7 απολύσεις σε θεατρική παράσταση του Ηρωδείου για το θέμα της κλαδικής σύμβασης των ηθοποιών

UPDATE 3/9/32018 κι άλλη απόλυση :

 Σήμερα μαθεύτηκε ότι έχει υπάρξει άλλη μια απόλυση ηθοποιού από τον χορό παρόλο που είχε υπογράψει την σύμβαση έργου-ωρομισθίας μόνο και μόνο διότι είχε εμφανιστεί σε ενημέρωση του σωματείου. Συνεπώς ο αριθμός των απολύσεων είναι 7 από τον χορό + 1 βοηθός σκηνοθέτη μέχρι στιγμής.

Επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου έξω από τον χώρο των προβών σήμερα το πρωί, για ενημέρωση των ηθοποιών που συνεχίζουν, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία. Το περιπολικό του οικείου τμήματος Χαλανδρίου, ήρθε, κατέγραψε το συμβάν και έφυγε άπραγα καθώς εκεί βρίσκονταν η διοίκηση του Σωματείου που απλά εξήγησε ότι κάνει ενημέρωση και δεν εμποδίζει την πρόβα.

Από την εταιρία ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, που αναλαμβάνει την παραγωγή της παράστασης “Έρωτες και θρήνοι γυναικών” από τις τραγωδίες του Ευριπίδη στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, απολύθηκαν μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 6 από τις ηθοποιούς του χορού και ο βοηθός σκηνοθέτη που τις υποστήριξε, όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν σύμβαση μειωμένου ωραρίου-έργου με συνολικές μικτές αμοιβές 370 ευρώ για το διάστημα των προβών από 21 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Κάποιες από τις απολυμένες ηθοποιούς και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει τις πρόβες, αρνήθηκαν να υπογράψουν τους όρους της εργοδοσίας και ζήτησαν την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών την οποία αρνούνται να υπογράψουν και να εφαρμόσουν οι εργοδότες στον χώρο του θεάτρου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Κάποιες ζήτησαν προθεσμία να ενημερωθούν πριν υπογράψουν ενώ τέλος κάποιες άλλες που υπέγραψαν μεν την εργοδοτική σύμβαση αλλά ζήτησαν διευκρινήσεις και ενημέρωση από το Σωματείο, είναι ανάμεσα στις απολυμένες, πράγμα που δείχνει το πολιτικό και εκδικητικό σκεπτικό της εργοδοσίας.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έκανε μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στον εργασιακό χώρο των προβών και έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση – καταγγελία απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων

(ακολουθεί η ανακοίνωση):

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη απολυμένων ηθοποιών!

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει την εταιρεία παραγωγής “ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”, για την απαράδεκτη στάση, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις συναδέλφων.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή έχει αναλάβει την πραγματοποίηση παράστασης στο Ηρώδειο, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν στο “Σπίτι του Ηθοποιού”. Από τη συγκεκριμένη παραγωγή προσλήφθηκαν, μετά από 10ήμερη σχεδόν ακρόαση, ηθοποιοί που θα αποτελούσαν το χορό αρχαίας τραγωδίας στη συγκεκριμένη παράσταση. Παραβιάζοντας και ανατρέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, δόθηκε στους ηθοποιούς προς υπογραφή μία σύμβαση έργου. Ορισμένοι συνάδελφοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη σύμβαση, που ανάμεσα σε άλλα εμπεριείχε όρους όπως ωρομισθία, ημιαπασχόληση κ.ά., και βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας.
Παρά τις προσπάθειες του ΣΕΗ και των συναδέλφων να βρεθεί λύση και να συνεχιστούν οι πρόβες, η επιχείρηση προχώρησε σε επιπλέον απειλές και απολύσεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και μέλους της διοίκησης του ΣΕΗ.
Το ΣΕΗ δηλώνει απερίφραστα ότι θα βρεθεί στο πλάι των συναδέλφων. Απαιτούμε την επαναπρόσληψή τους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ο συγκεκριμένος θεσμός, τον οποίο έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια το “Σπίτι του Ηθοποιού”, εκτός του ότι προωθεί τον πολιτισμό και συμβάλλει στην καλλιτεχνική ζωή και την πνευματική ανύψωση του τόπου, ταυτόχρονα ενισχύει τα έσοδά του, με τα οποία έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ανάγκη. Ο θεσμός αυτός πρέπει να συνεχιστεί χωρίς να αμαυρώνεται από τέτοιου είδους πρακτικές και παραγωγές.
Το ΣΕΗ και τα μέλη του είναι πάντα σε διάθεση να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε αυτόν το θεσμό, δεν θα δεχτούμε όμως τέτοιου είδους πρακτικές, που γίνονται όχημα να ενισχύεται η υπάρχουσα κατάσταση, να καταπατώνται τα δικαιώματά μας, να ακυρώνεται ο ρόλος μας ως επαγγελματιών του θεάτρου, να απαξιώνεται τελικά το ίδιο το θέατρο.
Απαιτούμε: Καμία συζήτηση για ακύρωση της παράστασης. Επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων.

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη απολυμένων ηθοποιών!