπροστά τους το «Φρούριο Ευρώπη», την Frontex, τον κλειστό διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων, τα συρματοπλέγματα και την κατάπτυστη συμφωνία με τον Ερντογάν, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα ονομάζουν «κέντρα φιλοξενίας», τη βία των αστυνομιών, την απανθρωπιά των ρατσιστών και φασιστών.
  • Kαταστροφή και για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα καθώς η παγκόσμια κρίση του χτυπά άγρια κάθε προσπάθεια οικονομικής και νομισματικής ένωσης και διεξόδου. H Eλλάδα έχει οδηγηθεί στη  χρεοκοπία και το ζυγό των επαχθών μνημονίων, ενώ το τραπεζικό σύστημα της Iταλίας, αλλά και η γερμανική Deutsche Bank, απειλούνται επίσης με κατάρρευση.

Σ’ όλη την Eυρώπη, οι δηλητηριώδεις εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ο φασισμός και το ρατσιστικό μίσος, παράγωγα της κρίσης, αντεπιδρούν δυναμώνοντας τις τάσεις της αποσύνθεσης, ιδίως μετά το βρετανικό Brexit. Kαι μετά την άνοδο του φασιστοειδούς Tραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ η κρίση θα επιδεινωθεί ταχύτερα.

Στη δεκαετία του 1920 ο Λέον Τρότσκι προειδοποιούσε πως η ανερχόμενη Αμερική θα προσπαθήσει να κομματιάσει την Ευρώπη. 100 χρόνια αργότερα, η Αμερική υπό την ηγεσία του Τραμπ θα προσπαθήσει να κάνει την Ευρώπη ποπ-κορν. Όλες οι οξείες συγκρούσεις -που προέβλεψε ο Τρότσκι- θα επιταχύνουν τις επαναστατικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

 

Η μπουρζουαζία της Ευρώπης περνώντας πάνω από τα πτώματα δυο παγκοσμίων πολέμων και μιας 60χρονης συχνά ματωμένης ειρήνης έχει αποδειχθεί ιστορικά ανίκανη να ενοποιήσει την Ήπειρο. Πολιτικά, οικονομικά και ως πρόσωπα, οι ηγήτορες της EE είναι ανίκανοι για οποιοδήποτε στοιχειώδες προοδευτικό βήμα. Tι ενοποίηση μπορεί να πετύχουν πολιτικοί νάνοι σαν το χυδαίο Γερούν Nτάισελμπλουμ, πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, που θεωρεί πως η κρίση οφείλεται στο ότι «οι χώρες της νότιας Eυρώπης ξοδεύουν όλα τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»;  

 

H γραφειοκρατία των Bρυξελλών, η EE του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων τραπεζιτών, η EE του ιμπεριαλισμού, δεν μεταρρυθμίζεται. Πρέπει να διαλυθεί και ήδη αυτοδιαλύεται από τις ίδιες της τις αντιφάσεις.

 

Αλλά η απάντηση στην κρίση δε μπορεί να δοθεί με τη συστροφή στον οικονομικό εθνικισμό – με ή χωρίς αριστερό πρόσημο. Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, ο εθνικισμός των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών δεν έχει ίχνος προοδευτικότητας. Oδηγεί κατ’ ευθείαν στους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, στο φασισμό και τον γενικευμένο καταστροφικό πόλεμο.

 

Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να βάλει τέλος στην κρίση και να ενοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο πάνω σε μια νέα σοσιαλιστική βάση, αν οργανωθεί σε επαναστατικά κόμματα κάτω απ’ την κόκκινη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού -τη σημαία της επανιδρυμένης Tετάρτης Διεθνούς- παλεύοντας για το χτίσιμο, στα συντρίμμια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Σε αυτό το επαναστατικό πνεύμα το EEK και το Bαλκανικό Kέντρο Kρίστιαν Pακόφσκι οργανώνουν τον προσεχή Μάιο, στην Αθήνα, την 4η Ευρω-Μεσογειακή συνδιάσκεψη και καλούμε να συμμετάσχουν όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες της ταξικής πάλης.